Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz Pervitin, psychické problémy, možnosti terapie :

zobrazeno: 1-25 z 2272 → stránka: 12

29.8.2011

Pervitin, psychické problémy, možnosti terapie

Zdravím. Již cca 11 měsíců se vyhýbám tvrdým drogám, na kterých jsem byl něco přes rok závislý. Závilost nebyla na jehle, užíval jsem spíše víkendově (hlavně pervitin). Moje užívání skončilo stavem velmi pdoobným psychóze. Nyní chodím už několik měsíců k psychiatru - paní doktorce, která mi předepsala lehká antidepresiva. Určitě mi pomáhají a udržují ve stabilním stavu. Mám ale některé psychické problémy o kterých bych si s někým rád promluvil, což u psychiatra nejde, většinou mě jen tak letmo vyslechne. Ptám se tedy, o čem je to u psychologa (terapeuta)? Co mi může nabídnout? A není to zbytečné, když už mám psychiatra? A pokud bych se rozhodl pro psychologa, byl by v mé situaci vhodnější soukromý psycholog, nebo terapeut z kontaktního centra specializující se na otázku tvrdých drog? Díky za odpověď, přeji mnoho úspěchu v boji s narkotikami a hodně sil pro ty, kdo bojují se závislostí.

abstinent Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Vaši důvěru a za dotaz. Píšete, že jste před necelým rokem přestal užívat pervitin, jelikož jeho konzumace měla za následek rozvinutí nepříjemných psychických (psychotických) stavů. Chtěl bych Vás ocenit za racionální přístup související s ukončením konzumace amfetaminů. Více či méně závažné psychotické stavy jsou totiž častým vedlejším účinkem užívání těchto psychoaktivních látek, svým rozhodnutím jste tedy udělal důležitý krok v cestě za lepším psychickým zdravím.

Docházení k lékaři (psychiatrovi) je, jak sám píšete, nápomocné při stabilizaci vašeho duševního zdraví. Farmakologické prostředky (léky) jsou podpůrné, chybí Vám ale možnost si o svých problémech promluvit více a do hloubky. Vyhledání psychologa (psychoterapeuta) může být vhodným doplněním stávající psychiatrické péče. Psychoterapeut může poskytnout (onu doposud chybějící) intenzivnější spolupráci formou terapeutického rozhovoru (a jiných metod), díky které budete moci věnovat dostatek času rozmluvě o stávající životní situaci a problémům, které vás trápí.

Při výběru psychoterapeuta se obecně doporučuje věnovat se krom odbornosti (specializace týkající se adiktologie a obecně léčby závislosti může být výhodou), také tomu, aby si klient s psychoterapeutem „sedli", rozuměli si. Každý terapeut tedy nemusí být tím vhodným, je možné, že navštívíte víc než jednoho terapeuta, než zjistíte, který je ten pravý. Co se týče rozhodování, zda-li vybrat terapeuta se soukromou praxí či pracujícího na pojišťovnu, rozdíly v kvalitě by neměly být žádné. Výhodou u soukromých psychoterapeutů bývají kratší čekací lhůty.

Přeji hodně štěstí, v případě potřeby konkrétních kontaktů nebo doporučení opět napište.

Zdraví poradna Extc

skrýt odpověď ↑
17.2.2012

pervitin, psychické problémy

Moje kamarádka šňupala 1,5 roku pervitin pravidelně 1x týdně. Začala mít ale psychické problémy a tak se rozhodla přestat. Trpí ale pořád velkými úzkostmi, panikou, bojí se, že umře, bojí se jet MHD, občas vnímá jinou realitu (zesílené zvuky, větší množství lidí než ve skutečnosti v místnosti je, zrychlený pohyb). Pořád pláče. Ztratila úplně smysl života, nic nemá cenu. Obvoďačka (té ale neřekla, že užívala drogy)jí předepsala antidepresiva a lexaurin. Od té doby (týden) je jí stále hůř. Může jí pomoci psychiatr?

Jíťa Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

oceňuji Vaši snahu pomoct kamarádce. Více či méně závažné psychické problémy (poruchy vnímání, nálad apod.) se objevují u nemalé části osob užívajících pervitin, jejich přetrvávání i po vysazení bohužel také není neobvyklé. 

Domnívám se, že by nyní Vaší kamarádce mohla pomoci návštěva některého z odborníků v oblasti závislostí, např. psychiatra. Ve spolupráci s ním by bylo možné postupně stabilizovat náladu. Důležité ale je, aby lékař věděl o jejím předešlém užívání pervitinu. V opačném případě totiž existuje riziko předepsání nesprávného léku a případných negativních interakcí s pervitinem (mohly by stav i zhoršit). Např. lexaurin je lék, který je v rámci léčby úzkostí krátkodobě velice nápomocný, při delším užívání je ale extrémně rizikový z hlediska vzniku závislosti (jeho medikace by neměla přesáhnout 1 měsíc).

Rád bych ale ještě dodal, že u psychiatra někdy hrozí, že u medikace léčba skončí a nevezmou se v potaz širší souvislosti, sociální a psychické, které jsou pro úspěšnou léčbu také třeba.

Proto by další možností mohla být také návštěva psychologa/psychoterapeuta s kterým by kamarádka mohla důkladněji probrat své předešlé užívání pervitinu a nepříjemné psychické stavy, které prožívala (a prožívá) v širších souvislostech. Jako vůbec nejvíce efektivní se může ukázat kombinace jak psychiatrické, tak psychologické/terapeutické pomoci, které dohromady mohou mít silný potenciál.

Co je v celé věci podstatné, je motivace vaší kamarádky se svým stavem něco dělat. Bez jejího přičinění bohužel žádný psychiatr ani terapeut nebo psycholog nevykouzlí změnu.

V Brně můžete kamarádce doporučit např. kontakt na lékaře z Psychiatrické AT ambulance z o.s. Podané ruce - viz. KONTAKT nebo na kolegy z Kontaktního centra.

Věřím, že je součaná situace velice namáhavá i pro Vás, proto bych chtěl závěrem podpořit zejména Vás, abyste na ni nezůstala sama a sdílela ji s blízkými lidmi, kterým můžete důvěřovat (případně také s odborníky z o.s. Podané ruce), v rámci vlastní "duševní hygieny".

V případě dalších otázek opět napište. Zdraví Vás poradna Extc!

skrýt odpověď ↑
30.7.2011

Pervitin a psychické problémy

Asi před rokem jsem vyzkoušel stimulační drogu pervitin a do ted mam pocit, že nejsem uplně v pořádku! Zanechalo to na mě spousta špatných vlastností.Když si ted dám alko drink tak si nepřipadam stejně jak před rokem co jsem užil tuhle hnusnou drogu! To samé s trávou.Měla by mě uklidnit a rozveselit, naopak jen sedim a mam hodně velkej problem stim vyslovit celou větu.Nějaké rady? Hlavně ne rady typu nepij alkohol a nekuř trávu děkuji.

Dan Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

<>

Dobrý den, Dane,

Může se stát, že pervitin u citlivých a disponovaných lidí podpoří vznik psychických problémů. Stejně tak jse stává, že užívání alkoholu a marihuany může uživatelům pervitinu vracet nepříjemné pocity spojené s pervitinem.

Bohužel jinou radu,  jak se problémů zbavit než na nějakou dobu přestat pít alkohol a kouřit marihuanu, neznáme. Jediné co na nás napadá a co by mohlo mít vliv na Vaše stavy je set a setting. Tzn. že záleží na Vašem vnitřním rozpoložení a náladě, ve chvíli konzumace (set) a na prostředí, ve kterém látku užijete ), např. hlučné prostředí plné opilých lidí nebo chata na samotě s dobrými přáteli (setting). 

Ale určit přesnou diagnózu Vašeho problému může určit pouze lékař, psychiatr.

To, jak se rozhodnete se svým problém naložit, záleží jen na Vás. Stejně tak jestli chcete i nadále užívat alkohol a marihuanu.

Zde jsou kontakty, kde můžete v případě potřeby vyhledat kvalifikovanou pomoc, nebo Vás na ni pomohou nasměrovat.

 

Nemocnice Apolinář - 224 968 225

Sananim – stacionář – 220 803 130

Prevcentrum – 233 355 459

 

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.2.2013

Pervitin a zdravotní problémy

Dobrý den, pervitin beru rok a 2 měsíce...půl roku pravidelně...každej vikend,občas i přez týden. Nikdy mi prenik nedělal žádné problémy, ale asi už 3 měsíce pokaždé co si dám čáru tak stav pohoda, vše jak má být, ale na dojezdu mě vždy začne pobolivát pod pravým žebrem, motá se mi hlava když vstanu, dříve se mi tohle nestávalo...ikdyž něco snim tak divné kručení v břiše...to odezní tak po dvou dnech když se jidelniček vrátí do normálu. Poslední dobou sem se snažila na perníku najíst po 3-4 hodinách co sem si ˇšnupla a hned jak jsem něco snědla mi začlo kručet v břiše...lehké pobolivání pod pravým podžebřím mám pořád nevím čím to je, jednou jsem měla zablokované žebra a mám problémy se zády může to být tím? nebo to souvisí s braním pervitinu? Děkuji moc za odpověď

aďa Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Aďo,

bohužel si netroufnu takhle přes internet tipnout diagnózu - co se přesně s Vaším tělem děje. To může učinit pouze lékař na základě vyšetření. Pravdou je, že zejména u citlivějších jedinců může pervitin problémy s vnitřními orgány způsobit nebo výrazně urychlit. Často to je spojeno i se špatnou životosprávou - absence pravidelné stravy a přísunu tekutin (nejen) během intoxikace a na dojezdu.

Pokud problémy přetrvávají, doporučil bych Vám raději dlouho neodkládat návštěvu lékaře. Pokud se bojíte nebo stydíte zajít k Vašemu lékaři, můžete se poradit na některé z linek důvěry např. Modrá linka (608 902 410, 9 - 21h) či linka bezpečí (116 111). Nebo se můžete poradit s někým komu důvěřujete z Vašeho blízkého okolí. Byla by škoda, kdybyste si ve Vašem věku měla přivodit závažnější zdravotní komplikace kvůli pozdnímu vyšetření.

S přáním mnoha sil poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.3.2013

proč způsobuje marihuana/pervitin psychické obtíže?

dobry den preco marihuana alebo pervitin sposobuju u niektorich ludi panicke ataky alebo derealizaciu? ako to funguje ze drogy su spustacom roznych takychto porcuh vnimania, zda sa mi to alebo heroin a ine utlmujuce drogy toto nespustaju ziadne psychicke problemy, uvedomujem si ze fyzicke urcite ale nemyslite si ze heroin je z tohto hladiska bezpecnejsi co sa tyka porcuh psychiky?

Jaro Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jaro,

Vaše otázka je již spíše na delší přednášku lékaře/psychiatra, kterého v týmu přímo nemáme. Proto za nás jen stručně... Souhlasím s Vámi, že některé psychoaktivní látky (např. marihuana nebo metamfetaminy) mají větší (rizikový) potenciál vyvolávat zmíněné psychické obtíže (poruchy vnímání atd.) než jiné. Nejpravděpodobnějším vysvětlením tohoto jevu je jejich specifický vliv na funkce konkrétních neurotransmiterových systémů, jejichž úloha se předpokládá v patofyziologii vzniku psychických poruch. Navíc se také předpokládá značná interindividuální náchylnost a citlivost vůči vedlejším účinkům těchto psychoaktivních látek, která může být spjata s genetickými predispozicemi ke vzniku uvedených psychických problémů. Podobně zásadním patofyziologickým faktorem je (vyšší) frekvence užívání a ranný počátek užívání (v adolescenci) psychoaktivních substancí. Budete-li chtít zjistit si na dané téma více informací, můžete se ještě podívat např. na nebo tento článek nebo prezentaci. Případně můžete také zkusit oslovit lékařskou internetovou poradnu.

Zdraví poradna Extc.

skrýt odpověď ↑
8.3.2011

zdravotní problémy a pervitin

Dobrý den ,minulý pátek jsem poprvé vyzkoušela drogu:Pervitin jenom uplně malinko jsem si šnupla bylo to skvělé no a od toho pátku se cítím pořád něáká podrážděná nekdy mam chvilku depresi mírnou někdy strach a nevim z čeho a proč zkrátka nejsem ve své kůži a dost to pocituju docela ůnava a podrážděne oči i také zhoršená trochu plet a chtíč dat si ještě jednou s obrovským těšenííííím , chtěla jsem se zeptat na tu plet ,dělám kadeřnici a sem tam modeling určite nemužu mít pořád po víkendech horší a horší plet díky Pervitinu tedy ma vliv na kůži? a nejde proti tomu něco dělat? třeba neake posilujíci tabletky nebo doplnek stravy na Játra nebo neco?? a take mam trochu zmatek chci se zeptat nevím jestli si to jenom myslím,ale je pervitin nejhorší chem .droga? pač myslím že třeba v Kokainu nebude tolik tech přísad mnohdy jako v pervitinu proto mám snad dojem ,že kokain je mnohem lepší v tomto případe než Piko nechci mít neake bolaky a neslyšela jsem ,že by je meli lidi po Kokainu jen po pervitinu diky přisadam a chem. diky za odpovědi pěkný den:))

Lucie Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

 

Dobrý den,

Díky za dotaz. Píšete, že jste poprvé vyzkoušela pervitin, což mělo hned za následek zhoršení psychického i fyzického stavu. Na druhou stranu si uvědomujete, že se těšíte na další možnost si dát. Ptáte se, zda jde proti zdravotním problémům, zejména těm s kůží, něco dělat? Zajímá Vás také, zda kokain způsobuje méně zdravotních problémů?

Musím přiznat, že mi z Vašeho mailu není jasné, zda u pervitinu (příp. kokainu) chcete zůstat. Rozumím, že jedna zkušenost pro Vás mohla být natolik lákavá, že byste si to ráda znova zopakovala a zařadila to třeba i k pravidelnému  víkendovému povyražení. Na druhou stranu mě přijde, že Vám záleží hodně na Vašem zdraví a vzhledu, které užívání těchto látek dost nabourává.

Pokud byste tedy pervitin nadále NEužívala, myslím, že se s velkou pravděpodobností kůže i psychika vrátí do „normálu". V případě, že byste se chtěla na tento rizikový podnik vydávat i nadále, je třeba spíše počítat s tím, že zdravotní potíže můžete pouze snížit, ale v průběhu užívání je úplně neodbouráte. Kůže i psychika budou užíváním ovlivňovány i nadále. Jedním z důvodů je určitě i chemické složení pervitinové směsi, které v sobě může obsahovat nejrůznější toxické příměsi, zbytky z varu apod. I když kokain může vypadat o něco „přírodněji", nemusí tomu tak být. Zvlášť u nás je jeho čistota dost mizivá, což znamená, že je také řezaný různými přídavky, které mohou mít neblahý vliv na Váš organismus. Více o jednotlivých drogách se můžete dočíst např. na našich stránkách v sekci „drogy".

V případě užívání lze poškození kůže snižovat tím, že budete tělu dodávat co nejvíce vitamínů, budete dodržovat pitný režim, hydratovat kůži apod. Detoxifikační čaje a přípravky podporující funkci jater mohou být také vhodné. Většinou také platí, že čím menší dávky, s čím větším odstupem, tím méně zdravotních problémů. Přesto nejde nikdy dopředu určit (i za dodržení všech bezpečnostních zásad), jak Vaše tělo bude reagovat na konkrétní směs a co za případné problémy moůže následně vzniknout.

V případě jiných dotazů můžete zase napsat.

Zdraví poradna Extc    

 

skrýt odpověď ↑
11.7.2014

Pervitin a sexuální problémy

Dobrý den, cca.6 rokov som užíval pervitín počas víkendov, prípadne na akciách. Jedného dna po silnom opojení alkoholom som užil pervitín a niečo sa mi udialo v mozgu akoby mi dačo puklo a spustilo sa niečo von. Od tej doby mám problém s erekciou, celkovou sexualitou, sexuálnym vzrušením. Z urologického hladiska som OK. Mám sa obrátiť na neurologa nebo na psychologa podla Vás? Už som z toho zúfalý a začínam mať z toho depresie. Trvá to pol roka a od tej doby som neužil ani alkohol. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Ferdo Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

pervitin patří mezi látky, které sexualitu ovlivňují. Sice se pervitin často užívá spíše kvůli lepšímu sexu, protože zvyšuje koncentraci dopaminu a noradrenalinu. Tyto neurotransmitery patří mimo jiné také k centrálním mediátorům sexuálního vzrušení. Pervitin tedy zvyšuje touhu po sexu. Stimulanty obecně prodlužují dobu trvání sexuálního styku, dodávají energii k většímu výkonu a oddalují orgasmus.

Naopak u dlouhodobých nebo citlivých jedinců může pervitin způsobovat problémy s erekcí. Pod vlivem pervitinu bývá oslabena i schopnost dosáhnout orgasmu a ejakulace. Pohlavní orgán rovněž bývá méně citlivý. Zatímco příležitostné užití pervitinu může dočasně podpořit některé složky mužské sexuální aktivity, chronické užívání těchto látek často vede k sexuálním dysfunkcím. Bohužel u citlivých jedinců k tomu může dojít i při příležitostném užívání..

Rozhodně bych nepodceňoval lékařské vyšetření ať už neurologa či sexuologa, protože problémy mohou mít i jinou příčinu. Opravdu těžko říct takto na dálku, co za Vašimi současnými problémy může být. Určitě bych byl ale nakloněn co možná nejvíce komplexnímu vyšetření. Tzn. nejen neurologickému za pomoci zobrazovacích metod, jelikož by jednou z hypotéz mohla být mozková příhoda, která následně může ovlivňovat sex. oblast .Pervitin v tomto ohledu bývá rizikem, ale také psychologickému už jen kvůli Vaší zhoršující se náladě. S tím by Vám měl pomoci zejména Váš obvodní lékař. 

S přáním mnoha sil poradna EXTC

.

skrýt odpověď ↑
27.2.2009

Psychické potíže

Dobry den, je mi 28 let a pred 10 lety jsem uzivala nitrozilne pervitin, zkousela jsem i jine drogy jako LSD, extaze a koureni marihuany. Se vsim jsem najednou prestala, kdyz se u me obevily psychicke problemy jako strach z lidi, parnoia, divne myslenky a hlavne promitajici se stavy z drog, i prestoze jsem zadnou drogu nepozila. Muj problem je, ze tyto stavy mam stale a uz nevim nakoho se obratit. Ziji v zahranici kde jsem navstivila psychiatra, dostala jsem antipsychotika zyprexa, ale to me jen utlumilo. Po roce jsem ty prsky prestala brat. Mam pocit, ze chodim k doktorum kteri nemaji poneti co se semnou deje. Cetla jsem neco o toxicke psychoze. Chtela jsem vas poprosit jestli vy nemate prehled o tom kdo tomu vice rozumi nebo kdo ma zkusenosti s takovymi pripady a napsat mi kontakt.Ja pochazim z Plzne. Mnohokrat vam dekuji a preji krasny den Zdenka

Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Zdenko, Díky za Váš dotaz. Psychické potíže podobné těm, kterými si procházíte, nejsou u lidí, kteří experimentovali s drogami, velkou výjimkou. Je fajn, že jste se odhodlala s tím něco dělat a navštívit psychiatra nebo nyní k nám napsat do poradny. Pokud tomu dobře rozumím, potíže Vás totiž dodnes neopustily a chtěla byste s nimi něco dělat. Stavy, které zažíváte popisujete jako strach z lidí, paranoiu a pocity jakoby na drogách, i když jste žádnou drogu nevzala (tomu se někdy říká flashback), píšete také o toxické psychóze. Těžko říci, nakolik to, co Vás trápí, přišlo na základě drog a nakolik by to do Vašeho života vstoupilo v nějaké formě i bez nich. V tom mohou hrát drogy často jen formu sebeléčení, když se problémy tohoto typu začnou v životě poprvé vyskytovat, o tom bych nerad spekuloval takhle přes internet. Vaši zkušenost s psychiatry chápu jako ne příliš nápomocnou. Ono pouhé předepsání léků není řešením, ale ve většině případů je třeba doprovodná psychoterapie. Tou byste mohla problémy lépe uchopit v kontextu Vašeho života a naučit se s nimi do budoucna pracovat. I zde je však důležité najít někoho, kdo Vám porozumí a komu budete důvěřovat. To může znamenat, že hned napoprvé nemusíte narazit na vhodného terapeuta a bude třeba vybírat dál. Moc nerozumím, kde byste byla ochotna za někým zajít, když se ptáte na kontakt a uvádíte, že žijete v zahraničí a v Plzni. Co se týče Plzně, můžu Vám doporučit Dr. Kudrleho, který se zabývá terapií a má zkušenost s podobnými stavy, jaké popisujete, u lidí, kteří užívali návykové látky (tel: 608 882 234, adresa: Do Zámostí 67, 326 00 Plzeň, email: doorway@seznam.cz) . Další možnost představují například kliničtí psychologové v Plzni, které si můžete dohledat na webu, ale zde Vám nemůžeme dát žádné konkrétní doporučení. Další variantou by pak mohlo být kontaktovat organizaci CPPT, zabývající se prací s drogovou problematikou a zeptat se na vhodný kontakt v Plzni. Měli by mít nejspíš praktické zkušenosti s pomocí ve Vaší lokalitě. Pokud byste chtěla ještě nějaké doporučení od nás, napište, budeme se Vám snažit vyjít vstříc. Hodně sil a odvahy v dalším životě přeje Poradna Extc.

skrýt odpověď ↑
5.7.2011

pervitin a psychické potíže

Dobrý den, můj přítel měl po několikáté záchvat. v pátek měl pervitin (snupal) poprvé se to dostavilo v sobotu v noci - to byl, ale jen hodně výbušný, poté v nědělí to už měl tyhle stavy a v ponděli to trvalo 2 hodiny. Strašně ho bolela hlava, bolestí měl slzy v očích, myslelel si nebo mě tvrdil, že to je migréna, což si já nemyslím... Projevuje se to jako velká bolest hlavy, úzkost-chvilkama mě nenechá na sebe sáhnout, chvilkama je bezvládný, nevnímá mě, svíjí se bolestí na posteli, je spocený, ae nejhorší je, že má strašné halucinace, které ho dohánějí k šílenství, zdá se mu o jeho otci, který je rok mrtvý a volá ho k sobě... K psychiatrovi jít nechce. Trvalo to 2 hodiny a on mě prosil, ať mu něco dám, dala jsem mu antidepresiva sedatif pc asi to zabralo, protože potom usnul, ale když se probudil, tak si nic nepamatoval. Co to má být?

... Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

píšete o přítelových zdravotně-psychických komplikacích, které dáváte do souvislosti s užíváním pervitinu.

Na začátek musím říct, že vzhledem k charakteru internetového poradenství si nedovolím nějak hlouběji diagnostikovat ,co se Vašemu příteli děje. Mé zkušenosti napovídají, že by se například mohlo jednat o jistý druh toxické psychózy, ale stejně tak třeba o úplně jiný neméně závažný problém. To může s jistotou určit jen odborník, například psycholog či psychiatr.

Jen, abych Vám přiblížil co pervitin v těle způsobuje, či může způsobovat. Funguje tak, že v mozku mění rovnováhu některých látek, které mají vliv jak na naši náladu, tak na to co vidíme, slyšíme a jak vnímáme okolí. V počátku se tyto „stíhy" dají řešit pauzou v užívání, kvalitním spánkem a správnou životosprávou. U závažnějších situací se tyto stavy řeší mnohem delší abstinencí a případně užíváním léků.

Věřím, že to pro Vás musí být velmi těžké chvíle a z toho, co jste do poradny napsala usuzuji, že situace musí být náročná a ohrožující jak pro Vás, jako osobu blízkou, tak velmi ohrožující pro Vašeho přítele. Navrhoval bych tedy, aby přítel situaci nepodceňoval a pokusil se ve vlastním zájmu vyhledat odbornou psychiatrickou pomoc. V těchto případech hrozí, že se tyto „poruchy" mohou rozvinout do chronické a závažnější fáze.

Neuvádíte město pobytu, ale informace o odbornících z této oblasti můžete najít například zde v mapě pomoci.

V případě dalších dotazů se na nás znovu obraťte.

Poradna EXTC.

 

skrýt odpověď ↑
14.8.2013

Pervitin a zdravotní problémy

Dobrý den, již více jak půl roku užívám s přítelem pervitin, ne nějak často, ale občas na tom tzv. frčíme třeba 3 dny. Na jazyku vzadu se mi z boku udělal bílý pupínek větší, který bolí a na špičce jazyku. Nevíte, jak se urychlit jejich zmizení? Po těle mám sem tam takové malé fialovomodré flíčky (převážně na stehnech). Nevím, zda to může být z požívání drogy nebo ne, ale dřív jsem to neměla. Od té doby, co jsem to začla užívat mám nepravidelnou menstruaci. Vždy se opozdí, někdy o týden, někdy o dva. Určitě to bude z požívání, protože jsem víc jak měsíc vcelku pauzu neměla ještě, ale chci se ujistit. Přítele po např. 2 dnech užívání bolí slezina a když byl u lékaře (samozřejmně nesdělil nic o tom že je uživatelem), řekl mu že jí má zvětšenou a jestli příští kontrola výjde stejně, bude se to muset nějak řešit. Když to nějakou dobu neužíval, zlepšilo se to. Nad tím by se měl asi pozastavit, že? A jak poznám, že nosní přepážka je už tak poškozená, že hrozí tzv. spadnutí a jaké následky po ztrátě by byly? Předem děkuji za odpověď. M.

Marie Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

<>

<>Dobrý den,

je dobře, že se zajímáte o možné dopady užívání pervitinu. Sice, jak sama píšete, neužíváte pervitin často, ale třídenní jízdy jsou pro organismus zatěžující již sami o sobě. Byť je neopakujete často a pravidelně. Na vaše otázky se pokusím odpovědět postupně.

Je těžké takto zprostředkovaně odhadnout, čím mohl být Váš pupínek způsoben. Při užívání pervitinu (a u kuřáků) může docházet k orální leukoplakii. Což je vznik bílých ploch, ale spíše na spodině ústní. Nicméně s užíváním pervitinu jsou spojeny choroby chrupu. Pravděpodobnější je, že se může jednat o afty anebo by mohlo jít o infekci (bakteriální, virová nebo kvasinková). Takže pokud by se problém nelepšli, doporučil bych návštěvu obvodního lékaře, který může provést stěry a zjistit pravou příčinu pupínku.

Fialovomodré flíčky opět mohou a nemusí být způsobeny pervitinem, protože dermatologické potíže jsou s užíváním drog a zejména pervitinu úzce spojeny. Kvalita kůže reaguje přímo na stav vnitřního prostředí, které s užíváním pervitinu vždy strádá (toxické látky v těle, úbytek vitamínu, energetické ztráty). V pervitinu jsou mnohdy obsaženy nejrůznější příměsi, jejichž toxický účinek je dost silný. Propuknutí kožních problémů může být pak spojeno s vysoce “nekvalitní” látkou, nebo s dalšími faktory, jako je Váš psychický a zdravotní stav.

U menstruace bych se opět k Vaší spekulaci přikláněl. Při užívání pervitinu není nepravidelná menstruace ničím neobvyklým. Ale to může potvrdit opět jen lékařské vyšetření.

U problémů se slezinou Vašeho přítele si už takto zprostředkovaně  nedokážu ani tipnout . Je dobře, že Váš přítel je v kontaktu s lékařem. To jak se ke svým zdravotním problémům postaví záleží na něm. V tom, že by je neměl brát na lehkou váhu, s Vámi souhlasím.

U nosní přepážky může změny pozorovat např. tím, že přepážka není tak pevná, častěji dochází ke krvácení z nosu apod. Pokud se šňupání nezastaví včas, může dojít i k nevratnému poškození. To pak lze řešit jedině operativním zákrokem, což není zrovna levná záležitost.

S přáním mnoha sil poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
5.12.2013

Pervitin, problémy, Diazepam?

Dobrý den, mám takový problém s pervitinem.. Začalo to tím že jednou přišla kamarádka do školy celá rozzářená :D přišla mi hned taková jiná než jindy... hrozně nadšená mi vyprávěla svoje zážitky...a začalo mě zajmat jaký to je.. tak sem to zkusila. Je to asi devět měsíců co jsem si dala první čáru. Od ty doby se v tom pořád motám..začátky byly nejlepší..hodně věcí jsem si díky tomu uvědomila, který ani normální člověk co to nikdy nezažil nemůže v životě pochopit... Já si taky dříve říkala že nechápu feťáky, co na tom může bejt že fetujou... Dříve sem hodně hulila a potom prohuleným období to byla příjemná změna... brát věci s nadhledem, všechno bez problému zvládnout, dobře mi to myslelo i ve škole... Jenže pak se to ňák provařilo a kamarádky rodiče na to přišli a pak u ní začala psychoza ... rodiče jí poslali do diagnostáku, několikrát na detox. Stejně jí to vůbec nepomohlo, myslím že ji to snad ještě víc zkazilo, dost se kvůli tomu změnila .. Nechci aby skončila špatně, jenomže já ani nevim co mám dělat sama ze sebou...Teprve teď mi začíná docházet že mám problém .... Přijdu si jak v začarovaným kruhu... mám zničenou psychiku, deprese a poslední dobou dost hnusný stíhy, který se mi dějou i když v sobě zrovna nic nemám. Děla mi problém bejt mezi lidma, nesnašim lidi prostě :D. Domejšlim si uplný blbosti, mám pocit že na mě všichni čuměj, slyšim jak se o mě bavěj a pomlouvaj nebo se mi smějou ..... Problém je že už bez toho nemůžu normálně fungovat...ráno mi nejde vstávat, nemůžu se soustředit, nic mi nejde udělat pořádně, výpadky paměti.. Kolikrát mi dělá problém spočítat třeba jednoduchej přiklad co počítaj děti ve třetí třídě ... A protože musím chodit do školy a na praxi, kde musím bejt aspon trochu použitelná, tak nák nevím jak s tím přestat, vím že když to půjde takhle dál, tak se nejspíš zachvíli zbláznim, stejně už mě to ani nebaví, už to neni to co bejvalo... Chci dodělat školu a jelikož už sem na třetí, tak mám poslední šanci... Mám hrozný nervy z lidí... Když si řeknu že stim končim a vydržím to jakou dobu a pak příjdu jeden den na praxi nesjetá a hned vyhazov...nevim no.. člověk chce udělat něco spravnýho a takhle to dopadá :D Nedělá mi problém bez toho vydržet, jde to přetrpět.... ale pak mám akorát samý problémy a radši ani nikam nechodím. Vím že je to všechno jenom v mojí hlavě stejně to ale nejde ovlivnit. Napadlo mě že bych to mohla přepít, ale to je taky hrozný, potom se už vůbec nechápu...trávu už hulit taky nemůžu protože mi po nakÝM Čase co sem to kombinovala s perníkem začala působit deprese a schyzy a od ty doby se to vrací skoro vždycky co si zahulim.. Mohli by mi s tím pomoct třeba prásky na uklidneni, diazepam treba? Nebo něco na tenhle způso? Může je předepsat praktycký lekař nebo musím přímo za psychiatrem?

...... Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za důvěru. Dovolte na úvod krátké shrnutí. Píšete o svém několikaměsíčním zaujetí pervitinem, které se Vám pozvolna začíná vymykat z rukou. Vnímáte, že "máte problém", přesto není vůbec jednoduché se této látky jen tak vzdát. Oslovujete nás proto s dotazem, jak se co možná nejrychleji dostat ze začarovaného kruhu (kdy se pozvolna vlivem pervitinu propadáte do propasti psychických problémů, zároveň se Vám ale bez něj již nedaří "normálně" fungovat v důležitých oblastech Vašeho života, tedy ve škole, v rámci komunikace s ostatními atd.). Ráda byste konkrétně věděla, zdali by Vám na Vaše depresivní ladění např. nepomohlo utlumení pomocí alkoholu anebo léků typu Diazepam.

Nerad bych ve své odpovědi působil nějak striktně, ale řešení stavů deprese a "schízy" (navíc související s pervitinem) pomocí alkoholu anebo benzodiazepinů se tak trochu podobá vyhánění čerta ďáblem. To znamená, že se ani vzdáleně nedotýká eventuálních příčin nepříjemných psychických stavů, spíše, metaforicky řečeno, je zametá pod koberec. Především se ale jedná o rizikovou kombinaci psychoaktivních látek, která může celou situaci (a psychiku) pozvolna ještě víc zhoršit (a to nejen z pohledu tzv. zkřížené závislosti) a znesnadnit cestu zpět do reality.

Přesto bych Vám rád napsal, že úplně rozumím tomu, že byste chtěla dostat stavy, které popisujete (úzkost, deprese, paranoia, nepříjemný pocit z lidí) co možná nejrychleji pod kontrolu a že to, co teď prožíváte musí být docela síla. Zmíněný způsob dostávání se ze začarovaného kruhu, ale nepovažuji za šťastný. Osobně bych preferoval co možná nejrychlejší vyhledání pomoci a podpory od někoho zvenčí (podobně odvážně, jako jste to udělala v případě oslovení naší poradny).

Tím "někým" by mohl být např. člověk z blízkého okolí (rodiny nebo přátel), kterému je možné důvěřovat, kdo nebere drogy a nemá tendence dělat ukvapené závěry. Další efektiv(nějš)í metodou by mohlo být oslovení neutrálního odborníka z oblasti adiktologie. Tím myslím např. psychologa nebo psychoterapeuta, např. v rámci nejbližšího Kcentra, který by s Vámi mohl vše v klidu probrat a doporučit další postup.

Vhodná by mohla být taky spolupráce psychologa/terapeuta a psychiatra. Stavy úzkosti a deprese se totiž dají zvládat pomocí léků. Nikoliv ovšem ze skupiny návykových benzodiazepinových preparátů (viz Diazepam, Neurol atd.), které není možné považovat za antidepresivní. Existují např. novější antidepresiva 3. a 4. generace, která nezpůsobují závislost a která by mohla alespoň v rámci nejhoršího období pomoci stabilizovat Vaši náladu.

Zkuste proto promyslet, jakým směrem se vydat. Pokud byste zvolila zmíněné možnosti, tak se klidně ozvěte a poslali bychom Vám kontakty. Případně můžete přímo oslovit pracovníky z nejbližší Kontaktního centra anebo je sama vyhledat na Mapě pomoci, případně na poradenské tel. lince našich kolegů.

Ať již se rozhodnete postupovat jakkoliv, budeme Vám držet palce.

Hodně sil přeje poradna Extc

skrýt odpověď ↑
2.3.2014

Pervitin a žaludeční problémy

Dobrý den.Předevčírem jsem si dala pervitin a další den mi šíleně bolel žaludek.Měla jsem pocit hladu ale po jídle to bylo ještě horší.Chtělo se mi i zvracet.Jedla jsem lehce stravitelná jídla a pila vodu,ale další den to nepřestalo žaludek mi bolí dál.Nevíte jestli to muže být z toho pika a popřípadě co mám dělat? Děkuji.

Simona Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Simono,

bolest žaludku s užitím pervitinu být spojena může, pravděpodobnost je dokonce celkem vysoká. Ale určit to takto po internetu bez lékařského vyšetření nelze. V pervitinu se totiž častokrát objevují rozmanité příměsi/chemikálie vznikající při "výrobě", které mohou způsobovat problémy jednotlivým orgánovým soustavám (trávicí trakt nevyjímaje). Někdy může být současně na vině také životní styl spojený s užíváním pervitinu (zejména při dlouhodobější a pravidelné konzumaci) ve smyslu nepravidelné, nekvalitní stravy a nadměrného zatěžování organismu.

Pokud by bolest břicha do několika dnů od užití neustupovala, je lepší raději nic nepodcenit a vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Zároveň se také do budoucna nabízí podstoupení preventivního vyšetření žaludku a žaludeční sliznice, abyste vyloučila další možné zdravotní problémy.

Zdraví poradna Extc.

skrýt odpověď ↑
13.7.2014

Pervitin, problémy s erekcí

Ahoj chci se zeptat jestli je normalni ze kdyz si snupnu pernik tak se mi nepostavi?

falis Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

sice se pervitin často užívá právě kvůli sexu, protože zvyšuje koncentraci dopaminu a noradrenalinu. Tyto neurotransmitery patří mimo jiné také k centrálním mediátorům sexuálního vzrušení. Pervitin tedy zvyšuje touhu po sexu. Stimulanty obecně prodlužují dobu trvání sexuálního styku, dodávají energii k většímu výkonu a oddalují orgasmus.

Naopak u dlohodobých nebo citlivých jedinců může pervitin u mužů způsobovat problémy s erekcí. Pod vlivem pervitinu bývá oslabena i schopnost dosáhnout orgasmu a ejakulace. Pohlavní orgán rovněž bývá méně citlivý. Zatímco příležitostné užití pervitinu může dočasně podpořit některé složky mužské sexuální aktivity, chronické užívání těchto látek často vede k sexuálním dysfunkcím. Což by mohl být i Váš případ.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
15.7.2014

Marihuana a psychické problémy

Dobrý den,mám velký problém hulila jsem trávu celý rok ,ale dala jsem si z každého brka 2-3 potahy.Jednou mě vyhecovali kámoši abych si dala ve skle.Měla jsem potom hrozný stav nevěděla sem o sobě a byla jsem jak v bublině nevnímala realitu.Druhý den jsem si připadala stejně.. jak v jiném světě přestala jsem hulit ale stále to nejsem já když vstanu mám pocit jakobych spala dívám se rozostřeně a docela mám zažívací problémy mám jako by zalehlé uši a moc se nemůžu soustředit :( zašla jsem za psychološkou a ta mi nechala na neurologii udělat testy na THC nic ale nenenašli.Na neurologii mi,ale udělali takový test že mi na hlavu dali nějaké přísavky a já měla třeba dýchat jen nosem nebo jen pusou ,problém byl v tom že jsem astmatik takže to bylo moc nepříjemné a náhle se mi špatně dýchalo.Čekali jsme na výsledky a zjistili že mám ADHD.Problém byl v tom že všichni začali řešit to ADHD a ne problém který jsem měla a mám.Na psychyatrii ve Velké Bíteši mi předepsal doktor léky jenže na ty léky nemůžu užívat alkohol.Když sem je začala brát bylo to hrozné furt jsem spala byla jsem až moc utlumená přitom beru jen půlku medorisperu.Byla jsem oteklá a zpomalená,když jsem jela na skejtu bylo to hrozné,dělala jsem věci které byly nebezpečné(neměla sem zábrany).Po 4 týdnech tohoto mučení jsem to přestala brát není to férové zrovna na prázdniny to brát :(.Chci být ale stejná jako ostatní co mám dělat nechci být jak v jiném světě :(

m Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za důvěru. Těžko se mi takhle na dálku bez vyšetření a odborné konzultace radí. Bohužel je pravdou, že dnešní silné vzorky mohou někdy vyvolávat podobné a ještě horší potíže. Zvláště ve Vašem věku, kdy je Váš organismus ve vývinu a k takovým poškozením je náchylnější.

Jedna z cest je, pokud nejste spokojena s přístupem Vašeho psychiatra, jej po konzultaci s rodiči změnit. K medikaci antipsychotiky jako je Medorisper se tu nechci vyjadřovat, viz začátek odpovědi. S výběrem psychiatra, který má zkušenosti s uživateli psychoaktivních látek by Vám ale např. mohli poradit v místním K centru.

Na druhou stranu si říkám, že pokud už jste léčbu započala, že by ji možná bylo dobré dokončit. Řadě lidí s podobnými problémy už pomohla. Pravdou je, že antipsychotika zesilují účinky alkoholu a není je vhodné kombinovat, zvláště ve Vašem věku. Přesto konečné rozhodnutí, zda se zbavit současných problémů nebo obětovat jedny prázdniny je nejvíce závislé na Vás.  

S přáním mnoha sil poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.8.2014

Marihuana a psychické problémy

Dobrý den, mám již pátý den problém. Vzal jsem si marihuanový koláček, jehož účinky trvaly přibližně 20 hodin. Byl opravdu silný, stavem se blížil k lysohlávkám. Po jeho odeznění jsem se opět vrátil do běžného stavu mysli bez sebemenšího náznaku problému. Po dalších 3 dnech, kde jsem měl denně tak 1-2 jointy (z čehož účinky jednoho byly silnější než obvykle), jsem se najednou (nehledě na stav způsobený jointem) částečně vrátil do stavu způsobeného koláčkem. Snažil jsem se to vyležet, ale nepomohlo to, na neurologii ani psychiatrii mi nic nenašli. Mám stav jako bych byl ve snu, lehký pocit dezorientace (často uprostřed rozhovoru), jako bych vše prožíval z povzdálí, stav jako na omdlení, lehký tlak v zadní části hlavy... Nicméně není na mě prý nic patrné, vše si pamatuju a jsem schopen činit stejně jako předtím. Jen mě to stojí větší úsilí. Dále se projevuje zmenšená chuť k jídlu, únava... Na internetu jsem obdobný případ nenašel, myslíte, že stav odezní? Případně za jak dlouho? Máte nějaký nápad (kromě abstinence) na léčbu? Nevím, zda jsem uvedl vše, v případě doplňujících dotazů samozřejmě odpovím, mám zkrátka pocit, že po těch prozatím pěti dnech je stav stále stejný, ráno horší, večer lepší. Děkuji moc předem za odpověď!

paradox Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

rád bych Vás podpořil v tom, že se snažíte nastalou situaci řešit a případné řešení neodkládáte. To by mohlo problémy ještě prohloubit. Bohužel při dnešních silných odrůdách marihuany se nejedná o až tak neobvyklý případ. Nutno současně dodat, že bez vyšetření nejsme schopní odhadnout původ Vašich problémů - zda za ně opravdu může marihuana nebo zda a za jak dlouho odezní.

Nejlepším řešením by bylo kontaktovat psychiatra, který se na psychické komplikace po užívání drog specializuje. V Praze to lze učinit např. centrum CADAS.

S přáním mnoha sil poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.8.2014

Pervitin, neurologické problémy

Měl jsem před pěti dny poprvé pervitin, vracel jsem se hodně opilý z akce a známý mě přemluvil na dávku, myslím že mi dal tak 250mg, poté i když mě to mělo pozbudit jsem šel domů asi na 6hod spát(bezvedomí ?) jak jsem se probral tak uplné peklo - bolest hlavy, bušení srdce, svalové křece ktere nešli zastavit to trvalo asi 3hodiny, pak jsem se uklidnil najedl a zase to začalo -> bušení srdce, plýtké dýchaní, mravenčení vrchní časti těla hlavně paží zase tak na 3hodiny. Můj dotaz zní jestli to na mě nemohlo mít trvalé následky, mám nejaké popraskané žilky v očích od té doby a jsem víc unavený - spím tak 11hodin , dřív jsem spal 8 a bylo to dobrý. Hlavně mě vyďesilo to bušení srce jestli mi to nemohlo potrhat nejaké vlasečnice v těle. Je jisté že už si níkdy nedám

elros Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. I když nejsou obdobné reakce příliš obvyklé, přesto se s nimi v rámci adiktologické praxe občasně setkávám. To, zdali můžete mít trvalé následky, Vám bohužel s nějakou větší jistotou takto přes internet nesdělím. Určité riziko, že to některá z orgánových soustav neustojí (zejména oběhová a nervová) existuje vždy, obzvláště je-li ve vzorku větší množství chemikálií vznikajících při výrobě, dochází-li k jeho mixování s jinými látkami anebo naopak je-li vzorek příliš silný a citlivost organismu vůči dané látce vyšší atp. 

Proto bych Vás chtěl podpořit v tom, abyste v případě, kdyby se snad uvedené obtíže pozvolna nezlepšovaly, navštívil svého obvodního lékaře a prokonzultoval s ním možná vyšetření. Další možností by bylo navštívení našich kolegů z Adiktologické ambulance:

http://www.podaneruce.cz/programy-a-pece/ambulance-adiktologie-zlinsky-kraj/

Hodně sil přeje poradna Extc

skrýt odpověď ↑
19.11.2015

Nízký tlak a špatná psychika, pervitin

Dobry den chtela bych se zeptat beru pervitin asi rok nitrozilne ale spis rekreacne.Mam problemy s nizkym tlakem a pri stresovych situacich omdlevam a jsem hrozne precitlivela,muzou to byt nasledky pervitinu? A taky jsem se chtela zeptat jak zmirnit dojezdy ktere nezvladam mam psychiku v haji ze me lidi sledujou a vedi o me ze jsem zfetovana mam deprese porad mam v hlave jen pernik myslite ze po roce brani se muze jednat o zavislost? Dekuji

lucka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Popisujete nám nepříjemné fyzické i psychické stavy, které většinou souvisí s užíváním pervitinu a zajímalo by Vás, zda už můžete být na droze závislá. Podíváme se na vše postupně, jen bych chtěla zmínit, že zde nejsme lékaři a v rámci internetové poradny se informace pohybují pouze v obecné rovině.

Při užívání pervitinu dochází ke kolísání krevního tlaku, kdy po aplikaci prudce stoupá, naopak po odeznění účinků dochází k jeho poklesu. Pokud tedy problémy s nízkým tlakem pozorujete od doby, co pervitin berete, může to s ním souviset. Stejně tak ale může jít o jinou příčinu, kterou dokáže posoudit pouze lékař na základě odborného vyšetření.

Co se týká důsledků braní v podobě náročných dojezdů, chápu, že byste je ráda zmírnila, ale ze strany organismu jde o přirozenou reakci, kdy se musí dát po velkém vyčerpání zpátky do pořádku a nedá se jí příliš vyhnout. Aby nebyly tak silné, doporučuje se užívat co nejmenší dávky, hlídat si pitný režim (doplňovat tekutiny a minerály), nepřetěžovat organismus a dostatečně spát. Nejrůznější bylinkové čaje (např. meduňkový) pak mohou částečně pomoci uklidnit rozhozenou psychiku. Pokud se už objevují obavy ze sledování, deprese a další psychické problémy, mohlo by se jednat o toxickou psychózu, slangově „stíhu", ta přichází nejčastěji bezprostředně po užití větší dávky pervitinu a samovolně odeznívá. V případě, že by však Vaše potíže přetrvávaly i v období, kdy pervitin neužíváte, mohlo by jít o projevy vážnějšího duševního onemocnění, které už si žádá lékařskou péči.

K Vaší otázce ohledně závislosti - netroufám si z několika málo informací její míru posoudit, ale můžete se podívat na definici závislosti a zkusit si sama pro sebe vyhodnotit, jak na tom jste. Za sebe mohu zmínit pouze fakt, že silné chutě (bažení, craving), tedy jak píšete „v hlavě mám pořád jen perník", bývají právě jedním z typických projevů závislosti.

Pokud byste potřebovala více informací, popřípadě podpory ze strany odborníků, doporučuji obrátit se na kolegy z kontaktního centra, které nabízí své služby bezplatně a anonymně.

S pozdravem poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
13.12.2015

Žlutý pervitin, zdravotní problémy

Dobrý den, chci se zeptat na speciální žlutý pervitin, teď jsem nejspíš něco takového měl -- do nosu, a tak za hodinu jsem vysmrkl hlen plný krve -což nebejvá, tak jsem to rozpustil ve vodě a vypil - to jsem asi neměl dělat, protože fakt hrůza prosím o co nejpodr. info, děkuji

Michal Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Michale,

hlavní hypotéza zabarvení pervitinu do žluta by byla spojená spíše s tím, že mohl obsahovat zbytky látek (chemikálií, např. jódu) používaných při domácí výrobě, což nadále zvyšuje rizika mnohých nežádoucích (vedlejších) účinků. Více informací si můžete přečíst např. ZDE.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
26.11.2015

Pervitin, ATB, možné zdravotní problémy

Dobrý den, rád bych se zeptal, ohledně užívání pervitinu ve spojení s antibiotiky, je to sice už asi 10 měsíců, ale mám obavy, abych z toho neměl v životě nějaké komplikace nebo aby mi to nezpůsobilo něco, čeho bych litoval, bohužel jsem se nacházel v době kdy mi bylo vše jistým způsobem ukradené, ale hned posleze jsem se dal dohromady, od té doby jsem již nic takového nezkusil, pervitin jsem v přepočtu užíval maximálně měsíc a v tom měsíci se našla chvíle kdy jsem ho užíval týden ve spojení s těmi antibiotiky každý den, asi 6 dní, sice co se týče množství, nebyl jsem uplně hladový uživatel (co dávka, tak by se vešla na špičku brčka, prostě hromádka o velikosti malého kamínku, nevím k čemu přirovnat) a těch během dne bylo max 3 ale to fakt max, takže z 6ti dní třeba 3 dny, rád bych věděl zdali je možnost, že by se mi z toho cosi mohlo rozvinout za tu dobu nebo jestli po tak dlouhé abstinence už nemusím mít obavy z možných skrytých rizik, od té doby nemám změněné fyzické potíže, strachuji se ve smyslu, rozhozeného imunitního systému nebo něčeho takového. Děkuji za případnou odpověď a přeji příjemný zbytek dne.

Kubas Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

oceňuji, že myslíte na své zdraví a reflektujete možné následky, které by neuvážená kombinace pervitinu s antibiotiky mohla zapříčinit.

Co se týče obav ze skrytých rizik. Tato otázka by již měla být spíše směřována na lékaře, kterého v týmu nemáme (např. v rámci této online poradny by měl být k dispozici). Pokusím se odpovědět alespoň obecně. Mám představu, že byste o rozhozeném imunitním systému či jiných problémech již věděl. Například byste byl opakovaně a nadměrně nemocný, zhoršovala by se doba hojení, regenerace atd. anebo byste měl nějaké konkrétní fyzické obtíže. Pokud tomu tak není, tak máte solidní šanci, že k zásadnějšímu zdravotnímu poškození během "pervitinového období" nedošlo. Navíc jste pervitin užíval poměrně krátkou dobu a malé množství, což pravděpodobnost možných rizik také snižuje. Pokud byste měl obavy i nadále, můžete požádat obvodního lékaře o přímé a detailní vyšetření Vašeho organismu (včetně odběru a vyšetření krve, moči etc.)

Závěrem bych rád ocenil, že již 10 měsíců pervitin neužíváte. Domnívám se, že pouze touto cestou je možné do budoucna předcházet případným zdravotním problémům a držím Vám palce, aby se i nadále dařilo.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.12.2015

Jaká léčba může nahradit pervitin?

Dobrý den,pervitin jsem začal užívat asi před 2mi měsíci. V té době a i dlouho předtím jsem měl těžké deprese, úzkosti a mám diagnostikovanou hysterickou psychózu. Párkrát jsem se i pokusil o sebevraždu. Veškeré tyto problémy jsem 4 roky ,,zaháněl,, cigaretami,ibalginami, alkoholem a marihuanou než jsem si dal první čáru. Kamarádi mi to nabízeli už dříve ale nějak jsem odolával a nechtěl jsem se tomu podvolit dokud jsem jednoho večera už neunesl svou psychickou situaci a vyzkoušel to. Četl jsem a hlavně jsem naživo viděl spoustu věcí které se toho týkají a nějak si říkám že i když jsou následky děsivé tak je to to nejlepší co jsem kdy měl. Bohužel jsem už u alkoholu a trávy vždy bažil po tom abych byl tak moc jak to jen jde. Pil jsem dokud jsem nezvracel a pak repete. Hulil jsem dokud jsem byl schopný si připálit. Taková neskutečná touha po tom abych se odpoutal od světa který nenávidím. Bohužel se mi to samé začíná projevovat i u pervitinu. Začal jsem na dávkách pod 0.1 které mě ,,rozsekaly,, ale s vývojem tolerance se to zvyšuje takže teď už běžně sešňupu nebo vykouřím i 0.3 někdy i víc ( v závislosti na tom jestli i piju a hulím). Neužívám jej každý den už jen kvůli tomu že jsem schopný se (alespoň zatím) kontrolovat ale moje zázemí mi tu možnost dává. Tráva i alkohol ... bylo to fajn ale všechno mě to utlumovalo zatímco teď mám po spoustě let pocit že žiju. Zlepšil jsem se ve škole, podařilo se mi najít si kolektiv kamarádů (ať těch kteří taky jedou nebo ne) a mám odvahu řešit své životní situace. Začal jsem chodit k psycholožce která mi moc pomáhá ale s ní se o tomhle bojím mluvit. Zkrátka se bojím že takhle budu zase jen zvyšovat dávky .. den za dnem ... měsíc za měsícem ... než se projeví i nějaká stinná stránka. Četl jsem o toxických psychózách ale psychozy jako takové jsem měl už od 13ti let, tenkrát jsem to ale nevěděl a ani nikdo z mojich blízkých. Bojím se toho co může přijít na řadu teď ... šílenství ... nebo jestli jen zase vyměním své aktuální potěšení za něco jiného jako třeba heroin ( ke kterému cítím odpor ale uvědomuju si že ten jsem dřív cítil i k pervitinu). Rád bych se obešel i bez toho ale nechci se vzdát toho jak teď žiju. Chtěl bych se zeptat na Váš názor ohledně vážnosti mého problému a taky na to jestli Vás napadá nějaká alternativa (třeba prášky nebo nějaká léčba) která by mi mohla nahradit pervitin a nějak podobně mi pomoct co se týče odvahy, aktivity apod. ... chci žít život a pokud možno i normální ale takový jaký byl před tím než jsem začal užívat podle mě nestál za to abych ho žil.

FFG Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Svěřujete se nám se svými psychickými problémy, které jste doposud řešil převážně psychotropními látkami. V souvislosti s nimi máte potřebu užít vždy maximální možnou dávku, která vás otupí natolik, že už nic necítíte. V současné době máte pocit, že Vám pomáhá pervitin, ale tušíte, že to není ideální řešení a máte strach, jak byste mohl dopadnout.

Velké množství energie, zvýšené sebevědomí, odvaha a euforie, to vše je velmi příjemné. Chápu, že pokud se Vám takových pocitů přirozenou cestou dlouhodoběji nedostává, může pervitin přinášet v jistém ohledu značnou úlevu. Jeho stinné stránce, tedy prohloubení depresivních stavů po odeznění účinku, se však jen těžko vyhýbá. A právě v tom vidím velké riziko, které jste už sám naznačil. Nedokážu předpovědět, jaký vývoj bude Vaše braní mít, mohu jen říci, že jeho současná míra představuje poměrně velký hazard nejen s duševním zdravím.

Věřím, že fungování s psychickými problémy může být velmi náročné. V souvislosti s tím si kladu otázku, zda vám v rámci diagnostiky stanovili i nějakou léčbu. Často pouze vhodně zvolená medikace dokáže přinést očekávanou úlevu a pomoc. Někdy je potřeba vyzkoušet i více variant, než se ukáže, která je nejvhodnější.

Píšete, že navštěvujete psycholožku, která Vám pomáhá. Pokud to znamená, že k ní máte důvěru, myslím, že není důvod neříct jí i o drogách. Ty ve Vašem životě hrají nezanedbatelnou roli a teprve ve chvíli, kdy s ní bude seznámena, může získat ucelený obraz o všem, s čím se potýkáte a v rámci terapie s tím i lépe pracovat. Navíc je vázána mlčenlivostí.

Tímto se vlastně dostávám i k Vaší otázce - stejně jako Vy považuji za ideální pokusit se najít vhodnou léčbu, s čímž Vám ale dokáže pomoci pouze lékař (psychiatr) na základě osobního setkání. Kontakty by Vám mohla doporučit právě Vaše psycholožka, popřípadě si je na stránkách www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/ můžete vyhledat sám. Spolu s psychologickým poradenstvím či psychoterapií by tak péče byla komplexní a mohla naplnit Vaše očekávání, tedy moci fungovat normálně, bez drog a zároveň bez psychických potíží.

Netvrdím, že půjde o náhražku toho, co Vám teď přináší pervitin. Zřejmě to nebude podobně rychlá a jednoduchá změna v prožívání. Zřejmě taky bude stát víc energie a práce. Ale věřím, že bude opravdovější a s nesrovnatelně vyšší šancí na trvání a udržení.

S přáním mnoha sil poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
4.1.2016

Pervitin, substituce

Dobrý den, Přibližně 2 roky nepravidelně užívám metamfetamin - většinou per os (nejraději kapsle, jen výjimečně rozpuštěný v nápoji), méně často intranasálně, s frekvencí tak jednou za 3 měsíce až jednou za 3 týdny, a to buď jednorázově 50 - 100mg (jen odhadem, přesné množství a čistotu samozřejmě většinou neznám) dvakrát či třikrát (například přes noc na společenské akci a pak obvykle minimálně měsíc vynechávám) a nebo přes den menší množství a rozložené na celý den např. do několika 5 - 10mg dávek po dvou hodinách (na noc už neberu, abych snáze usnul), a toto dávkování udržuji třeba týden v kuse. První způsob užívání se samozřejmě ukázal kvůli znatelným vedlejším účinkům (tiky, sucho v ústech, skřípění zubů), nepříjemným dojezdům a následně po několik dní rozhozenému spánku jako spíše kontraproduktivní (s výjimkou použití ve společnosti, kdy mi umožňuje překonat introverzi, trému, nesmělost, nesebevědomí, a pomáhá nestydět se mluvit, hlavně tedy před holkami, kde je to poznat nejvíc). Naopak druhý způsob, který praktikuji častěji, mi v podstatě pomáhá smysluplně fungovat. Bez pervitinu se často potýkám s celodenní únavou, nesoustředěností, jsem depresivní a mám od přírody velmi slabou vůli, takže většinu času všechno odkládám, k pohybové aktivitě se dostanu zřídka (maximálně obden) a jen na chvíli, protože nic nestíhám, také mám tendenci se přejídat (obézní sice nejsem, ale nadváhu mám), příležitostně kouřit (nebo alespoň jinak užívat nikotin - třeba prostřednictvím žvýkaček, náplastí...) a téměř denně pak hlavně v pozdních hodinách požívat alkoholické nápoje v míře asi větší, než by bylo zdrávo (jde mi o chuť i o účinek, vyloženě nekvalitním se vyhýbám). Kofein v jakékoliv formě (káva, energetické nápoje, kofeinové tablety), který si za normálních okolností také nedokážu odpustit, proti tomu pomáhá jen velmi omezeně a má výraznější fyzické projevy (zvýšený tlak, zrychlený puls, bolesti hlavy). Jiné drogy neužívám (nanejvýš jsem je párkrát zkusil a neoblíbil). Když mám pervitin k dispozici a užívám po malých dávkách celodenně, nic dalšího návykového už nepotřebuji, neflákám se a (v rámci možností) zvládám školní i pracovní povinnosti, dokážu i ve stresu udržet soustředěnou pozornost, jím střídmě (musím se do jídla nutit, ale třikrát denně to překonám) a spíše lehkou stravu (zelenina, ovoce), nemám problém najít si každý den pár desítek minut na pohyb. Za přínos bych považoval i to, že nezažívám pocity osamělosti, duševní prázdnoty a citové frustrace, se kterými se obvykle potýkám při delší (cca 2 měsíce) abstinenci - po pervitinu jsem citově mírně oploštělý, což je při mé od přírody melancholické povaze v podstatě úleva. Zkrátka se celkově "pod vlivem" více ovládám, lépe funguji, chovám se jaksi civilizovaněji a více jako člověk, než jako životem znavená troska, což je můj obvyklý stav bez drogy, a protože je mi 21 let, tak je na něj asi přeci jen ještě trochu brzo... Samozřejmě se výše uvedené může snadno jevit jako projev závislosti. Nicméně, skutečnost je bohužel taková, že problémy s únavou, přejídáním a podobné jsem měl už dávno před tím, než jsem pervitin zkusil poprvé nebo než jsem denně začal konzumovat legální stimulanty - pokud si dobře pamatuji, tak vlastně už od dětství. Příčinu neznám. Absolvoval jsem několik vyšetření, cukrovku nemám, nemoc štítné žlázy také ne. Pouze od útlého dětství chronické potíže s dýchacími cestami léčené kortikosteroidy (byl jsem lékaři ujišťován, že dlouhodobé nežádoucí účinky na organismus u těch, které působí lokálně, jsou minimální nebo žádné) a při zhoršení stavu pomocí antihistaminik (jejichž nežádoucí účinky bych po opakovaných pokusech s vysazováním a opětovným nasazováním hodnotil jako zanedbatelné). Zdá se tedy, že užívání psychostimulantů a případně antidepresiv je u mě více nutností, než závislostí. Protože jsem si ale vědom neradostných zdravotních následků dlouhodobého užívání, pochopitelně bych preferoval nějakou šetrnější náhradu. Zkoušel jsem celou řadu všemožných volně dostupných doplňků stravy (vitamíny, minerály, aminokyseliny, bylinné přípravky, různé kombinace uvedeného), ale bez valného úspěchu. Zajímá mě tedy, zda mám šanci s těmito příznaky získat od lékaře předpis na účinkem podobné léky (psychostimulanty), například adipex, ritalin, modafinil nebo silná antidepresiva nebo cokoliv jiného, co bude mít podobné účinky, jenom nebude tak devastující při dlouhodobém užívání, jako pervitin? (Osobně mi přijde dosti trapný výsledek politiky ve zdravotnictví, že všechny látky tohoto typu jsou v lepším případě pouze na předpis (modafinil), v horším na modrý předpis (ritalin) a nebo zakázané úplně (adderall), totiž ten výsledek, že ta jediná z nich, která je fakticky snadno dostupná, je ta z psychostimulačních látek vůbec nejtoxičtější a možná i nejnávykovější.) Klidně bych si ty léky nechal předepsat i jako substituční léčbu závislosti, pokud je to možné. Nemám přesné informace, od jakého množství, délky a frekvence užívání už je možné v případě pervitinu mluvit o závislosti a za jakých okolností se nasazuje substituční a za jakých abstinenční léčba... Děkuji za odpověď.

melancholik Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za Váš email. Pokusím se jít přímo k Vašim otázkám.

Co se týče možnosti získat od lékaře předpis na uvedené léky/psychoaktivní látky a s tím spojené dotazy. Pokud je mi známo, tak v současné době nelze předepisovat jakékoliv léky ve smyslu náhrady za pervitin. Před několika lety se v rámci ČR touto tématikou zabýval MUDr. Minařík z pražského Sananimu. Jeho pilotní studie zahrnovala nejen předepisování náhradního preparátu za metamfetamin, ale především komplexní psychosociální léčbu a podporu (nabídku spolupráce s psychologem/terapeutem, případně sociálním pracovníkem). Budete-li chtít, tak jej můžete zkusit zkontaktovat. Za nás Vám bohužel víc informací nesdělím, protože pouze lékař, kterého v týmu nemáme, se může kompetentně vyjádřit k otázkám týkajícím se léků a jejich preskripce.

Rád bych ale ještě napsal něco k tomu, co popisujete v celém svém dotazu ve vztahu k pervitinu. Oceňuji, že se snažíte nad svým užíváním také kriticky přemýšlet. Myslím, že jste přesně popsal některé důvody, kvůli kterým je tak hojně užíván. Nabízí zdánlivě rychlé řešení některých obtíží, s kterými se mnoho lidí v životě více či méně potýká  (únava, odkládání věcí, tréma, osamělost, špatná nálada atd.). Ze zkušenosti práce s klienty, kteří se léčí ze závislosti na drogách, bych Vám chtěl napsat, že jsem nakloněn spíše dlouhodobější, ale zato většinou trvalejší práci na sobě a konkrétních potížích (ať již s podporou psychologa/terapeuta či bez něj) a vyvarování se chůze po tenkém ledě. Souhlasím s Vámi, že rizik včetně rozvoje závislosti je v případě konzumace některých psychostimulačních látek (zejména pervitinu) mnoho a držím palce, aby Vaše další rozhodnutí byla šťastná.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
16.5.2009

6 let užívám pervitin

Zdravim, mam 23 a uz 6 rokov uzivam pervitin. Pred tromi mesiacmi ma chytil rapel a tahal som 7 dni. Odvtedy ho uzivam 3x tyzdenne vzdy dve ciary a nemam problem sa 2-3 hodiny po uziti najest, napit a po 6-7 hodinach zaspat. Teraz som uz takmer mesiac nemal, ale mam velmi casovo a psychicky narocnu pracu, no a robi mi problem niekedy to zvladat bez toho aby som si zadelil. Netrpim psychickimy poruchamy, a co je najzvlastnejsie tak za poslednu dobu uzivannia som pribral asi 8kg. Rozhodol som sa stym skoncovat natrvalo, lebo s priatelkou chceme dieta. Ale bojim sa ci to nebude mat vplyv na potenciu a zdravie dietata, lebo pritelka tiez obcas uzivala, hlavne kvoli sexu. Taktiez nie je normalne, ze som pribral.... Tiez sa chcem spytat ci pri narazovom uzivani vapnika vo vacsich davkach a pri dlhsej dobe sa daju neako minimalizovat skody, ktore piko na organizme zanechalo. Taktiez ma znami prehovaraju aby som navstivil psychologa a isiel na odvykacku, lebo som zavisli, a nechcu pocut to ze clovek si dokaze povedat nie. Myslia si, ze som si dal raz tak skoncim ako troska niekde pod mostom. Pocas tych siestich rokov som mal vela niekolkomesacnych pauz. A nakoniec 99% som uzival v praci kde som podaval 120% vykon. TAkze podla mna nejsom lekar a odvykacka neni potrebna. Dakujem a chcem vediet Vas nazor.

jano Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Zdravím Jano, díky za upřímný dotaz. Na některé Vaše otázky neexistuje jednoznačná odpověď, protože přeci jen každý organismus reaguje na pervitin odlišně. Další faktorem může být kvalita pervitinu, která má v posledních letech klesající tendenci. Takže pokud si Váš metabolismus na pervitin navyknul a nečiní Vám potíže během intoxikace konzumovat potraviny, není nárůst váhy ničím neobvyklým. Stejně tak je tomu s psychickými problémy. U někoho se mohou dostavit po několika dávkách, u jiného po několikaletém intenzivním braní. To že se psychické problémy u Vás doposud neobjevili, ještě neznamená, že se nemohou dostavit. V tomto směru je pervitin nevyzpytatelný. Nejlepším způsobem, jak minimalizovat dopady užívání pervitinu je abstinence. Konzumace vitamínů a minerálů má spíše podpůrný charakter. Při tzv. „domácím detoxu“ (cca jeden týden), tj. procesu kdy se tělo zbavuje drogy, se doporučuje konzumovat lehčí potraviny jako polévky, zeleninu apod. S abstinencí souvisí i Vaše další otázka. Pokud přestanete brát pervitin před početím dítěte Vy i Vaše partnerka, nemělo by to mít dopad na zdraví dítěte. Daleko závažnější je konzumace pervitinu u ženy během těhotenství zvláště v jeho první fázi, kdy může dojít k závažným poškozením plodu. To zda dokážete omezit konzumaci pervitinu, popř. jej přestat brát úplně, sám, takto zprostředkovaně určit nelze. Je pravdou, že část uživatelů se dokáže závislosti zbavit svépomocí (o Vaší motivaci ostatně svědčí i tento dotaz). Na druhou stranu pokud se někdo nemůže zbavit závislosti sám, tak není anonymní pomoc odborníka ničím neobvyklým nebo ponižujícím. Závislost má často daleko širší souvislosti, které si člověk často sám neuvědomí a pomoc zvenčí ho může nasměrovat k dalším možnostem. S pozdravem a přáním hodně sil tým poradny EXTC

skrýt odpověď ↑
29.1.2009

Marihuana a psychické problémy

serwis,chtěl bych poradit.už asi tři roky kouřím marihuanu a myslím si že my tak trochu pusobí na psychyku.občas mívám deprese.klepou se my ruce občas my kamarádi tvrdí i to že se my prý klepe hlava i když nic nepocituji,také mám problém správně vyjadřovat svoje myšlenky a když jsem s někým venku tak často nevím co říct.mám uplně prázdnou hlavu,neprobíhají my hlavou žádné myšlenky.myslím si že vubec nemyslím.mužete my s tím poradit?díky za odpověd.

kuba Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Kubo, I když je marihuana masově užívanou látkou, rozhodně není pro každého stejně riziková. Souvislost mezi stavy deprese, myšlenkovou prázdnotou a ostatními projevy, které popisujete a kouřením marihuany není neobvyklá. Jinými slovy, u určité části populace kuřáků trávy se rozvinou podobné problémy jako máte Vy. Není jasné, jestli je marihuana způsobuje, nebo jestli lidé, kteří k depresivním projevům mají předpoklady, marihuana více kouří. Z výzkumů ale vychází, že ač kouření trávy může ze začátku s podobnými stavy pomáhat, časem je spíše zhoršuje. Z tohoto předpokladu tedy vychází, že pomáhá vysazení marihuany nebo alespoň omezení kouření pouze na situace, kdy se člověk cítí bezpečně jak vnitřně tak v prostředí (viz. set a setting). Pokud by problémy, které popisujete neodeznívaly ani po delší abstinenci, zvažte vyhledání psychologické pomoci. I když se může zdát, že to není „až tak vážné“, může to výrazně proces změny urychlit. Už jen proto, že nikdy nevíte, jestli depresivní stavy souvisí opravdu s marihuanou, nebo se ve Vašem životě objevily jen ve stejné době, ale nezávisle na ní. Hodně sil přeje poradna Extc

skrýt odpověď ↑
10.11.2010

pervitin a dojezdy

Dobrý den, mám takový obecný dotaz, který se týká dojezdu z pervitinu. Chápu, že to nikdy nebude úplně příjemné, a že je to vlastně trest za to, že dělám co dělat nemám. Přesto bych ráda věděla, zda existují nějaké "triky" ke zmírnění tohoto stavu. Například jestli pomůže hodně pít a co pít, jaké jíst jídlo, jestli zabírá magnesium nebo jiný prvek nebo vitamín, speciální čaje nebo zda existují volně prodejné léky právě pro zmírnění těchto stavů. Dávám si pervitin tak čtyřikrát ročně, vždy v tom jedu maximálně tři dny, samozřejmě nedokážu jíst ani spát a pak mi dojezd se vším všudy (včetně psychického srovnání) trvá i týden. Jedinou věcí, která mi dost pomáhá jsou Nutridrinky, ale snad jsou i další možnosti...díky, Jolana

Jolana Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

<>

Dobrý den, Jolano.

Rozhodně bych chtěl ocenit kritický způsob uvažování nad Vaším užívání. Pervitin jakožto „tvrdá" droga má vysoký závislostní potenciál (především psychický) a jeho užívání sebou může přinášet celou řadu zdravotních rizik. Od psychické zátěže, přes zátěž orgánů, jako je srdce, mozek a játra.

Váš nárazový několikadenní způsob užívání (tzv. jízdy) je pro organismus značná zátěž, se kterou se tělo potom vyrovnává klidně i týden a projevuje se to třeba nepříjemným stavem, o kterém se zmiňujete. Ze zkušeností uživatelů je zřejmé, že pokud zkrátíte "jízdu" (např. na jednu noc), výrazně zkrátíte i délku trvání dojezdu.

Rozhodně bych Vám nedoporučoval vyrovnávat se s nepříjemnými dojezdovými stavy např. psychofarmaky (léky), prášky na spaní apod. Na některé z těchto léků může  rovněž vzniknout závislost (psychická i fyzická).

Co bych Vám doporučil je, že když už tedy užijete pervitin, pokuste se během „jízdy" dostatečně pít, případně užívat alespoň vitamíny. Po odeznění účinků dopřejte tělu dostatek spánku, odpočinku a dodržujte zdravou životosprávu bohatou na přísun vitamínů a minerálů. Můžete vyzkoušet i nějaké bylinné přípravky a čaje na revitalizaci organismu, které jsou běžně dostupné (zdravé výživy, lékárny, internet).

Pokud máte nějaké další otázky, znovu nám napište.

Zdraví poradna EXTC.

 

skrýt odpověď ↑
15.3.2010

pervitin a žloutenka v těhotenství

15let beru pervitin nitrožilně každý den.Mám hepatit.C. Teď jsem těhotná 16týdnů a chci se zeptat jaká mi hrozí rizika při porodu i dítěti?Vím,že bych měla přestat,ale u mě je to nemožné.Do kolikátého týdne těhotenství bych měla přestat užívat? Slyšela jsem,že přestat je riziko? Prosím Vás o radu.Jedna známá zemřela při porodu,protože také uživala pervitin, proč? Jaké mohou být příčiny?Děkuji za odpověď

janis Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

<>

<>

Dobrý den Janis,

 

Díky za dotaz. Oceňuji, že jste napsala k nám do poradny a jste ochotna nějak řešit momentální situaci. Vaše otázky vezmu postupně.

Co se týče těhotenství a žloutenky, je zde určité riziko, že se nemoc přenese na dítě při porodu. Toto riziko je menší než třeba u HIV, ale není zanedbatelné. VHC není riziková jen přenosem na dítě, ale také tím, že  podstatně ohrožuje Váš zdravotní stav a následně i dítěte. Ze všech typů žloutenek je v těhotenství hodnocena jako nejrizikovější. Lékaři v této situaci jasně doporučují podrobovat se pravidelnému sledování a léčbě. Léčba pak neprobíhá klasickým způsobem jako u ostatních, ale podrobuje se omezením vyplývajícím z těhotenství. Na tomto čísle - 800 33 11 22 - se bezplatně a anonymně dovoláte na odbornou poradnu zabývající se VHC. Mohou Vám tam poradit na koho se obrátit, případně s nimi můžete konzultovat více podrobností. V případě, že byste chtěla osobně kontaktovat nějakého jiného lékaře, než je ten Váš, můžete najít kontakty zde: http://www.zloutenka-c.cz/cz/kontakty/praha/.

Vaše druhá otázka je, jestli přestat užívat v průběhu těhotenství, případně kdy. Chci jen  připomenout, že naše poradna v tomto případě nemůže nahradit lékaře, který zná detailně Váš zdravotní stav. Problémy nastávající při abstinenci jsou vždy individuální a měly by být s lékařem pečlivě konzultovány a sledovány. Pervitin je z hlediska vysazení přesto méně rizikový než opiáty, kde přichází i fyzický odvykací stav, nejvíce ohrožující dítě. U pervitinu může přijít velká únava, deprese a další různé dopady vysazení. Přesto přínosy vysazení pervitinu, pro Vás i pro dítě, jasně převyšují nad jeho dalším užíváním.

V případě Vaší známé, která při porodu zemřela, si netroufám hledat nějaké vysvětlení. Těch mohou být desítky, přičemž ne všechny musí souviset přímo s pervitinem, i když jeho užívání během těhotenství je značně rizikové.

Při čtení Vašeho mailu mě také napadlo, jestli je někdo kromě lékařů, s kým si o všem může promluvit? Někdo, kdo s Vámi třeba probere i obtíže toho, jak přestat, i když se Vám to teď zdá nemožné. Kdybyste někoho takového hledala, posílám Vám kontakty na některá zařízení, kde s Vámi pracovníci mohou vše konzultovat i z jiné než lékařské stránky:

 

Denní stacionář Sananim:

http://sananim.cz/zarizeni-18-Denni-stacionar-%28DST%29/info.html

Kontaktní centrum Sananim:

http://sananim.cz/zarizeni-2-Kontaktni-centrum-%28KC%29/info.html

Další možností je pak přihlásit se do komunity Karlov, kde berou matky s dětmi:

http://sananim.cz/zarizeni-3-Terapeuticka-komunita-Karlov-%28TKK%29/info.html.

 

V případě dalších otázek můžete napsat.

Jinak přejeme hodně sil v dalších dnech Vám i Vašemu dítěti.

 

Poradna Extc.       

 

 

skrýt odpověď ↑