Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítel užívá pervitin

16.6.2021

Dotaz

Dobrý den, mám na vás dotaz žádám o radu, nám přítele jsme spolu 5 let name dítě a já dvě starší, před 6 měsíci začal přítel užívat pervitin aplikace kouření, troufnu si říct že už možná také snupani,několikrát jsem se mu zkoušela pomocstoho dostat jelikož po pár dnech užívání spadne do šílených stavu kdy má paranoju a nevím jak to vše popsat je mimo, mumla si pro sebe, brečí, je nepříjemný, nyní jsem ho odstěhovala k jeho matce, nechci to zažívat a chrání své děti, je to na hlavu, chtěla bych poprosit o radu kde a jakym způsobem se vůbec tyto lidé léčí? Může zajít třeba je svému lékaři obvodnímu pro nějaké prášky? Děkuji za info

30671
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Hned na začátku bych chtěla ocenit, že jste se rozhodla chránit své děti (a i sebe) a přítele odstěhovat. Dovedu si představit, že to asi nebylo lehké.

Co se týče možností léčby, v České republice jsou dva základní typy: ambulantní léčba a léčba pobytová. Ambulantní léčení znamená. že člověk pravidelně, například 1-2x týdně dochází na sezení s odborníkem a společně hledají způsoby, jak z toho ven. Pokud tato ambulantní forma nestačí, je pak dalším krokem léčba pobytová, která může být různě dlouhá, podle zvoleného zařízení. Její nejkratší variantou bývá takzvaný detox (14 dní až měsíc), dále střednědobá v některé z psychiatrických nemocnic či léčeben na 2-5 měsíců anebo léčba v terapeutické komunitě (obvykle okolo 1 roku). Přímo v Karlových Varech je pobočka poradny Světlo (kde pracují s uživateli drog a také jejich blízkými) a mohli by Vás nasměrovat na konkrétní pracoviště a také Vám podat případně další rozšiřující informace.

Ptala jste se také na možnost léků od obvodního lékaře. Praxe v ČR je taková, že pokud člověk informuje svého praktického lékaře o tom, že má potíže s drogami, obvykle to znamená záznam ve zdravotní dokumentaci a také ztrátu řidičského průkazu. To je pak do budoucna často překážkou například při hledání práce atd. Zároveň jsem se nesetkala s tím, že by existovaly nějaké účinné léky, které by mohly závislostní problém zcela vyřešit. Je však běžnou praxí, že se nějaké zklidňující léky podávají práce na výše zmiňovaném detoxu, po dobu nejtěžších prvních dní.

Úspěšnost všech těchto možností je závislá na motivaci a odhodlání toho, koho se to týká. Z Vaší strany může přicházet podpora, která může celému procesu odvykání napomoct, nejtěžší kus práce je však na Vašem příteli. Abyste na celou situaci nebyla sama, doporučuji služby poradny Světlo využít také pro sebe, nechat se jimi celou situací provázet a konzultovat s nim i jednotlivé kroky.

Přejeme hodně štěstí, poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality