Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pozitivní orientační test na amfetamin

21.6.2021

Dotaz

Dobrý den, Minuly týden me zastavila hlídka PČR ,která mi udělala test z potu , vyšel mi pozitivni na amfetamin .. Pervitin jsem kouřil před 2 dnama před testem , jaká je prosím pravděpodobnost ze jsem v den odběru měl v krvi méně než 25 ng. Druhy den me hlídka zastavila znovu a test jsem mel již negativní . Moc děkuji za odp. Michal

30667
 

Odpověď

Hezký den,

díky za Váš dotaz. Předně bych ráda ocenila skutečnost, že jste při pozitivním orientačním testu využil možnosti testu z plné krve, který prokáže konkrétní hodnoty látky v krvi. V opačném případě byste byl automaticky považován za pozitivního, což však test z krve může vyvrátit. Konkrétní hodnota obsahu látky v krvi vždy záleží na souhře hned několika různých faktorů a je tedy velmi obtížné Vám takto od stolu konkrétně odpovědět. Vždy záleží na tom, zda jste pravidelný uživatel, v jakém množství jste látku užil, zda jste si mezitím dopřál dostatečný odpočinek včetně spánku, kolik jste toho snědl, vypil, v jaké jste fyzické kondici, atd. S ohledem na tyto faktory pak v čase klesá i množství dané látky v krvi. Obecně lze říci, že aktivní metabolity amfetaminu v krvi lze detekovat 1-3 dny od jeho užití viz zde.

Nicméně vzhledem k situaci, kterou popisujete, je velmi nepravděpodobné, že by hladiny amfetaminu ve Vaší krvi přesáhly hodnoty, které jsou kvalifikovány jako trestný čin. Z toho vyplývá, že i v případě, že by hladina přesáhla 25 ng, tak by měl být Váš případ posuzován jako přestupek. O přestupcích rozhoduje obecní úřad a za přestupek řízení pod vlivem návykových látek řidiči hrozí pokuta v rozmezí 2 500 až 20 000 Kč, zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok a ztráta 7 bodů. Více informací o řízení pod vlivem naleznete zde.

V případě, že by se v souvislosti s tímto problémem vyskytly další problémy právního charakteru, můžete se obrátit na Právní poradnu A.N.O., která se tomuto tématu věnuje.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality