Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Testy na drogy, silniční kontrola, doba detekce drog

7.7.2021

Dotaz

Dobrý den. Měl jsem silniční kontrolu a test drugwipe ukázal slabě pozitivní Amfetamin. Při rozboru krve mi přišel výsledek že jsem byl pozitivní na THC 6.3ng/ml a Amfetamin byl negativní. Ale marihuanu jsem kouřil 2.dny zpátky. Takže když budete víkendový uživatel v pátek užijete v neděli v testu Drugwipe nenalížete nic, ale v krvy vám to prostě najdou. Nechápu to,když mi vyjede pozitivní test Drugwipe pouze na amfetamin a lékařská zpráva vyšetření orientace, zornice, chování atd vyjde, že jsem byl normální. Jak může policajt zaškrtnout rozbor i na THC? Bylo jim jasné, už jen z úsudku lékaře, že test na amfetamin bude a byl negativní. Nové fakultní studie ve spojených státech jasně prokazují, že rozlišit aktivní molekuly THC je aktuální metodou našich laboratoří nemožné. Děkuji za vyjádření.

30664
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz ohledně testování při silniční kontrole.

Testy na drogy prováděné přímo na místě bývají pouze orientační. Bývá běžnou praxí, že na základě jejich výsledku pak PČR zadává k vyšetření z krve právě ty substance, na které vyjde pozitivní výsledek. Je však jen na posouzení konkrétních policistů, zda do protokolu vyplní žádost o provedení testů i na širší spektrum látek, což se mohlo stát i ve Vašem případě.

Ptáte se na dobu detekce aktivních metabolitů marihuany v těle. U svátečních kuřáků se uvádí 6-8 hod, u chronických uživatelů může jít až o několik dní. Co se týče naměřené hodnoty z krevních rozborů, existuje tabulka udávající hodnotu, nad kterou je člověk brán jako ovlivněný a druhá hodnota udává, zda je člověk ve stavu vylučujícím způsobilost. U marihuany se jedná o 2ng/ml a 10ng/ml. V praxi se tedy na základě hodnoty naměřené v krvi určí, jestli šlo o přestupek nebo trestný čin. Je však potřeba říci, že tyto hodnoty nejsou dané zákonem, jde o jakousi doktrínu vycházející z praxe a vždy je případ posuzován jako celek společně s lékařskou zprávou atd.

Pokud by Vás zajímalo více informací o silniční kontrole, můžete je dohledat zde. V případě potřeby je možné se obrátit na bezplatnou právní poradnu A.N.O.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality