Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Falešná pozitivita

8.7.2021

Dotaz

Dobrý den, opakovaně vždy při prohlidce jsem pozitivni na amfetamin, ačkoliv pervitin neberu. beru leky trexan neo (kortikoidy), brufen, piji celkem dost energetickych napoju Tiger, dále doplnkova strava o vitamina D,C,zinek a vápnik. Leky beru kvuli lupence ktera mi vlezla do kloubu, pokud jsem dobre informovany muže za lupenku ledniny, ale nevim zda toto onemocneni muze zpusobovat pozitivni test, pri odberu krve se vzdy prokáže, že jsem žádné drogy nebral. A obvodní doktor říka že on neví co by to mohlo zpusobovat. Předem děkuji

30663
 

Odpověď

Hezký den,

díky za Váš dotaz. Ptáte se, co by mohlo způsobovat opakovanou pozitivitu na amfetamin navzdory tomu, že tuto látku neužíváte. Neuvádíte jaký typ testu je Vám v těchto případech prováděn, ale předpokládám, že jde o některý z orientačních screeningových testů ze slin nebo z potu, u kterých se falešná pozitivita skutečně může objevit. Jako často zmiňované příčiny se uvádí situace, kdy test zareaguje na nějakou jinou látku, která svým složením připomíná danou drogu, ty bývají nejčastěji obsaženy v lécích. Dále může reagovat na onemocnění ledvin či jater. Častou příčinou falešné pozitivity je i vadný test. Vždy do toho vstupuje více faktorů a je těžké bez laboratorního vyšetření a kompletní diagnostiky určit, co konkrétně to může způsobovat ve vašem případě. Z informací, které uvádíte mohou připadat v úvahu v podstatě všechny zmiňované možnosti.

Pokud byste měl zájem o detailnější informace a důkladnější prozkoumání příčiny popisovaného jevu, můžete se zkusit obrátit na některou z laboratoří soudního lékařství, kde dělají toxikologické rozbory biologického materiálu (krev/moč) a současně mají k dipozici toxikologa, který by mohl provést kompletní posouzení Vašeho zdravotního stavu. Osobně můžeme doporučit Ústav soudního lékařství v Olomouci či v Ostravě. Ani zde ale není jisté, že se jim podaří zdroj falešné pozitivity odhalit. Cena za podobné vyšetření hrazené samoplátcem se pohybuje v rozmezí 2000 – 3000Kč.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality