Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, recidiva

14.7.2021

Dotaz

Dobrý den,asi před pěti lety jsem měl těžké období a známý mi dal lajnu pervitinu. Svět se najednou změnil byl jsem plný energie atd. Dojezdy jsem měl hrozné. Bral jsem cca půl roku celkem intenzivně pouze nosem.Potom jsem se den ze dne rozhodnul skončit a zaplaťpánbůh je to už pět let. Chci se zeptat myslíte že i po té době mi hrozí recidiva? Žádné nutkání necítím jen velmi řídce ale vždy si uvědomím že to k ničemu nebylo a je to v pohode. Jediné co mi chybí tak to jak jsem tenkrát rychle zhubnul ( mám nadváhu.

30662
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. V první řadě mi přijde skvělé, že se Vám podařilo přestat užívat pervitin ze dne na den. Navíc od pervitinu abstinujete již pátým rokem, což už je slušná doba.

Uvádíte, že se u Vás velmi zřídka objevuje nutkání k užití pervitinu - sám si ale uvědomujete, že opětovné užívání by k ničemu nebylo.  Rád bych Vás ujistil v tom, že občasné chutě bývají poměrně normální a setkává se s nimi většina lidí, kteří někdy užívali návykové látky. Přijde mi důležité, že jste si těchto nutkání vědom a že si uvědomujete své stanovisko k užívání.

Co se týče samotné recidivy, tak určité riziko pravděpodobně bude existovat vždy. Proto je důležité si uvědomit, co by mohlo být případným spouštěčem k opětovnému užití. Spouštěčem může být třeba známý, který pervitin užívá, negativní emoce nebo náročná životní situace apod. Sám píšete, že Vám chybí rychlé zhubnutí - i to by mohlo být případným spouštěčem.

Z Vaší zprávy mám však dojem, že máte svůj vztah k užívání vyjasněný a to mi přijde jako základ prevence před recidivou. Stejně tak můžete zkusit dát dohromady další věci, které to můžou posílit. Můžete se zpětně podívat, co Vám pomohlo před 5 lety. Dají se také prozkoumat různé způsoby, jak mít pod kontrolou svou váhu a zjistit, který by Vám nejvíc sedl. Stejně tak dává smysl mít v záloze někoho, komu se můžete svěřit, když budete cítit obavy.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality