Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kombinace antidepresiv a stimulantů

17.7.2021

Dotaz

Zdravím. Brala jsem 3 měsíce Asentru na úzkosti ale nepomohla mi a tak teď beru Velaxin 75mg. Chci se zeptat, když chci jít za měsíc na akci a chtěla bych si dát nějakou drogu, mohu si něco na antidepresiva dát? Například pervitin nebo extázi? Mockrát děkuji ❤️

30660
 

Odpověď

Hezký den,

předně bych ráda ocenila zodpovědný přístup k Vašemu duševnímu zdraví, který je znát z potřeby mít všechny důležité informace před tím, než se rozhodnete, k užití Vámi zmiňovaných drog.

Velaxin je antidepresivum, které patří do skupiny léčiv nazývaných inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu (SNRI). Tyto látky je nebezpečné kombinovat zejména s dalšími látkami serotogenního typu, mezi které patří i pervitin a extáze (MDMA). Jejich kombinací může dojít k tzv. serotoninovému syndromu, což je stav, který může být život ohrožující. Nejde však o jediné látky jejichž kombinace s Velaxinem může být potenciálně velmi nebezpečná. Doporučuji Vám přečíst si příbalové informace zde, kde jsou všechny nebezpečné kombinace vyjmenovány a mohlo by Vám to pomoci zorientovat se v tom, kterým látkám se při zvažování rekreačního užívání drog spíše vyhnout. V letáku se zaměřte zejména na sekci s názvem „serotoninový syndrom“.

Další riziko, které s sebou užití zmiňovaných látek přináší je, že může dojít dočasnému zhoršení Vašich úzkostí. Látky ze skupiny amfetaminů jako je pervitin a extáze (MDMA) způsobují v rámci tzv. dojezdu drastický úbytek neurotransmiterů serotoninu v mozku, což se uvádí jako samotná příčina úzkostí či depresí a právě užívání antidepresiv pomáhá s tím tento úbytek kompenzovat. Nebezpečné mohou být také příměsy, které se do těchto drog často přidávají a o nichž se většinou od prodejce nedozvíte. Ty mohou obsahovat látky jejichž kombinace se SNRI antidepresivy může být i život ohrožující (npř. DXM). Co je důležité o této kombinaci ještě vědět je, že očekávaný prožitek bude pravděpodobně slabší a kratši než obvykle. Nedoporučuje se v takovém případě užívat další dávky, abyste prožitek zintenzivnila či prodloužila.

Ani o jedné kombinaci tedy nelze říci, že by byla bezpečná. Pokud byste se pro užití přesto rozhodla, tak nezapomeňte na pravidla bezpečnějšího užívání, jejichž dodržení může pomoci snížit některá rizika s tím spojená. Pro více informací bych doporučila probrat situaci s Vaším psychiatrem. V případě, že by se v průběhu vyskytly jakékoliv zdravotní komplikace, tak neváhejte volat 155!

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality