Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Abstinence od alkoholu a deprese

21.7.2021

Dotaz

Dobrý den, mam takový dotaz..již dlouho piji alkohol, ale vždycky další den mam úzkosti a velké problémy se spánkem..pila jsem vždy jen o víkendu (pátek sobota) ale každý víkend. Cca půl roku zpět jsem začala užívat den po užití alkoholu lexaurin abych se zbavila úzkostí a lépe spala. Byl na mě vyvíjen tlak ze strany přátel (abych pila)..o mých následných stavech však nikdo nevěděl. Nyní to došlo do fáze kdy ani lexaurin nezabiral a měla jsem opravdu hrozne uzkosti až derealizace druhy den po pití alkoholu. Řekla jsem si že s tím skoncuji..nyní nepiju již 17. Den. Spánek se samozřejmě zlepšil ale ještě občas mívám panickou ataku. Co mě ale znervózňuje je pocit že nejsem šťastná..nic si tolik neužívám a přijdu si nějak bez emocí a proste v takové mírně depresi..s občasnými přepady uzkosti. Myslíte ze ten pocit muže byt z důvodu ze již nepiji alkohol? Příští týden navstivim svého lékaře a sverim se mu s uzkostmi a “depresemi”..jen bych se chtěla zeptat zda si myslíte ze pokud už nikdy nebudu pít zda se vrátím do normálu (ať už s pomoci léčiv ci nikoliv). Piju cca od 18 let. Půl rok jsem užívala i extázi a kokain..následně jsem také měla problémy a na rok se všeho vzdala a pak začala jen víkendově pít alkohol (sem tam přes týden). Nyní jsem si objednala detoxikační čaje, opravdu 17 dni nepiji. Pouze birel. Jsem ochotna i rok nepit, myslíte ze se to již nezhorší? Děkuji. Přeji hezky zbytek dne

30659
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz, ve kterém popisujete důvody a začátek Vaší abstinence od alkoholu. Ptáte se, jestli se stavy, které teď zažíváte, vrátí postupem času do normálu, nebo zda se to může ještě zhoršit.

V prvé řadě bych Vás chtěl ocenit, že jste se rozhodla abstinovat, což musí být velmi obtížné, zvláště když se teď cítíte nešťastná a nic si neužíváte. Myslím, že je to od startu Vaší abstinence pořád poměrně krátká doba na to, aby se dalo takto na dálku na základě Vašeho dotazu předpovídat, jak moc to, co zažíváte, souvisí s alkoholem. A jestli nepříjemné stavy postupně odezní, budou pokračovat, nebo nabývat na intenzitě. Pokud se jedná pouze o abstinenční příznaky od alkoholu, tak by se vše mělo postupem času zlepšovat. V takové situaci je ale pravděpodobné i to, že kdybyste rok vydržela abstinovat a poté zase začala pít, tak se problémy opět vrátí. Nejlepší, co můžete udělat a o čem už i sama píšete, je návštěva odborníka a s ním Vaši situaci řešit a pokračovat v abstinenci. Kromě lékaře si také můžete najít oporu například v rámci nějaké adiktologické ambulance, nebo terapie. Dále mě napadá, jestli jste se již s tím, co zažíváte, svěřila někomu blízkému z přátel, kteří Vás zatím do pití spíše tlačili. Protože podpora ze strany okolí bývá velmi důležitá a je dobré ji nepodcenit.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality