Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze, kokain, anestezie

26.7.2021

Dotaz

Dobrý den, na konci ledna 2022 mám jít na operaci, která bude probíhat v celkové anestezii. Při konzultaci jsem vyplňovala dotazník, kde se ptali na užívání návykových látek, myšleno kdykoliv v minulosti. Cca 3-5 let zpět jsem často užívala extázi a někdy i kokain, teď už jen velmi výjimečně, nicméně jsem se za to styděla a v dotazníku zaškrtla “ne”, ale teď mi kamarádka říkala, že pokud jsem někdy něco brala může se stát, že mi anestezie nezabere a probudím se uprostřed zákroku. Chtěla jsem se zeptat, jestli je to pravda a měla bych se o užívání před operací zmínit, nebo jestli to není nutné a vše bude v pořádku, když už nic užívat do operace nebudu. Děkuji za odpověď.

30658
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Je dobře, že se nad možnými riziky zamýšlíte.

Kombinace stimulantů jako je extáže či kokain s anestezií opravdu není dobrý nápad. Nicméně po třech až pěti letech od ukončení častějšího užívání, zároveň pokud nyní až do ledna 2022 nic užívat nebudete, by již žádné riziko hrozit nemělo. Tyto látky se z těla vyplavují nejdéle v řádu několika dní, pauza 6 měsíců i od rekreačního užití by proto měla být dostatečná.

Pokud byste chtěla ještě vyjádření přímo od lékaře (kterého v týmu nemáme), můžete to probrat před operací v rámci konzultace, nicméně hrozí riziko, že tuto zkušenost lékař zanese do Vaší zdravotní dokumentace (do lékařské zprávy o zákroku). Tato zpráva se obvykle předává ošetřujícímu praktickému lékaři a mohlo by dojít k tomu, že byste měla užívání stimulantů uvedeno ve Vaší kartě. Alternativní způsob, jak získat ještě vyjádření od lékaře, je anonymně položit dotaz v některé z online lékařských poraden, například ZDE.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality