Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze, MDMA, deprese, léčba

7.9.2021

Dotaz

Dobrý den, velmi prosím na Váš názor: Příbuzný, 40 let, žijící v zahraničí, se dlouhá léta léčí s depresí. V současné době, pro dlouhodobou bezvýslednou léčbu antidepresivy (nejde momentálně o akutní stav, ale dlouhodobý nedostatek energie, zájmů a poruchy spánku, v důsledku čehož je i v pracovní neschopnosti) je mu ošetřujícím lékařem-psychiatrem navržena léčba extází, ve formě nosního spreye, pod lékařským dohledem. Prosím, zda jsou u nás již nějaké zkušenosti s touto léčbou, příp.zda jsou již nějaké dostatečné relevantní zahraniční zkušenosti, jaká možná rizika tato léčba může přinést a zda byste ji sami doporučovali. Velmi děkuji za odpověď. Věra

30651
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Ráda byste zjistila více zkušeností a informací o léčbě extází. Potřebuji zmínit, že nemáme v týmu lékaře a nerada bych Vám dávala konkrétní doporučení, jelikož to není v mé kompetenci. Vyhledala jsem však fakta o tomto (a podobných) způsobech léčby deprese, z nichž si sama můžete udělat lepší představu o těchto praktikách.

Bohužel jsem nedohledala možnost užívání MDMA, aktivní látky extáze, pomocí nosního spreje. Existují však asistované psychoterapie, při kterých pacient užívá psychedelika pod lékařským dohledem. Důležitost se klade právě na propojení užívání psychadelik a psychoterapie. Studie různých univerzit a institucí prokázaly léčebný potenciál, více si můžete přečíst zde. V zahraničí probíhá odborníky asistovaná léčba pomocí MDMA, která určitému typu pacientů může přinést úlevu. Jedná se převážně o pacienty s postraumatickou stresovou poruchou, mluví se však i o potenciálu u depresivních lidí. V ČR probíhá první ketaminem asistovaná psychoterapie, která se aktuálně zaměřuje na depresivní pacienty.

Ptáte se na rizika léčby. V některých případech může MDMA vyvolat širokou škálu změn nálad (ať už pozitivních či negativních), menší chuť k jídlu, úzkost, nespavost. Důležité je nekombinovat antidepresiva (zejména inhibitory MAO) s užíváním MDMA. Pokud však dochází k léčbě pod křídly odborníka, měl by být kompetentní zvážit všechna rizika u konkrétního jedince.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality