Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Rivotril a odvykací stav

29.10.2021

Dotaz

Dobrý den , pardon za styl jakým píšu jsem v šoku. potřebuji rychlou radu, přítelkyně bere dlouhodobě lék rivotril, který teď vysazuje Je v nějakém psychotickem stavu, celá hoří, brečí, zvraci je úplně mimo..chce si ublížit a křičí úplně z cesty, porezala si úplně do krve nohy (nikdy předtím nedělala) Nikdy takové stavy neměla!!! Teď je jakoby klidnější, narval jsem do ní dva neuroly..položil ji do vany a stříkal na ni studenou vodu dokud se nějak neprobrala..nic si nepamatuje Teď mi tady usíná a cuka ji práva ruka. Nekouří, pije pár krat do roka, nikdy žádné drogy nebrala ani nezkousela Myslíte, že jde o abstak? Nevysadila úplně, jen snížila dávku Má úzkostné a panické stavy, nejčastěji ji to chytá v noci. Bere ještě cipralex, vůbec nevím co s ní..mám strach že ji ty prášky jednou zničí.. Dřív brala ještě olanzapin po kterém byla dennodenně sjeta tak se vysadil. Potřebuji radu co s ní mám dělat..jak máme dále postupovat? Momentálně čekám co bude, na rychlou už to nevypadá. Je možné, že může mít sklony k závislostem, její maminka užívala v mládí drogy, byla prý na léčení, tatínek vyleceny alkoholik. Doufám, že jsem ji nějak neublížil tím neurolem..dal jsem ji 2x 0.25 Myslíte, že snížení dávky u ní mohlo vyvolat takový silný stav? Jinak je nemocná, má kašel, bere třetí den kodein jednu tabletu před spaním a inhalator ventolin 3x denně Děkuji za radu

30642
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz a oceňujeme Vaši péči o přítelkyni. Bohužel není v možnostech poradny reagovat tak rychle, jak by bylo potřeba (odpovídáme běžně do 7 dnů viz pravidla). Nicméně z další zprávy vidím, že je stav přítelkyně už lepší a situaci se Vám podařilo zvládnout.

I když jste takto náročnou situaci zvládl sám, tak v podobných akutních chvílích by bylo na místě využít pomoci záchranné služby a následně celou situaci a zdravotní stav konzultovat s lékaři.

Odvykací stav při užívání benzodiazepinů (kam Rivotril patří) může být velmi intenzivní a nebezpečný. Jeho projevy (viz např. tento článek) jsou podobné tomu, co ve svém dotazu popisujete. Nejsme sice v této poradně lékaři, ale vypadá to, že se opravdu mohlo jednat o abstinenční syndrom. Těžko ovšem říci, jakou roli v tom mohl sehrát zdravotní stav a současné užívání dalších léků Cipralexu a Kodeinu, který je sám o sobě v kombinaci s benzodiazepiny rizikový skrz to, že obě látky tlumí centrální nervovou soustavu. Neurol, který jste přítelkyni podal, mohl vzhledem k tomu, že se také jedná o látku ze skupiny benzodiazepinů, působit na abstinenční syndrom pozitivně. Na druhou stranu to mohlo zvyšovat výše popsaná rizika a také způsobit předávkování benzodiazepiny.

Obecně kombinace léků mohou představovat rizika a proto bude ideální vše probrat s lékařem, který je Vaší přítelkyni předepisuje, včetně toho, co v případné podobné situaci dělat. Zmiňujete také strach ohledně samotného užívání prášků a případné závislosti. Napadá mě, jestli je možné o tomto tématu a Vašich obavách s přítelkyní otevřeně mluvit. Pokud Vaše přítelkyně soubežně s léčbou psychofarmaky nenavštěvuje terapii, rád bych Vás v tomto směru podpořil. Kromě podpory léčby je to vhodné místo například i pro řešení problému s potenciální závislostí.

 

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality