Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin a zdraví

31.1.2022

Dotaz

Požehnaný deň.Když mi bylo 25,potkala jsem uzasneho manipulatora a me vlastni ego se diky jeho schopnostem nechalo zlakat perwitinem. Nikdy jsem krome thc a to jen velmi zridkakdy(pouze pri panic. Atace) drogy nebrala a nechtela,lsd, extaze pouze microdosing a mozna ještě mene,lysohlavky pouze 2,jednou osm, takove ty jednoduche. Ale k veci. Vzdy jsem byla extrémně zdravé děvče z hor. Angina jednou za zivot nic vic. Pervitin jsme uzivali každý vikend po praci steril. Náčiním zlekarny. Po roce jsem rekla dost,ze jsem bylinkarka ne zadna fetacka preci a odjeli se vycistit na ostrov. Zili jako recyklatori a umelci. Az rok po vysazeni drogy se objevila amenorea na 3/4 roku. Cca od dubna v mych 27.letech,tehdy přišly priznaky extremni unavy a bolesti nohou, pak do rijna nic a pak to vypuklo.toxoplazmoza s boreliozou a 4 mesice celodenních křečí v břiše po lepku asi a nocniho poceni, zadny flek ani klíště nebylo. Zato extrémní stres od tehdejsiho partnera. Drogu P. Vymenil za droxu sex a to kazdy den, kdyz jsem nechtela rval v noci nadavky, az me to budilo trasem. Pak odlet, rozchod, 4.mesice teror, pak klid a nova prace, ta se ale stavala vic a vic noční, dva roky jsem spala misto v noci pres den, je to už tři roky od te prace, ze kt. Me uz tri roky boli zada a sedm let bez drog. Na co se ptam? Je možné že me takhle znicil ten Pervitin? Stresy a plac mam od malicka a nikdy mi nic nebylo, snad jen kompulze,ale rok po vysazeni P. Na tom ostrove..od te doby se zivot zmenil, stale jsem unavena, jakmile jsem v nejake praci dele nez rok. Veskere volno prospim, abych mohla mit silu pracovat.Muze za to roční vikendove intraven. užívání? Nebo mam obvinovat ty veci potom? Prosim, je to pro mě důležité a nevim, co mám kromě sebe ještě obvinovat, zda P. Nebo Borelku, kt. Mi ale mudr, řekla ze uz byla v anamneze. Je mozne, ze se telo po P. cisti i vice nez sedm let?

30633
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Hledáte odpovědi na to, co je příčinou potíží, které Vás už několik let provází. Kromě samotného ročního víkendového užívání pervitinu, na který se ptáte, tak píšete o různých dalších věcech, které mohou mít vliv na fyzické i psychické zdraví - extrémní stres, rozchod, změna práce, přehození biologického rytmu včetně spánku.

Je pravda, že užívání pervitinu je velkým zásahem do fungování organismu jak z hlediska tělesného, tak duševního zdraví. Může přivodit různé potíže včetně některých, o kterých se zmiňujete (amenorea či únava). Když člověk s pervitinem skončí, tělo a psychika se postupně začnou dávat do pořádku. Nebo minimálně je tam ten potenciál, záleží ovšem i na celkovém kontextu.

7 let je hodně dlouhá doba na to, aby se tělo od pervitinu teprve čistilo. Proto odhaduji, že odpověď bude někde uprostřed. Tedy pervitin mohl k Vaší situaci přispět, zároveň hraje velkou roli celkový životní styl včetně psychické nepohody a stresu a v neposlední řadě i onemocnění, která Vás potkala.

Co mi ale z Vašeho dotazu nejvíc vystupuje, tak Vaše otázka, co nebo koho „obviňovat". Je pochopitelné, že chcete vědět, jak se to všechno stalo. Zároveň mi přijde škoda zůstat u tohoto obviňování, hlavně sebe sama. Zvládla jste velkou věc, a to změnit svůj život a skončit s pervitinem, následně i se vztahem, který Vám také škodil.

Když se na to podívám z té pozitivnější stránky, tak mi přijde, že jste nyní v dobrém výchozím bodě pro to zkoušet věci měnit dál tak, aby Vám bylo líp. Je dobře, že vše řešíte i s lékařkou. Říkám si, že by stálo za to zkusit využít i psychickou podporu (např. psychoterapii). Tělesné a duševní zdraví jsou totiž velmi úzce propojeny, tedy péče o jedno může mít následně i efekt pro to druhé.

Na závěr přidávám ještě tipy na odborníky - CPPT (drogová problematika) nebo Psychosomatické a terapeutické centrum, případně se můžete zeptat na doporučení známých či lékařky.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality