Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítel užívá drogy

10.3.2022

Dotaz

Dobrý den,bydlím s přítelem několik let.Během našeho vztahu prošel nelehkými etapami v životě(alkohol,marihuana,automaty a pervitin). Nějákou dobu 7let byla situace klidná ale v poslední době je to podobné jak kdysi dávno,alkohol pije denně,marihuanu kouří několikrát za týden a dokonce si myslím že v neposlední řadě zase užíva pervitin příležitostně a i hraje automaty.Jak jednat s takovým člověkem,nedá se sním bavit,je osamocený zavřený ve své místnosti,okolní svět jak kdyby nebyl.v poslední době je i agresivní a často po mě řve.Posílá mě k psychlogovi,přitom já tento problém nemám.Prosím o radu.děkuji paní Ivana

30624
 

Odpověď

Dobrý den, paní Ivano,

děkuji Vám za dotaz a projevenou důvěru. Ptáte se na to, jak jednat s přítelem, který podle Vás začal po sedmileté pauze opět užívat marihuanu a nejspíš také pervitin a hrát automaty. Je fajn, že se snažíte získat nějaká doporučení, jak k příteli přistupovat, aby šla komunikace lépe.

Za sebe můžete udělat to, že si přečtete některou ze svépomocných příruček a pokusíte se následovat jejich doporučení. Často je doporučováno pokusit se o otevřenou komunikaci na příjemném místě a sdělit partnerovi, jak se situace dotýká Vás. Napadá mne také, zda si vzpomenete na dobu před sedmi lety, když přítel procházel těžkou životní etapou, co tehdy fungovalo a zda by se dalo nějaké postupy zopakovat? Musím Vám však napsat, že je to oboustranný proces a bude to chtít nějakou snahu i na druhé straně. Je možné, že přítel nebude reagovat úplně podle Vašich představ. Nemusíte však zůstávat na tuto situaci sama/sami. Ve Vašem městě sídlí naši kolegové z Centra komplexní péče, se kterými byste si mohla sjednat schůzku jak sama, tak i s přítelem (pokud by souhlasil), pokusit se celou situaci probrat v bezpečném prostředí a nastavit společné fungování za pomoci odborníka.

Chtěla bych poukázat také na to, že píšete, že jste již v minulosti podobně nelehká partnerova období společně ustáli. To může být cenným zdrojem pro řešení aktuální situace. Pokud by se však tentokrát situace zhoršovala příliš, může být užitečné promyslet si, kde je pro Vás hranice, za kterou již nechcete jít.

Přejeme hodně štěstí,

drogová poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality