Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kratom, abstinence

5.4.2022

Dotaz

Dobry den uzivam kratom uz skoro dva roky dennodenne ako pomohol mi vela vdaka nemu nepijem nefetujem dokonca som skocil aj s cigaretami bol som tvrdym alkoholikom a narkomanom lenze u nas na Slovensku prisel zakaz mam este zasoby ale neviem ako sa zbavit zavislosti na kratome musim ho mat nekolkokrat za den aby som sa nepotil aby som nebol agresivny nervozny proste neviem zit bez neho ako ked som bral drogy vravim nahradil vsetky ale je na case skoncit aj s nim tak to citim a viem to len nevem co na to ako pomozte mi prosim pomohlo by na zacatek nejake tabletky tiapridal neurol tramal alebo cim sa odrazit viem ze pevna vola a podobne bol som na vela lieceniach pocul som stovky prenasok nic nepomohlo iba kratom vdaka nemu som abstinoval od vsetkeho ale teraz som zavisly na nom takze vas prosim skuste mi poradit co robit chcem zit slobodne aj bez zelenych praskov uz len toto prekonat a budem celkom cistym bez alkoholu bez fetu bez cigarety mam krasny zivot nechcem uz nikdy nikam ist chcem to zvladnut doma s rodinou ktora o vsetkom vie dakujem.

30618
 

Odpověď

Dobrý den,

v první řadě Vám chci vyjádřit můj obdiv za to, že se Vám podařilo vyabstinovat od všeho, co popisujete. Velmi rozumím tomu, že chcete žít svobodně, bez jakékoli látkové závislosti. Kratom k tomu má opravdu poměrně vysoký potenciál, a to co popisujete za stavy při delším úseku mezi dávkami, jednoznačně odpovídá abstinenčnímu příznaku. K němu obvykle patří potíže se spánkem, návaly horka, horečka, rýma, bolesti svalů a kloubů, snížená chuť k jídlu a průjem. Po psychické stránce se mohou objevit právě projevy emoční nestability. Většina fyzických příznaků by měla odeznít přibližně třetí den po poslední dávce. Nadále však mohou přetrvávat negativní účinky, které ovlivňují především psychickou pohodu, jako např. zhoršená nálada, úzkost či nespavost, a to v řádu týdnů až měsíců.

Nevím, jaké množství denně berete, ale dává smysl si nejprve rozmyslet, jakým způsobem s užíváním skončíte. Obecně se raději doporučuje vysazovat ho postupně, ale ne každému může tento způsob vyhovovat. Je moc dobře, že o Vašem problému rodina ví a může Vás tedy podpořit. I tak pokud máte možnost ve svém okolí vyhledat oborníka, nejlépe terapeuta, který se specializuje na uživatele návykových látek, doporučuji Vám se na něj obrátit. Může Vám pomoci především v období po vysazení látky, kdy spolu můžete hledat pro Vás ty správné strategie zvládání chutí, a podpoří Vás ke zdravější sebepéči. Pro konkrétní kontakty můžete zkusit oslovit například tuto organizaci.

Pro vysazování je také dobré si zvolit ten správný čas, tzn. budete mít dostatek klidu a nebudou Vás čekat žádné náročné povinnosti. Je důležité i dodržování pravidelného režimu, pít hodně vody, dopřát si dostatek spánku a klidnějších volnočasových aktivit, které Vám pomůžou na svůj stav tolik nemyslet. Zmíněné léky Vám nedoporučuji, jelikož jsou to opět substance s vysokým závislostním potenciálem, a tudíž by se Vám mohlo stát, že jen nahradíte jednu závislost za druhou.

Doporučuji tedy si vše dobře naplánovat, domluvit se i s někým blízkým, kdo Vám bude oporou a se svým plánem se svěřit. Neklaďte na sebe však velké nároky, může to být teprve začátek cesty, kdy budete hledat, co Vám při vysazování pomáhá a funguje. Už tak jste toho zvládl opravdu hodně. Moc Vám držím palce a přeji hodně sil.

Zdraví drogová poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality