Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Jak to přečkat?

8.1.2016

Dotaz

Zdravim, mam 17 rokov,fajcit marihuanu som zacala v 12, pit alkohol zhruba v tom istom veku, v 15 som mala prvy krat pervitin, okrem toho som zacala brat/poskusala huby, tripy, extazu, dmt, dextrometorfan, kodein, benzodiazepiny, zvykla som mixovat vsetko co sa dalo. Momentalne som nieco vyse pol roka cista od pervitinu (brala som ho snupanim rok a pol dost casto a dost vela, par krat ihlou), cista som "vdaka" opiatom na predpis,s ktorymi som pred dvoma tyzdnami sekla (tieto opiaty som brala aj intravenozne nieco vyse pol roka kazdy den),ked som bola na tychto opiatoch,nemyslela som na pervitin,ale odkedy som prestala s uzivanim,telesne abstaky ma sice uz presli ale citim sa strasne prazdna, akoby som nic nezvladala,a bojim sa ze sa vratim k perniku,nemate nejake rady,ako preckat toto strasne neprijemne obdobie? som diagnostikovana akos antisoc. a schizoafektivnou poruchou,ale naozaj do svojho tela uz nechcem pchat ziadne tabletky,chcem si pomoct bez nich,mate nejake rady - neviem sa nicim zamestnat,nic mi nejde,neverim si,nemam zmyselani len vstat z postele

33052
 

Odpověď

Dobrý den,

chápu, že své tělo po zkušenostech už nechcete zatěžovat žádnými tabletkami. A tohle Vaše rozhodnutí bych chtěla podpořit hlavně co se týče opiátů. Takový způsob abstinence od pervitinu mi zní jako "vyhánění čerta ďáblem" a podle toho může klidně i dopadnout. Navíc to není jediný možný způsob.

Píšete, že hledáte místo toho rady, jak přečkat to strašně nepříjemné období. Líbí se mi, že jste použila slovo "přečkat". Totiž skutečně v případě pervitinu i jiných látek se to náročné období dá přečkat. Ačkoli to nemusí jít rychle a nemusí to být lehké, skutečně Vám může být zase lépe a můžete nalézt smysl. Asi nedokážu takhle přes internet vymyslet, co pomůže přímo Vám. Někdo chce razantní změnu, někomu naopak vyhovují postupné menší kroky. Někdo vyhledá člověka, který je mu blízký, dokáže ho podpořit a neodsoudit ho. Někdo využije pomoc terapeuta, se kterým pracuje dlouhodobě na změně. Možností je také pobytová terapeutická komunita (případně léčebna), kde člověk úplně změní prostředí a řeší svou situaci intenzivně. Fungují také různé svépomocné skupiny. Ještě jsem chtěla dodat, že v některých případech mohou být léky vhodným řešením. Ovšem za předpokladu, že tuto situaci vhodně posoudí psychiatr a vybere takové léky (antidepresiva), na kterých nevzniká závislost oproti opiátům. Co se týče kontaktů na odborné služby, můžete se zorientovat pomocí těchto stránek pro SR. A kdybyste to ještě chtěla zkusit zatím sama, můžete se inspirovat těmito tipy (jsou popsány pro marihuanu, ale dají se využít pro jakoukoli látku).

Přeji Vám, ať je Vám brzy lépe.

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality