Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Účinky extáze

9.1.2016

Dotaz

Dobrý den, chcel by som sa spýtat či mi neviete vysvetliť prečo mám po požití extáze príjemné zážitky hlavne tak po 4 hodinách(predtým to je len také trošku motanie, chut tančit ,kecať atd., klasika) ale pak se cítim dokonale splynutý s vesmírom akokeby, uvolnený vnímam krásu prírody a všetkého okolo viac ako predtým a može to trvať aj celý další ďeň. Extázi kombinuju s alkoholem ale s mierou a občas nejaký energy drink. Tento stav mám hlavne keď dlho tancujem, napr. aj 9 hodín stále mám energiu, som v poho, nič ma nebolí avšak ak nepretancujem noc, tak na další ďeň sa objavuje bolest hlavy a trošku zmatenosť, nejasné myšlienky a tak a podobné stavy mám keď den pred akcí se moc nevyspím, ale to je možno tým že potom nenam energiu na tanec. Tak by som sa chcel spýtať ako podľa vašich poznatkov, prípadne nejakých štúdií može tanec ovlivniť vliv extázi a alkoholu na jedinca. Plus bych chťel teda ostatním odporučit kromě stále omýlaného pití vody taktiež aby si nahnali dopredu nejaký spánek, tiež pootm není treba tolko energy drinkov, a další den ste ako rybička, to platí apson u mna.

33047
 

Odpověď

Dobrý den,

k Vašim otázkám mě napadá několik možností, ale vše berte jako spekulace. Těžko posuzovat s větší jistotou, co a proč se děje v těle a mysli konkrétního člověka po užití drogy, navíc přes internet.

Co se týče doby, za kterou se u Vás nejvíce projeví účinky extáze. Jednak může souviset s rychlostí Vašeho metabolismu, jednak se způsobem užití, pokud například užijete extázi ústy a máte předtím poměrně plný žaludek, trvá delší dobu než se vstřebá. Další nezanedbatelný vliv může mít užití alkoholu, který působí tlumivě. A popravdě se nejedná o zrovna bezpečnou kombinaci.

Účinky extáze v podobě pocitů, které popisujete, jsou typické. Není už ale obvyklé, aby přetrvávaly ještě celý další den. Možná to souvisí obecně s Vaším psychickým nastavením či se zvýšenou citlivostí anebo zkrátka s individuálním vnímáním prožitku více než s chemickým působením extáze (a dalších látek) v těle. Nelze opomenout ani možnost, že extáze může obsahovat různé množsví MDMA a kromě toho také jiné látky, které účinek pozmění.

Co se týče tance anebo obecně zvýšené fyzické aktivity ve vztahu k odlišným účinkům extáze, opět se lze jen domnívat, jak to spolu může souviset. Přiměřená fyzická aktivita pomáhá tělu vyrovnat se lépe s účinky drog (urychlit metabolismus). Spánek regeneraci také pomáhá. Souhlasím i s Vašimi připomínkami ohledně přísunu tekutin (více informací můžete ještě nalézt např. na tomto našem odkazu), ideálně iontových nápojů, naopak energy drinky nejsou vhodné, jelikož dehydrují tělo.

Každopádně vnímám pozitivně, že se snažíte reflektovat, jak na Vás extáze působí a sledujete, co ve Vašem případě pomáhá minimalizovat negativní účinky.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality