Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítel a pervitin

10.1.2016

Dotaz

dobry den mam dotas mam přitele ktery bere pervityn několik let začatky byli moc pěkne ja netušila že to bere pak začal asi po pěti měsice mě podezyrat z nevěry coš jsem se ho snažila přasvětčit ale marny to bylo pak začal byt ještě horši tak jsem ho nechala jeho stavy jsou neustaly pořat tvrdi že souložim s vice muži že mě slyši a take dokonce že vařim pervityn s jeho kamaradama piše mi sptroste až vylgarni sms začne večir a skonči až rano problem je v tom že bydlime v jednom baraku jen divne je to že když si neda je čisty par dni tak nereaguje někdy si myslim že mě nechce někdy jo tvrdi že mě ma jen rad pak zas že mě miluje a nakonec mi řekne že mě ma jen trochu rad nevim co si mam myslet mě na něj zaleži a mam ho moc rada nejsem si jista jake city ma kemě prosim o radu moc děkuji

33042
 

Odpověď

Dobrý den Andreo,

díky za Váš email. Píšete o svém příteli, který několik let užívá pervitin. To s sebou nese stále více problémů (zhoršování a výkyvy psychiky, paranoidní - podezřívavé stavy a tak dále). Je stále složitější být s ním ve vztahu. I když ho máte moc ráda, tak nevíte, co si o jeho chování myslet a jaké jsou vlastně jeho city k Vám. Prosíte nás o radu.

Rád bych ocenil, že si dokážete říct o podporu a snažíte se ve stávající nelehké situaci udělat si o něco více jasno. Zřejmě nedokážu odpovědět na otázku, jaké city chová Váš přítel k Vám. Ale chtěl bych Vám napsat, že podle toho, co popisujete, by mohly být jeho city teď bohužel zaměřeny hlavně na pervitin. Stává se tak v případech častého a obvykle dlouhodobějšího braní pervitinu neboli závislosti. Paranoidní myšlenky (a psychózy, např. toxická) se obvykle objevují ve chvíli, kdy je uživatel s pervitinem již za hranou a ukazují narušení funkce mozku (psychiky). Častokrát o bývá ruku v ruce s delším nevyspáním. Více informací najdete např. ZDE, pod nadpisem "Co vlastně pervitin dělá v hlavě".

Pokud to tak je, tak Vám musím napsat, že je většinou za takových okolností velmi těžké se vůbec bavit o vztazích, citech a posuzovat, "jak to asi má" ten druhý. Jak popisujete "když si nedá a je čistý, tak takto nereaguje". Proto bývá šance si rozumněji promluvit zejména ve chvílích, kdy není člověk pod vlivem drogy. Co při rozhovoru zabírá a co vůbec ne si pak můžete přečíst například v této publikaci.

Na závěr bych Vás chtěl podpořit, abyste zkusila Vaši situaci probrat také přímo s odborníkem - třeba v této adiktologické ambulanci (tel.: 475 210 626), kam můžete jít sama nebo i s přítelem, kdyby měl zájem. Můžete tam společně popřemýšlet, jak dále postupovat v takto náročném období.

Držíme Vám palce. Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality