Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kdy pominou nežádoucí účinky extáze?

13.1.2016

Dotaz

Dobrý den. Byl jsem na měsíc v Holandsku trénovat sport s přáteli a jak už to bývá tak jsem se nevyhl zkušenostmi s drogami. V průběhu jednoho měsíce jsem tam spotřeboval asi 5 tabletek extáze s odstupem cca týden a někdy méně. Všechno bylo v pořádku do doby než jsem přijel do Čech, Poslední tabletku jsem užil před týdnem a měl jsem docela depky,ale říkal jsem si že to bude v pohodě,tak mě kamarádi vytáhli na párty kde jsem užil marihuanu a alkohol (víno) a od doby co jsem se probudil už mě nebaví skoro žádně věci. Podnikám a ztratil jsem zájem o to mít hodně peněz také o to se zlepšovat ve sportu, prostě nic mě nebaví ani není věc po které bych toužil, vždy jsem si říkal jak bych se rád projel v pěkném autě ale nic mi to teď neříká. Je možné že by mi to nějak porušilo mozek a už nebudu nikdy stejný? Nebo je to abstinenční příznak ? Protože to propuklo po 7 nebo 8 dnech kdy jsem si extázi nedal. Nechci to řešit nějakými prášky nebo psychologem, taky jsem pevně odhodlaneý jestli je to abstinenční příznak si další extázi nikdy nevzít. Byl to můj první a poslední pokus s drogama. Napište mi prosím zda je to normální a zda tyto nežádaucí účinky někdy pominou popř kdy. Děkuji moc celé poradně že se zabýváte drogovým poradenstvím.

33033
 

Odpověď

Dobrý den,

úvodem bych ráda poděkovala za Vaši zpětnou vazbu, která nás vždy potěší. Píšete ve chvíli, kdy po opakovaných experimentech s extází a následném užití marihuany a alkoholu Vás najednou nic netěší a ztratil jste zájem o dříve oblíbené aktivity. Zároveň se obáváte, že by se mohlo jednat o trvalé následky nebo abstinenční příznaky.

Chápu, že byste rád věděl, kdy (či zda vůbec) Vám bude zase líp. Bohužel, takhle konkrétně Vám v rámci internetové poradny odpovědět nedokážu.  Může se jednat o běžnou reakci organismu na zátěž způsobenou kombinací několika látek, stejně tak by ale mohlo jít o rozvoj vážnějších potíží.

Při užívání extáze, respektive MDMA, může vzniknout psychická závislost, mluvíme ale spíše o závislosti na životním stylu s extází spojeným, která se projevuje silným bažením po droze před další akcí. Psychické stavy podobné těm, které popisujete, souvisejí spíše s poklesem hladiny serotoninu a nebývají po užití extáze ničím výjimečným. Několik dní od posledního užití se mohou objevit úzkosti, deprese a celková skleslost. Tyto stavy by měly po několika dnech zase odeznít, což se dá podpořit dostatečným odpočinkem a doplněním vitamínů a minerálů. K tomu je třeba připomenout, že v případě tablet extáze si člověk nikdy nemůže být jistý jejich přesným složením, čímž riskuje užití nejrůznějších přidaných látek neznámého účinku.

Vyloučit nelze ani variantu, kdy i po jednorázovém užití (jakékoliv drogy) může dojít u jedinců s dědičnou předispozicí k vyvolání psychického onemocnění. Pokud by tedy výrazná skleslost měla přetrvávat i nadále, bylo by dobré obrátit se na odborníka, který na základě odborného vyšetření dokáže nejlépe posoudit, o co se jedná. V každém případě podporuji Vaše rozhodnutí v dalších experimentech raději nepokračovat.

Ať je Vám brzy lépe, zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality