Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kamarádka a pervitin

13.1.2016

Dotaz

Dobrý den, mám kamarádku, je jí 28 let, je to matka ted uz dvou detí. Sveho syna opustila pred asi tremi lety, kdyz zacala intenzivne uzivat drogy (pervitin). Za celou dobu její rodina neví kde se ona nachází, nedavno porodila holcicku o kterou se zacali starat její rodice stejne jako o syna. Má kamaradka se vratila zpet mezi fetaky. Nikdo na ní nema kontakt ani neví kde se nachazi. Já spolecne s její svygrovou chceme situaci uz konecne vyresit a pokusit se vratit mamu jejim detem, ale nevime kde hledat nebo na koho se obratit. Prosím o radu co delat. Dekuji

33030
 

Odpověď

Dobrý den Kamilo,

věřím, že pro kamarádku a hlavně její děti chcete udělat, co bude ve Vašich silách. Jestli tomu správně rozumím, chcete poradit, jak kamarádku zkontaktovat a kde ji hledat, případně kdo by Vám v tom mohl pomoci.

Podle toho, jak jste situaci popsala, se zdá, že sama kamarádka se momentálně nechystá svůj život měnit a není s nikým v kontaktu. A říkám si, že to její rodinu stejně jako přátele asi mrzí. Bohužel i kdyby se Vám podařilo kamarádku kontaktovat, nemusí se podařit přesvědčit jí, aby se k dětem vrátila. Pervitin a svět kolem něj umí člověka silně připoutat. Ale hlavně bez ohledu na to leží zodpovědnost na kamarádce samotné. Samozřejmě pokud by se i ona rozhodla ke změně, podpora přátel bude jednou z nejdůležitějších věcí. A i za stávající situace může být nápomocné, aby kamarádka slyšela, že Vám na ní záleží a také jak Vám v té situaci je.

Těžko říct, kde přímo hledat. Každopádně obrátit se můžete v Praze na Poradnu pro rodiče a blízké uživatelů drog (Sananim) nebo na Centrum pro rodinu (Drop In). S jejich pracovníky můžete probrat, co se dá dělat dál a jaké jsou Vaše možnosti. Na začátek by mohla být inspirativní také TATO publikace pro rodiče a blízké osob, mající problémy s psychoaktivními látkami.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality