Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítel a pervitin, bludy

16.1.2016

Dotaz

dobry večer mam dotaz ohledně miho přitele jsme spolu sedm mesicu ted snim nejsem ze začatku to bylo moc krasne pořat jsme byli spolu začaly jsme si dělat byt byl moc mily pořat mi daval najevo jak moc mě miluje vubec jsem neměla pochyby o jeho lasce ke mě asi čtyři měsice to trvalo zjistila jsem že bere pernik ale dokazal se při tom chovat uplně normalně pak to začal brat moc začal mě pořat podezirat z nevěry coš se nechapala začal byt vycele podeziravy až panaroidni skaždym si myslel že jsem snim něco měla nejvyce kamaradi jeho no prostě všechny natoš abych je znala každy den mě tim deptal až do rana bylo to namě moc ted nejsme spolu ale když se nafrči tak sms piše dost vulgarni a začal i stim že to dělam pak zas piše že mě ma jen rad někdy i že mě miluje ale mam zněho pocit že už city kemě nema jen když ma tendenci když si neda je par dni čisty tak vubec nereaguje na moje sms ted je to přes tyden napišu neodpovy nezveda mobil docela mě to boli nevim na čem jsem jen na perniku když je tak mě slyši že dělam sex s jinym a je dost vulgarni někdy i když si nedal tak si to pořat mysli jsem stoho upně nadně jen mě šve to že ho chci ale vym že budoucnost neni možne když ma takove bludy jen co si myslite vy a vas nazor otom moc děkuji

33021
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Oceňuji, že hledáte podporu a třídíte si informace o tom, co v takto těžké situaci dělat. Před nedávnem jsme v poradně měli velmi podobný dotaz. Zřejmě Vám odpovím podobně a zkusím alespoň obecněji napsat, jak to celé na mě působí. Zároveň Vám sdělím moji zkušenost z praxe s lidmi, kteří se dostali do problémů s pervitinem.

Z toho, jak vše popisujete, je již možné (s vysokou pravděpodobností) usuzovat, že u Vašeho ex/přítele dochází k častému (a nadměrnému) užívání pervitinu. Paranoidní myšlenky (a psychózy, např. toxická) se obvykle objevují ve chvíli, kdy je uživatel s pervitinem již tzv. za hranou a ukazují narušení funkce mozku (psychiky). Častokrát to bývá ruku v ruce s delším nevyspáním, viz další údaje např. ZDE (pod nadpisem "Co vlastně pervitin dělá v hlavě").

Tento způsob braní s sebou nese nárůst mnoha negativních dopadů (včetně změn osobnosti, velkých výkyvů psychiky atd.) a může být velmi složité (ne-li nemožné) si s dotyčným nějak rozumněji promluvit. Taková šance přichází až ve chvílích, kdy člověk není pod přímým vlivem drogy (a paranoidní myšlenky mizí či ustupují). Někdy to může být např. na konci tzv. dojezdu, po zotavení či vydatném spánku. Co při takovém rozhovoru zabírá a co vůbec ne, si můžete přečíst v této publikaci.

Na závěr mé odpovědi bych Vás chtěl podpořit, abyste teď pečovala hlavně o sebe; zkusila si nastavit určité limity, za kterých jste s přítelem ochotna komunikovat a promyslela, kdy to smysl mít může a kdy ne. Je také oprávněné rozhodnout se v takovém vztahu (poznamenaném pervitinem, paranoiou a vulgarismy) nebýt, neprodlužovat jej a hledat co možná nejvíce opory zvenčí. Např. u psychologa/terapeuta z oblasti léčby závislostí (např. v této adiktologické ambulanci, tel.: 475 210 626), kam byste mohla zajít sama a popřemýšlet, jak dál. Anebo u někoho z blízkých lidí, kterým důvěřujete. Možností by také mohlo být společné setkání Vás a Vašeho přítele v již zmíněné ambulanci a domluvení se na určitých pravidlech, za kterých by Váš vztah mohl mít do budoucna šanci.

Hodně sil přeje poradna EXTC!

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality