Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítel, pervitin

16.1.2016

Dotaz

Dobry den,mam dotaz.Priteli je 22 let a asi rok zacal s kourenim pervitinu pres sklo.Mame spolu dcerku,a bojim se,ze by od nej neco dostala.A co to znamena,kdyz semu nekdy na obliceji nebo po tele objevi neco jako tmave fleky nebo pupinky a neni jich malo.Znami rikali,ze jsou to jakesi "chemky".A kdyz spolu sexualne zijeme,nemohu nic dostat?Mam velke obavy jak o dceru,tak o me.Mohu ho nejak zmenit,nebo uz to tak bude naporad?Velmi se trapim.Dekuji.

33019
 

Odpověď

Dobrý den Niky,

děkujeme za Váš email a důvěru. Zkusím postupně odpovědět na Vaše otázky. Riziko, že by dcera od otce "něco dostala" je prakticky nulová, pokud pervitin kouří a neužívá nitrožilně. Kdyby pervitin bral nitrožilně, tak by hypotetické riziko nákazy (např. žloutenkou typu B, C, která je mezi uživateli nejvíce rozšířena) bylo spojené zejména se zapomenutou injekční stříkačkou, o kterou by se dcera musela poranit atp. Co se týká Vás, tak by nebezpečí opět souviselo hlavně s injekčním užíváním přítele (kdy nejčastěji dochází k přenosu infekčních onemocnění při sdílení inj. stříkaček či náčiní mezi drog. uživateli) a poraněním o jehlu, případně s promiskuitním chováním. Pak by pro Vás mohl být rizikovější i sexuální kontakt, kdy by mohlo dojít k přenosu. Detailnější informace o tomto tématu si můžete přečíst přímo v TOMTO textu.

Pupínky a kožní problémy mohou mít více příčin. Již jsme o nich v poradně psali vícekrát, proto Vás přímo odkážu na náš fulltext. Každopádně ale těžko soudit takhle přes internet, o co může jít v případě Vašeho přítele. To už je spíš otázka pro lékaře při osobním vyšetření.

Jak změnit přítele či někoho blízkého, kdo se rozhodl užívat drogy, pokud by on sám nechtěl a nebyl motivovaný na sobě pracovat, Vám bohužel nepovím. Existují některé více či méně účinné komunikační přístupy, jak se bavit s blízkou osobou na téma užívání drog (např. ZDE). Univerzální postup ovšem neexistuje. Co ale můžete zkusit udělat jinak je Váš přístup k nahlížení na celou situaci a netolerování něčeho, co Vás delší dobu trápí. Již samotné napsání k nám do poradny a vyzbrojování se informacemi vnímám jako vhodný a velmi odvážný krok. Nadále by tak mohlo být fajn pokračovat v této Vaší aktivitě a zkusit si např. s partnerem jasněji nastavit hranice ve smyslu, co jste a co nejste ve vztahu ochotna tolerovat (např. braní pervitinu; nezodpovědné či agresivní chování vůči dítěti a Vám atd.) a co se bude dít, pokud by se nic nezměnilo.

V obdobně těžkých chvílích pak může být důležité hledat co možná nejvíce podpory zvenčí. Ať již v blízkých osobách, ke kterým máte důvěru anebo v odbornících z oblasti léčby závislostí (psycholog nebo terapeut). A mít někoho, s kým byste mohla nad dalším možným postupem důkladněji popřemýšlet. Ve Vašem městě se nachází např. tato anonymní a bezplatná poradna (tel: 596 638 806), kde je možné si domluvit konzultaci a to buď pro Vás samotnou anebo pro Vás a Vašeho partnera.

Hodně sil přeje poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality