Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Metamfetamin, MDMA, těhotenství

19.1.2016

Dotaz

Zdravím, mám dotaz ohledně možných dopadů užívání drog v raném stadiu těhotenství. Jsem v 6-7 týdnu, zvažuji interrupci vzhledem k tomu, že jsem přesně v tom období užívala různé psychotropní látky (o svém stavu jsen netušila), konkrétně metamfetamin v rozmezí 2-7 týdne, jednorázově MDMA, několikrát alkohol byť v nepatrném množství a cigarety. Spoustu cigaret. Zajímalo by mě, zda nebo spíš nakolik je konzumace výše zmíněných látek v tomto období determinující pro celkový vývoj plodu. Jinými slovy, zda už nyní může být plod nevratně poškozen a s jakou pravděpodobností? Nebýt těchto nešťastných okolností, zvažovala bych ponechání dítěte, avšak v případě, že jsem svým dosavadním chováním definitivně nasměrovala jeho vývoj nežádoucím směrem, neváhala bych raději podstoupit včasnou a relativně bezpečnou interrupci. Děkuji za odpověď N.

33014
 

Odpověď

Dobrý den Nello,

děkujeme Vám za důvěru, ale obávám se, že na Vaši hlavní otázku nedokážu nějak spolehlivě odpovědět. Měla být totiž již být určená přímo lékaři nebo gynekologovi, který by mohl provést vyšetření a případně také testy, které by dodaly potřebné informace.

Naprosto rozumím Vašemu znepokojení a souhlasím s tím, že pervitin, MDMA a další psychoaktivní látky mohou mít negativní vliv na plod (riziko opravdu narůstá zejména v prvním trimestru). Přesto bych chtěl dodat, že všechna rizika, o kterých se v této souvislosti dá dočíst, jsou pouze pravděpodobná a je faktem, že velká spousta matek, které užívaly drogy a to i pravidelně v těhotenství, má zdravé děti.

Jak již jsem ale uvedl, vhodné by teď bylo vše prokonzultovat přímo s gynekologem, který by Vám vzhledem k Vašim obavám mohl věnovat větší péči a zaměřit se případně na některé potřebné testy, abyste zjistila víc. Pokud máte z rozhovoru obavy, můžete nejprve oslovit jiného gynekologa telefonicky, případně ještě položit dotaz v online lékařské poradně.

Hodně sil přeje poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality