Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

SSRI, THC, alkohol etc.

19.1.2016

Dotaz

Dobrý den, užívám antidepresiva SSRI a benzodiazepiny. Vůbec nikde se nemůžu dozvědět, co chci, tak doufám, že tady budete trochu informovanější:) 1. Občas bývám uzavřené místnosti s lidmi, co kouří marihuanu. Může dojít k pasivnímu kouření? Je interakce konopí s léky, které užívám, nebezpečná? 2. Dál bych Vás chtěla poprosit, jestli byste mi nemohli dát nějaké informace, co SSRI + jiné drogy, benzodiazepiny + jiné drogy a SSRI + benzodiazepiny + jiné drogy? Mám zkušenosti z minulosti, kdy mi někdo na party hodil něco do pití a docela často se obávám představy, že by se mi to stalo zase. Zajímá mě, co by se stalo. 3. Dříve jsem užívala jenom benzodiazepiny a docela mě zajímala interakce s alkoholem. Vím, že se to nedoporučuje, zvyšuje riziko zástavy dechu atd... Což ale předpokládám, že se děje ve vyšších dávkách. Dejme tomu, že jste dvacetiletá, fyzicky ok holka, bmi průměrný, přes den si berete 0,5-2 oxazepamy a večer se chcete napít. Jaká dávka je ještě "v pohodě" a jaká už ne? 4. Co ty benzodiazepiny. Mám panickou a úzkostnou poruchu a beru je skoro pořád. Antidepresiva beru asi měsíc a furt mi nezabraly, resp. začínají zabírat - všechno je teď horší a bez anxiolytik nemůžu. Kdy se dá mluvit o závislosti, jak se to pozná? A jak probíhá odvykání z těchto léků? Nenacházím klid vůbec nikde, mám nezvladatelný úzkosti, je mi tak blbě, že je potřebuju brát i doma, cítím, že když si ten oxazepam nevezmu, tak mi zase hrábne a nezvládnu to. Necítím se po tom otupěle, je mi příjemně, jsem normálně bdělá, jen bez úzkostí a neklidu, něco jako dřív. Zatím si říkám, že nebudu řešit žádnou "závislost", protože ty stavy, co mi vyvolávaj antidepresiva, vážně příjemné/zvladatelné mozkem nejsou a jestli mám fungovat, tak ten oxazepam fakt potřebuju. Prosím napište mi o téhle problematice něco víc. Děkuji, Inna

33012
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Na dotazy Vám rádi odpovíme, bude-li to v našich silách.

Pojďme přímo k první otázce. Aby Vás marihuana jakkoliv ovlivnila (psychicky/fyzicky) musela byste se jí vystavit v uzavřené místností po delší dobu. Navíc by muselo docházet k velmi intenzivnímu kouření THC potentního vzorku někým poblíž. Hypotetická malá možnost tu nicméně opravdu je.

Co se týče interakce konopí s léky (SSRI, benzodiazepiny). De facto každé mixování více psychoaktivních látek dohromady zvyšuje riziko jejich případných nežádoucích (vedlejších) účinků a je tak bezpečnější v daném ohledu raději neriskovat. Akutní účinek obzvláště u člověka, který není pravidelným uživatelem, může být celkem nepředvídatelný a může výrazněji ovlivnit náladu (ať už pozitivním nebo negativním směrem), a to na delší dobu. Obecně Vám také můžu napsat, že se příliš nedoporučuje kouřit marihuanu ve chvíli, kdy dochází k jakýmkoliv potížím se záchvaty paniky, úzkostí či depresí. Marihuana může u některých jedinců způsobovat právě úzkostné reakce a experimentování v této oblasti by tak mohlo jít proti léčbě a dlouhodobější duševní stabilitě. Víc informací najdete např. v našem fulltextu, kde jsme na toto téma již vícekrát odpovídali.

Interakce benzodiazepinů a alkoholu jsou opravdu především utlumující, mnohem snadněji pak může dojít např. k předávkování alkoholem a následně také k tzv. oknům, krátkodobým výpadkům paměti, kdy si uživatel nemusí pamatovat některé časové úseky večera. Vše je samozřejmě výrazně odvislé od dávkování (největší nebezpečí jste již sama popsala). Chcete-li další a detailnější informace, tak zkuste oslovit přímo poradnu www.benzo.cz, která se zabývá problematikou zneužívání těchto léků. Pro nás jde již přece jen o téma okrajové (viz pravidla poradny).

I přes tato omezení bych Vám chtěl na závěr alespoň stručně napsat, že se lékaři shodují na tom, že by mělo být předepisování benzodiazepinů vždy krátkodobějšího rázu (okolo jednoho měsíce), jelikož následná rizika vzniku závislosti převyšují potenciální léčebný přínos. Rád bych Vás proto podpořil, abyste vše zkusila probrat ještě s rozumným psychiatrem, nejlépe z některé adiktologické nebo AT ambulance. Co se týče SSRI antidepresiv, jejich působení někdy opravdu může trvat delší čas. Zároveň někdy může trvat než dojde k nastavení optimálního dávkování a vůbec vhodného léku. Pokud by to bylo jen trochu možné, tak také zkuste zvážit spolupráci s psychologem či terapeutem a ovlivnění stavů úzkosti a paniky cestou individuální nebo skupinové terapie.

Budeme Vám držet palce. Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality