Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin; rezignace; chci žít normálně

20.1.2016

Dotaz

Dobrý den,už asi půl roku neberu pervitin,přesto byl pro mě život s drogama lepší.Sebevědomější,společenštější,hezčí,víc průbojná a i odvážnější.Byla jsem do všeho nadšená a nemusela jsem řešit nic jiného.I přesto co všechno mi drogy vzaly,i přes hnusné dojezdy,i to když jsem měla halucinace když jsem se přestřelila,si pořád myslím,že to bylo lepší než teď-deprese,do ničeho se mi nechce,spavost,únava,rezignace na všechno.Jsem normální? Někdy přemýšlím o sebevraždě,ale perník už nechci,chci se z toho dostat a žít konečně nějak normálně...protože když si jednou dám nic tím nevyřeším

33011
 

Odpověď

Dobrý den Jano,

děkujeme za email a oslovení naší poradny. Píšete nám za situace, kdy se Vám již přes půl roku daří nebrat pervitin, chcete se z toho nadobro dostat, zároveň ale bojujete se stavy deprese a zmaru. V myšlenkách se vracíte k tomu, jaké to bylo s drogami snazší, máte ovšem jasno v tom, že byste návratem k pervitinu vlastně vůbec nic nevyřešila.

Nerad bych jakkoliv zlehčoval to, co se Vám aktuálně děje, ale s pocity, které popisujete se v rámci své adiktologické praxe s lidmi, kteří bojují se závislostí na pervitinu (ale např. také alkoholu a jiných látek), setkávám velmi často. Obzvláště v prvních měsících abstinence bývá propad nálady nejvíce zřetelný a je spojený s opravdu velkými nároky na to, aby dotyčný ustál návrat do reality všedního dne a opět si nedal. Vše může negativně ovlivňovat i nerovnováha nervové soustavy způsobená dlouhodobějším škodlivým vlivem dané látky na mozek. Současně nebývá snadné se aktivizovat k nějaké činnosti, strukturovat si čas a najít něco smysluplného, co by zaplnilo kráter, který za sebou pervitin občas zanechává. Aby toho nebylo málo, tak problémy, kvůli kterým pervitin mohl být užíván (být více aktivní, společenský, nemít trému, být více sebevědomý atp.) bohužel mají tendenci vracet se, a to v minimálně nezměněné intenzitě. Zotavení se ze závislosti je tak obvykle během na delší trať s množstvím výzev k překonání a klade nemalé nároky na toho, kdo se rozhodl změnit svůj život.

To, co bych chtěl ve své odpovědi především akcentovat, je můj respekt k tomu, že jste se rozhodla jít tímto směrem a že se Vám i přes nelehké období daří přes půl roku abstinovat. Rád bych Vás podpořil, abyste se pokud možno nevzdávala (i ta nejhorší deprese má časové ohraničení) a zkusila nadále překonávat překážky, které by Vás mohly dostat zpět k pervitinu anebo Vám bránily ve Vašem cíli "žít konečně nějak normálně". Dá se předpokládat, že to nebude snadné, nicméně delší a trvalejší práce na sobě a potížích, které Vás trápí - nejlépe s pomocí odborníka z oblasti adiktologie (psycholog či terapeut, viz např. tento kontakt) by časem mohla přinést trvalejší změnu a zlepšení. Na začátek by mohlo být fajn také docházení k rozumnému psychiatrovi, který by mohl předepsat např. nenávyková antidepresiva (SSRI) stabilizující náladu a dostat Vás z nejhoršího. Prvotní inspiraci je možné najít i v některé ze svépomocných příruček (např. v TÉTO).

Budeme Vám držet palce, abyste se cítila co nejdřív mnohem lépe. Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality