Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Syn se přiznal, že šňupe pervitin

21.1.2016

Dotaz

Dobrý den, před čtyřmi dny se mi můj skoro 18-ti letý syn přiznal, po psychickém zhroucení, že už asi rok denně šňupe pervitin. Kromě toho hulí trávu a zkusil už i houbičky. Byl to pro mě šok, má ADHD a vím, že citově je hrozně nevyrovnaný až depresivní a poslední dva týdny jsem pozorovala, že nejí obědy ani svačiny, jindy je hrozný jedlík. Chceme to zkusit ambulantně, jsme objednáni k psychiatrovi i jdeme do Modrého kříže u nás ve městě. Teˇjsou to 4 dny co ho hlídám a tlumím chuť na pervitin neurolem. Vím, je to blbost, ale zmírňuju tak jeho nervozitu. Teď jsem u něho našla rozebranou prupisku, ale tvrdí mi, že to má na Tegy. Nevěřím mu, myslím, že pořád bere a nesnaží se tomu čelit. Mám doma i testy, lízátka a chci se zeptat, zda se ten test dá použít opakovaně, když tam nebyly 2 čárky a zda se dá nějak test ošidit. Mám také panikařit kvůli té prupisce nebo mu se snažit důvěřovat? Jsem zoufalá, když vidím jak se během chvíle mi změnil vzhledově před očima, je hubený, má po tváři vyrážky, pořád se škrábe, vůbec nejí. Za celý den snědl jen půl jogurtu. Myslíte, že když budu při něm stát, že je možné. že to zvládneme? Děkuji moc

33008
 

Odpověď

Dobrý den,

věřím, že situace, ve které se právě nacházíte, není jednoduchá, proto oceňuji, že jste se rozhodla vyhledat pomoc odborníků a našla si potřebné kontakty. To bývá důležitý krok k celkovému zorientování se v tom, co se právě děje. Společně se také domluvíte na dalších krocích a ujasníte si, co by Vám k jejich naplnění mohlo pomoci. Zároveň získáte neméně důležitou podporu sama pro sebe.

Jakým směrem se bude situace vyvíjet je v této chvíli těžké předpovědět. Záležet bude na Vašem synovi, jak se ke své závislosti postaví a nakolik bude motivován svůj současný život změnit. Významnou roli však může hrát právě to, že ve Vás bude mít oporu. Vědomí, že Vám na něm záleží a jste připravena mu na jeho cestě pomoci, může synovu motivaci tím spíše podpořit.

Co se týká testů, ty jsou většinou jednorázové, opakované použití tedy možné není. Tato informace by nicméně měla být uvedena na příbalovém letáku. U testu je potřeba počítat s tím, že jsou pouze orientační, stoprocentní výsledek je možné získat pouze v toxikologické laboratoři. Ohledně testování a možném úskalí s ním spojeným doporučuji pročíst tento odkaz s informacemi pro rodiče a blízké. Jak sama píšete, ani negativní výsledek Vám nedává jistotu, že syn momentálně nic neužívá. Pak je dobré si ujasnit, co by znamenalo potvrzení, že něco opravdu užil.

Chápu, že vidět teď své dítě ve stavu, jaký popisujete, musí být velmi těžké. Výrazné hubnutí a problémy s pletí jsou běžným jevem doprovázejícím užívání pervitinu, naštěstí se však nejedná o nic trvalého a pokud syn v užívání nebude pokračovat, měl by se dát organismus zase brzy do pořádku. I to pro něj může být jedním z důvodů, proč se rozhodnout pro abstinenci.

Mnoho sil a zdárný vývoj přeje poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality