Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Aurorix, GHB, rizika

24.1.2016

Dotaz

Dobry den, Kamarad 2 mesice bere 300mg Aurorix (antidepresivum) a chce jit na party. Uziva GHB. Mam o nej starost. Vim, ze se na GHB nesmi pit alkohol, muze byt problem i s timto antidepresivem? Diky za odpoved. Martin

33002
 

Odpověď

Dobrý den Martine,

o interakcích jsem bohužel nenašel téměř žádné spolehlivé/vědecké informace. Jediný článek, z kterého je možné alespoň okrajově čerpat dodává spíše obecnější (a zdroji neověřený) přehled, takže jsem ve své odpovědi bohužel velmi limitován a je třeba brát vše s rezervou.

Pokud se vše pokusím shrnout, tak rizikovost interakce Aurorix patřícího mezi novější generaci IMAO (Inhibitory monoaminooxidázy) s GHB by měla být (viz odkaz výše) spíše nižší - za předpokladu, dojde-li k užití nízké dávky GHB. Nebezpečí by se mělo výrazně zvyšovat s vyšším dávkování a následnou nadměrnou zátěží pro srdce a oběhovou soustavu, jelikož IMAO mohou způsobovat hypertenzi,  zatímco GHB přesný opak (hypotenzi) a působí tak svými účinky protichůdně (mohou narušit krevní tlak, tep atd.).

Starost o Vašeho kamaráda je, zdá se, na místě, jelikož by za určitých okolností mohl riskovat. Nutno dodat, že z pohledu harm reduction de facto každé mixování více psychoaktivních látek zvyšuje riziko případných vedlejších účinků a je tak většinou bezpečnější vyvarovat se obdobným experimentům.

Přeci jen v této poradně nejsme přímo lékaři, takže pokud byste chtěl zkusit hledat další informace, tak doporučuji oslovit online adiktologickou poradnu, která se nachází pod Centrem adiktologie, 1. lékařské fakulty v Praze.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality