Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Psychické potíže, marihuana?

31.1.2016

Dotaz

Dobrý den, je mi 19 a zhruba před třemi měsíci jsem dostal první panickou ataku/úzkost (nevím, co to je), prostě zrychlil tep, zamotala hlava, prostě takový hnusný pocit. Tuto ataku mi vyvolala vzpomínka na stav z mariuhany, který jsem měl před půl rokem. Byl jsem opravdu v "hororovém" stavu - lehké halucinace, brnění, pálení, ztuhnutí celého náhodných části těla - prostě humus, ze který se nešlo dostat, dokud to nevyprchalo. A právě důvod této ataky byl, že jsem měli pocit, že se mi to vrací, i když jsem byl naprosto střízlivý bez drog v krvi apod. Od trpím neustálým brněním v různých části těla, či ztuhnutí části obličeje - prostě náhodně intervaly v různě silných stupních. Spát nemůžu protože mi tluče hrozně srdce a ataku chytnu jednou za nějaký den, a následně po ní mi ty přiznaky přijdou zhoršený. Poslední ataku jsem měl, že mi začla brnět celá ruka, že jsem ji skoro necítil (skoro jak u drogy), takže proto jsem měl i největši ataku/šok, že jsem se tak klepal, že jsem se ani neudržel na nohou a kdyby se po nějakých minutách neuklidnil, tak by mi rodiče zavolali i sanitku. Od té doby mám pořád tyto přiznáky, jak jsem psal - mravečení, strach, ztuhlost, horší cit apod. Bojím se i popravdě někám jít mimo domov. Na začátku jsem myslel, že je to psychické, tak jsem navštívil ruzné alternativní terapeuty (i detoxikace, že prý mám mariuhanu pořád v nervové soustavě) - nic nepomohlo. Teď po této atace jsem šel za praktickým doktorem, který mi předepsal neurol 0,25 ale nepřijde mi, že by to pomáhalo. Dělal mi testy na krev (minerály v pořádku, borelióza to také není.), poté jsem byl na neurologii na EMG jehle, kde vyloučili neuropatii. Teď jsem objednán na ischemické testy + další odběry. Nevíte někdo co by to mohlo být (jestli je možná roztroušená skleróza, tetanie apod.?), a jestli to má nějakou souvislost s mariuhanou, nebo je to jen vsugerace? Opravdu mi ty stavy (kromě ty ataky) nepřijdou, že by byly psychické - přicházejí samy od sebe, aniž bych se na ně třeba soustředil apod. (Nutno dodat, že v rodině, nikdo nebyl/není nijak labilní) Momentálně maturuji a rád bych se toho co nejrychleji zbavil, prosil bych vás o názor, děkuji.

32979
 

Odpověď

Dobrý den Jane,

na začátek musím říct, že bohužel v naší poradně nejsou lékaři, proto se můžu k některým otázkám vyjádřit jen obecně. Co se týče marihuany, občas se skutečně dává do spojitosti s psychickými potížemi. Ale spíše v tom smyslu, pokud má člověk například dědičné předpoklady k rozvoji některého psychického onemocnění, tak užívání marihuany může urychlit nástup tohoto onemocnění. A záměrně píšu o psychických potížích, protože marihuana může klidně vyvolat i velmi nepříjemné tělesné stavy, ovšem jako následek psychického stavu. Myslím si ale, že v tuto chvíli nehraje roli to, zda Vaše nynější potíže souvisí s marihuanou anebo ne (za předpokladu, že marihuanu už neužíváte).

Každopádně je dobře, že jste vyhledal pomoc a navštívil lékaře. Ačkoli zatím bez uspokojivých výsledků, chtěla bych Vás podpořit, abyste i nadále hledal, co Vám pomůže. Provázanost tělesných a psychických stavů totiž neplatí jen pro účinky marihuany. Psychické potíže mohou vyvolat velmi silné tělesné příznaky. Konkrétně například pokud člověk trpí úzkostmi, může pociťovat právě silný tlukot srdce, ztuhlost až mravenčení částí těla, zhoršené dýchání či napětí svalů a podobně. Píšete, že stavy přicházejí samy od sebe, aniž byste se na ně soustředil, což ovšem psychickou příčinu nevylučuje.

Chápu, že byste se těchto nepříjemných stavů co nejrychleji zbavil. Ovšem těžko takhle přes internet posoudit, co přesně je příčinou Vašich potíží a jak je léčit nebo jim předcházet. Nelze ovšem vyloučit ani tělesný ani psychický původ. Jako jedna z možností se nabízí návštěva lékaře - psychiatra, který se v psychických onemocněních orientuje přece jen víc než praktický lékař a může předepsal vhodné léky. (Neurol jako takový se běžně předepisuje spíše jednorázově, má navíc potenciál vyvolat závislost.) Zároveň můžete dál probírat se svým praktickým lékařem, jakého specialistu by Vám doporučil ještě navštívit pro vyšetření jiných příčin.

Přeji Vám, ať se co nejdřív cítíte lépe.

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality