Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Zmírnění poškození šňupáním; vliv pervitinu, extáze

4.2.2016

Dotaz

Dobrý den, mám takový několik dotazů. Již nějakou dobu se zabývám problematikou drog a již jsem i některé zkusil. Někdy ze zvědavosti, jindy spíše účelově/rekreačně. Nikdy to nebylo tak, že by mě do toho někdo natlačil. Ale i přesto, že jsem se snažil o maximální snížení rizik, některé informace se mi nepodařilo dohledat/ověřit. Chci se tedy zeptat - pokud se např.pervitin užije intranazální aplikací, pomůže po určité chvíli(nevím jaké) výplach nosu, aby nedošlo k výraznému poškození nosní přepážky? A další dotaz - pouze teoreticky - pokud zdravý člověk užívá víceméně čistý pervitin nebo třeba MDMA s pauzami např. 2 týdny, neužívá v extrémně velkém množství, přijímá dost tekutin a snaží se o přísun vitamínů, jednoduše celkovou regeneraci svého těla, jsou tyto látky natolik strašlivé, že si své tělo zničí? Teď nemluvím o psychickém zdraví, i když si myslím, že pokud je látka kvalitní, i na to to nemusí mít nějak extrémní dopad. V podstatě všechny články mám přečtené, takže bych byl rád za nějakou konkrétní a ne jen obecnou odpověď. Děkuji :)

32965
 

Odpověď

Dobrý den,

pokusím se o co nejkonkrétnější odpověď, jen je potřeba počítat s tím, že základní fakta ohledně drog lze brát jako obecně platná, ale zároveň mohou pro každého člověka představovat jinou, individuální míru rizika, například v souvislosti s jeho aktuálním tělesným i psychickým zdravím, genetickými předpoklady a podobně.

Oceňuji, že přemýšlíte právě tím směrem, jak rizika co nejvíce snížit. Pro užití nosem existují jisté tipy pro bezpečnější užití. Co se týče výplachu nosu, podle zkušeností uživatelů může zvlhčení nosní sliznice, cca po 10 minutách, pomoci zmírnit bezprostřední podráždění po užití. Dá se použít solný roztok anebo vlažná voda z kohoutku. Kromě toho platí, že čím jemnější prášek, tím menší poškození sliznice. Někteří uživatelé také místo prášku vstřikují rovnou roztok s drogou. Na druhou stranu je potřeba říct, že při častém užívání nosem i při dodržování podobných zásad poškození nosní sliznice i přepážky stále hrozí. Pak už je řešením minimálně přestávka od intranasálního užívání.

Ohledně Vašeho druhého dotazu, zjednodušeně se dá říct, že čím čistší látka, tím nižší riziko potíží, ovšem pouze těch potíží, které by souvisely s nežádoucími příměsemi v pervitinu či MDMA. I pokud bychom předpokládali čistý metamfetamin (pervitin) a čisté MDMA, stále existují dlouhodobá rizika při užívání. Těžko říct, jak moc strašlivé budou, to opravdu záleží na tom, jak často a jak velké množství člověk látku bude užívat. Dva týdny bych přitom považovala za poměrně krátký odstup k tomu, aby látky nezanechaly žádný vliv jak na těle, tak na psychice. Hranicí může být minimálně 1 měsíc (ani v tomto případě ale není možné se vyvarovat některým nebezpečím pramenícím z tzv. akutní intoxikace). Bývá také časté, že uživatelé nezůstanou u frekvence jednou za 2 týdny, protože obě látky způsobují psychickou závislost, obzláště pervitin silnou. Máte pravdu, že užívání malého množství a péče o tělo (tekutiny, vitamíny apod.) pomáhají mírnit negativní účinky, ale nejsou všespásné a nezaručují, že člověk vyvázne bez úhony.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality