Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Testy policie na marihuanu, pervitin

5.2.2016

Dotaz

Dobrý den dnes mě zastavili policisté a udělali mi test na thc v potu.Na dotaz policisty kdy sem naposled užil sem řekl že asi před 2 měsícema pak sem si uvědomil že to bylo přesně před měsícem a 2 roky předtím nic. Thc pravidelně neberu a podle slov policisty cituji ´´ Test vyšel slabě pozitivní takže to bylo mín že jak jste uvedl´´ po teto větě sem mohl odjet.Jednak je mi divné že by po měsíci šlo něco vidět myslel sem že testy sou dělané jen pro aktivní složku (jestli sem užil v posledních hodinách). Chtěl bych se teda zeptat jestli je pravda že se to na testu s potu se to po měsíci ukáže a jestě mě vyslýchali na pervitin cca před 2h sem měl 2 paraleny grip na otázku jestli se ukázal pozitivní neodpověděl proto sem se chtěl zeptat jestli tento lék může způsobit falešnou pozitivitu na pervitin předem děkuji za odpověď

32963
 

Odpověď

Dobrý den,

faktem je, že policie používá orientační testy, které nejsou schopny detekovat aktivní látky a bývají také nepřesné. To znamená, že se na nich může ukázat i droga, kterou člověk užil dříve a už není pod jejím vlivem. A zároveň tyto testy také neumí odlišit právě případy tzv. falešné pozitivity, což znamená, že užití chemicky podobné látky může ukázat pozitivní test na některou drogu.

Na druhou stranu by se ani v těchto testech teoreticky neměla ve Vašem případě ukázat marihuana, pokud jste ji užil před měsícem pouze jednorázově (viz tato naše tabulka). Co se týče pervitinu, také existují látky, které mohou falešně reagovat jako pervitin. A je opravdu popsána zkušenost, kdy látka phenylephrini hydrochloridum, která je obsažena v Paralenu Grip, způsobila falešnou pozitivitu na amfetaminy, popřípadě metamfetamin (pervitin).

Co bývá v podobných situacích zásadní, tak aby člověk podstoupil laboratorní test z krve, který je přesnější a spolehlivější. A pokud mu není nabídnut policií, tak o něj zažádal. Proto si říkám, že se můžete ještě dopředu informovat v právní drogové poradně, jejíž právníci Vám mohou poradit ohledně dalšího postupu v případě potíží s policií.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality