Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Mohu to zvládnout bez léčby?

7.2.2016

Dotaz

Dobrý den. Užívám pervitin 10 měsíců nitrožilně. Poslední dobou mě stále bolí hlava a vetsinou, když si aplikuji začnu zivat a chce se mi spát. Už nemám ty hezké pocity, když si dam.Mám partnera, který nebere a nikdy nebral a je toho na něj opravdu hodně. Miluje mě a dělá vše proto aby mi pomohl. Myslíte, že to mohu zvládnout bez léčby? Po 10letech teď totiž prochazim recidivu a bojím se, že už to jen tak nepůjde. Od malinka cca 5 let až do svých 15 jsem byla sexuálně zneužívána nevl. otcem a přijde mi, že čím jsem starší tím to hůř snasim. Teď už beru pervitin je kvůli zavislosti, ale když vím jak mě to psychicky rozhodli a přesto jdu a udělám to...? Mám dva krásný zdravý kluky a partnera všichni mě chtějí zpět takovou jako dřív.Jen nevím co chci já. Jeden den chci zit, být mama a jindy bych to nejraději ukončila.

32957
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš email. Popisujete náročné období, kdy po mnoha letech procházíte nepříjemnou a dlouhou pervitinovou recidivou a přemýšlíte, jak s ní naložit. Stojíte před rozhodnutím, zda se jít či nejít léčit. Ráda byste od nás věděla, jestli si myslíme, že stávající situaci můžete zvládnout i bez léčby.

Úvodem Vám chci upřímně napsat, že si nejsem jistý, jestli dokážu přímo odpovědět na Vaši otázku. Obávám se, že na ni nikdo jiný než Vy spolehlivě odpovědět nemůže. Mám-li se přesto nějak vyjádřit, tak v tom smyslu, že je vždy možné obtíže zvládnout, a to i bez léčby (o zkušenostech lidí, kterým se to podařilo, si můžete přečíst v knize kolegy "Bez léčby to jde"). Za sebe a dlouhodobou zkušenost z praxe bych ale ve chvíli, kdy v příběhu již popisujete mnoho pro Vás velmi složitých rovin a kdy je recidiva dlouhodobá (a nejde ji i přes snahu zastavit), hlasoval pro to, abyste si dovolila ještě mnohem více podpory zvenčí a zkusila bojovat proti pervitinu a pocitům zmaru všemi dostupnými a třeba i dosud nevyzkoušenými prostředky.

To, že prozatím nevíte, co chcete a že si ve všem děláte víc jasno, je zcela normální. Naopak oceňuji, že píšete do poradny a rozumně zvažujete další postup. Přesně takové nastavení chce odvahu a častokrát bývá předzvěstí změny. Proto Vám přeji, abyste ji neztratila a zkusila být i nadále aktivní.

Pokud byste se ve finále pro léčbu rozhodla, tak by se jako první volba nabízela její ambulantní forma s pomocí odborníka z oblasti adiktologie či klinické psychologie (psycholog/terapeut, např. tento odkaz nebo viz Mapa pomoci). Na začátek někdy může být fajn také docházení k rozumnému psychiatrovi, který by mohl předepsat např. nenávyková antidepresiva (SSRI) stabilizující náladu a dostat Vás z nejhoršího. Prvotní inspiraci je možné najít i v některé ze svépomocných příruček (např. v TÉTO).

Držíme Vám palce,

poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality