Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Subutex a krize

9.2.2016

Dotaz

Dobry den přeju. Jsem v drogach již přes 13let s přestavkama. Nevim proč, ale vždy se k tomu vracím. Posledni prestávku jsem měl 4roky a teď jsem v tom zas. Zase jsem na heraku, asi 7mĕsíců. Mám rodinu, před dĕtma to kryju ale manželka na to přišla a mam doma opravdový dusno jelikož to semnou proživala již nekolikrat (jsme spolu 16 let) Žijeme v Irsku, ale nyní jsem v praze a dostaly se mi do ruky suboxony. Když jsem vyzkoušel jejich účinky tak jsem byl nadšený.Tak jsem si jich pořídil víc a nyní mi stačí na den 3×čtvrt prašku 8mg.Jen nevím a na to se chci zeptat, jestly když skusím nevzít si prašek třeba dva dny jestly se kryze neznásobí jelikož nyní zkouším nevzít si lék třeba celý den. Ano nebylo mi moc dobře,ale proti kryzím který jsem mĕl po heraku je tohe úplné nic. Jsem si vědom že bych měl vyhledat specialistu,ale zatím nechci aby to můj lékař v Irsku věděl,jelikož se léčim i s jinýma chorobama.(ulcerozni kolitida a cukrovka. Ale nejradši bych věděl jak se k tomu porad nevracet. Žiju si dobře nic mi nechybí,tak nechapu proč do toho pořád padám. Děkuji za odpověď a děkuji že lidem takhle pomáháte!!

32953
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za důvěru a za otevřenost, se kterou jste se obrátil na naši poradnu. Oceňuji, že svou situaci chcete řešit a pomyslným prvním krokem bylo, že jste napsal k nám. Je také vidět, že myslíte na svou manželku, která to s Vámi už několikrát prožívala.

Ve Vašem dotazu se zmiňujete, že Vám po vysazení nebylo moc dobře, oproti krizím po heroinu je to však nic. Ptáte se, zda se krize znásobí, když si nevezmete Suboxone 2 dny po sobě. Přesný průběh krize (tedy abstinenčních příznaků) je u každého jedince odlišný, vždy záleží na věku, fyzické kondici, na rychlosti metabolismu, množství a síle užívané látky. Krize by se neměla násobit, ale může mít pozvolný narůstající průběh. Obecně platí, že odvykání ze substitučních opiátů trvá většinou o něco déle než z heroinu. U Suboxonu se nedoporučuje náhlé vysazení, ale postupné snižování dávky cca o 1/4 (to znamená z 6mg denně snížit nejdříve na 4,5mg denně, pak pár dní počkat a pak zase o 1/4 a tak dál až do vysazení). Tím můžete snížit sílu odvykacích příznaků.

Dále také píšete, že si uvědomujete, že byste měl vyhledat specialistu. V tom bych Vás ráda podpořila. V Praze si můžete vyhledat specialistu na této "mapě pomoci" - pro radu a pomoc s výběrem se můžete obrátit na některé z kontaktních center anebo na tento denní stacionář. Přitom platí, že ani jedna z těchto služeb nikam žádné údaje nehlásí, jsou anonymní a Váš lékař se o tom tedy nedozví. Další variantou může být také substituční léčba (například ZDE), pokud se k opiátům stále vracíte. Je přitom na Vás, jestli se ve spolupráci s lékařem rozhodnete léky užívat dlouhodobě anebo si zde vyzkoušíte postupnou abstinenci.

Ze závěru Vašeho dotazu vnímám, že nerozumíte tomu, proč se k drogám vracíte, když si přitom žijete dobře a nic Vám nechybí. Myslím, že základem úspěchu je právě hledání odpovědi na tuto otázku. Každý člověk má jiné zkušenosti, je jinak citlivý na různé události v životě a reaguje jinak. A každý pak nalézá v drogách něco jiného. Říkám si, jestli je ve Vašem okolí někdo, s kým byste Vaši situaci mohl probrat. Také by bylo možné toto téma otevřít v rámci psychoterapie.

Přejeme Vám hodně sil.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality