Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Tramal, neklid, nervozita

9.2.2016

Dotaz

Dobrý den. Měla bych jen takový dotaz . Skoro rok jsem užívala Tramal ale ani ne proto že bych ho brala na bolesti , nýbrž proto že mi bylo po něm velmi dobře . Přestala jsem jej ale brát , mé první tři dny byly velmi krušné a každý den jsem se bála že se nedožiji dalšího dne , ale mám to za sebou křeče už nemám no je to mnohem lepší , ale už týden a něco po abstinenci pořád pociťuji neklid, nervozitu , strach pořád z něčeho . Myslíte že je to ještě důsledek po užívání Tramalu ? a nebo mám raděj navštívit lékaře , neumím už být v klidu chtěla bych aby to bylo jako dřív abych fungovala tak jak mám . Předem Vám děkuji za odpověd.

32952
 

Odpověď

Dobrý den Martino,

děkujeme za Váš dotaz. Oceňuji, že jste se rozhodla přestat s užíváním Tramalu. Věřím, že to vzhledem k abstinenčním příznakům nebylo snadné a držím Vám palce, abyste v abstinenci i nadále pokračovala a dařilo se Vám.

Co se týče Vaší otázky. I když je již na hranici našich odborných kompetencí, tak Vám alespoň obecněji mohu odpovědět, že je vždy bezpečnější vše, alespoň takto na začátku, prodiskutovat také s lékařem (nejlépe s rozumným psychiatrem). A to i přesto, že by pocity, které popisujete, s abstinencí stále mohly souviset.

Rád bych ještě na závěr dodal, že se v obdobných situacích častokrát nabízí důležitá otázka. Čím by mohl být Tramal (po kterém, jak píšete "Vám bylo dobře") nahrazen, abyste se opět cítila líp. Tím nemám na mysli užití jiných psychoaktivních látek, ale spíše objevení něčeho zcela jiného, co by Vás ve Vašem životě mohlo trochu uvolnit a dělalo Vám radost anebo toho, co neklid a nutnost užívat návykové léky vlastně způsobilo a podobně. V daném ohledu mě proto napadá i hypotetická možnost navštívení psychologa/terapeuta, který má obvykle o něco více času na konzultace než lékař/psychiatr a který by se Vám mohl o to více věnovat.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality