Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Nemoc, extáze, vyšetření u lékaře

11.2.2016

Dotaz

Zdravím, jsem momentálně nemocný, nic vážného prostě klasika teploty 38, rýma, kašel a tak, beru na to nějaké léky, taky nic zvláštního. v patek 5.2. jsem měl extázi a teď v sobotu si chci dát taky, chci se zeptat jestli mě nemoc (více méně už jsem zdravý, teploty už nemám) nebo léky nemůžou nějak ohrozit v užívání a taky jestli to není 2 týdny po sobě nějaký problém, pak mám další dotaz a to ten že příští týden jdu na prohlídku k lékaři a budou mi brát krev, tak jestli mi extáze nemůže nějak ovlivnít výsledky třeba jater, že jsou oslabené nebo tak něco. díky za odpověď.

32949
 

Odpověď

Dobrý den Filipe,

je fajn, že přemýšlíte nad možnými riziky dopředu. Uvažujete logickým směrem, že nemoc tělo oslabí a užití drog by pro něj znamenalo další zátěž. A to nejen při nemoci, ale i po ní, kdy tělo potřebuje nějaký čas na regeneraci. Užití stimulantu, mezi které extáze také patří, ovlivňuje některé tělesné pochody - změny tepelné regulace, zvýšení krevního tlaku, tepové frekvence, svalové napětí a podobně. To všechno není přímo vhodné v době, kdy se ještě organismus zotavuje po nemoci.

Co se týče možné interakce s léky, pokud se jedná o běžné léky na nachlazení nebo horečku, nemělo by dojít  k nějakým vážným akutním komplikacím. Na druhou stranu člověk nikdy neví, co extáze obsahuje kromě MDMA nebo místo MDMA a jak bude zrovna jeho organismus reagovat. Proto Vám nemůžu dát "zelenou" a rozhodnutí bude tak jako tak na Vás. Samozřejmě čím častěji extázi užíváte, opět platí, že tím větší zátěž. Doporučuje se dopřávat si pauzy alespoň 1 měsíc.

Ohledně otázky na jaterní testy Vás raději odkážu přímo na lékaře, kterého v týmu bohužel nemáme. Můžete zkusit některou z lékařských poraden anebo tuto poradnu kolegů, kde je k dispozici lékař. Ale domnívám se, že jednorázové užití extáze výsledky vyšetření neovlivní.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality