Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítel abstinuje; jak jej podpořit?

19.2.2016

Dotaz

Dobrý den, můj dotaz se týká mého přítele, který už nějakou dobu (asi 4 měsíce) neužívá heroin. Tak nějak v průběhu 14-ti let (od mládí) byl uživatelem různých drog, kdy léčba byla zbytečná. Ovšem největší problém byl heroin, a pak únik k alkoholu. Tyhle problémy jsme celkem vyřešili, když se sám rozhodl, že by rád fungoval už normálně, ale objevují se u nás psychické problémy spojené s chutí a s výčitkami z předešlého života, které by rád hodil už za hlavu .... se mnou o těchto věcech mluvit nechce, což respektuji. Na druhou stranu bych byla taky ráda, kdybych o téhle jeho stránce věděla více, když spolu tenhle boj bojujeme. Snažili jsme se objednat k terapeutovi do Zábřehu, což je pro nás nejblíže, ale vzhledem k práci a jejich vytíženosti jsou termíny celkem plné. Můžete mi prosím poradit kam se obrátit, aby si mohl promluvit s někým, kdo mu pomůže? Dá se to řešit i jinak než přes tyhle protidrogové centra? A jěště jsem Vás chtěla poprosit, kde najít nějaké rady ohledně tohoto tématu jak vydržet nebrat drogy? Děkuji za odpověď

32933
 

Odpověď

Dobrý den Petro,

děkujeme za důvěru a Vaše dotazy. Píšete nám ve chvíli, kdy se příteli úspěšně daří již několik měsíců abstinovat od heroinu, stále ale bojuje s chutí a některými démony z předešlého života. Přemýšlíte, jak mu ještě pomoci, a ptáte se nás na několik otázek. Ráda byste věděla, kam by se mohl kvůli ambulantní léčbě obrátit, zdali se vše dá řešit také jinak než přes protidrogová centra a jestli nemáme nějaké rady ohledně tématu jak nebrat drogy?

Svou odpověď začnu od konce a sice doporučením na svépomocnou příručku "Jak přestat brát drogy", kde je možné najít množství inspirativních rad k této problematice. Co se týče Vaší první a druhé otázky. Naše organizace má dosah v Brně a okolí, proto bych Vás nasměroval přímo na organizaci ve Vašem regionu (viz např. tento odkaz), která by měla umět poskytnout kontakty na profesionála z oblasti léčby duševního zdraví (ať již by se jednalo o klinického psychologa, terapeuta anebo adiktologa). S tím by pak bylo možné začít spolupracovat. Mohu potvrdit, že se vše dá řešit i jinak než přes protidrogová centra. Tato centra ale případně mohou fungovat jako vhodný zprostředkovatel další psychoterapeutické léčby. Na závěr Vám také musím napsat, že čekací lhůty na klinické psychology a terapeuty (v řádech týdnů) jsou vzhledem k jejich vytíženosti časté a držím palce, aby Vašeho přítele čekací doba pokud možno neodradila.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality