Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Amfetamin, kofein ....

20.2.2016

Dotaz

Dřív jsem brala denně amfetaminový drogy, teď už asi rok beru jen jednou za měsíc nebo dva na zábavách. Akorát jsem začala pít ve velkým množství kafe. Velkým množstvím myslím že mi 300 gramů pytel kafe vydrží maximálně 5-7 dní, denně piju množství po kterým by člověku co není zvyklej bylo asi fakt špatně, hodně by mu bilo srdce a klepal se. Nevím kolik kofeinu je třeba v 50gramech kafe ale tak gram by to asi mohl být? Vždycky kafe vypiju ráno naráz na probuzení, občas ještě kombinuju s granulovaným lecitinem, piracetamem, vitamínama a doplňkama stravy, je to super do školy na učení, dokážu se naučit třeba deset stránek za dvě hodiny a jsem po tom i mnohem ukecanější a společenštější. Dokonce po vypití tak silnýho kafe cítím i "nájezd" a trochu euforie. Je důvod abych s tím přestávala? Může to dlouhodobě třeba ohrozit srdce nebo tak? Vím že po kafi řídnou kosti, bylo by zdravější místo toho koupit rovnou čistej kofein? Jedinej problém vidím v tom že když mi to kafe náhodou dojde tak prostě nevstanu a nejdu do školy což by se asi dalo považovat za zavislost.

32930
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš email. Cením, že se Vám podařilo utnout denní užívání amfetaminů a že uvažujete o tom, jak nadále fungovat bez nich. Z toho, co píšete, mám představu, že tyto látky zkoušíte nějak nahradit a ráda byste znala náš názor ohledně možností a limitů kofeinu. Před odpovědí na Vaše dotazy mám potřebu podotknout, že jsem od našich klientů o obdobném postupu již párkrát slyšel. Z odborného úhlu pohledu se jedná o pole neprobádané a nikde jsem nenašel komplexnější informace ohledně výsledků (a šíře rizik), které by s tím mohly být spojené. Otázky týkající se kofeinu jsou navíc mimo odborné kompetence naší poradny, proto se v daném směru budu moct vyjádřit jenom obecněji.

Co se týká té první ohledně množství kofeinu. Přesnější odhad Vám bohužel nejsem schopen poskytnout, jelikož se jednotlivé druhy káv liší podle obsahu kofeinu (základní přehled byste si mohla zkusit udělat např. z TOHOTO odkazu). Co se konkrétních rizik týče. Informační zdroje se shodují na tom, že nadměrná či intenzivní konzumace kofeinu (ať již čistého nebo obsaženého v kávě či jiných nápojích) může mít množství rizik, a to jak z hlediska dlouhodobého, tak krátkodobého užití. Hlavní jste si definovala sama. Další si můžete přečíst např. ZDE. Je možné shrnout, že na kofeinu vzniká návyk (psychický a fyzický) a rozvoj tolerance; může docházet k postupnému zvyšování dávek, které mohou být zdraví nebezpečné (mj. také v závislosti na zdravotním stavu jedince). Problémová konzumace pak bývá propojena s denním příjmem nad 500mg. Rozdělení dávkování dle rizik najdete přímo v tomto odkazu z webu Erowid.

Rozhodnutí, zdali je důvod, abyste s kofeinem přestávala, za Vás rozhodnout nedokážu. Osobně jsem ale zastáncem toho názoru, že se zvýšený výdej energie nepřirozeným způsobem vždy nějak projeví v reakci organismu a v některých vedlejších účincích a i když se vyhnutí drogám met/amfetaminového typu jeví jako velmi rozumné, tak bych hlasoval pro to, abyste byla opatrná a zkusila přemýšlet, jestli v nejbližší době nezvolit i jinou cestu, jak se aktivizovat k životu. Možná by mohlo stát za úvahu si o všem promluvit přímo s lékařem (psychiatrem), např. z naší organizace. Ten by Vám ke kofeinu i k různým kombinacím s lecitinem, piracetamem a vitamíny či doplňky mohl sdělit o něco víc informací a mohli byste detailněji probrat různá pro a proti.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality