Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Nákaza HIV nebo hepatitidou při poranění o stříkačku?

24.2.2016

Dotaz

Dobry den mam nekolik otazek 1) Mohlo by dojit k nakaze HIV nebo hepatitidy B, C pri povrchovem poraneni??? Uvedu priklad : Nasel sem strikacku chytl ji za ten druhy konec od jehly myslim ten plastovy kulaty pist jak se macka ktery byl napraskly a ja se rizl o to praskly doslo k povrchovemu proriznuti polstarku ale ne na krev jen sem citil jak to mam narizle pokud bych si poranil skaru nebo podkozi I kdyz sem si to mackal netekla ani kapicka krve hned sem si to omyl mydlem a houbickou 2) Dokaze Vir se uchytit v techto castech a dostat se do obehu?? 3)Vsude se uvadi ruzne doby kdy prezije virus na vzduchu pripadne ve vode. Nekde pisi hodiny , nekde ani minutu Jak tomu tedy ve skutecnosti opravdu je. Zda je nekde opravdu zjisteno jak dlouho je virus schopen prezit A pokud by na tom opacnem konci bylo velice malicke mnozstvi krve okem nepatrne a strikacka by byla v rozpustene vode po snehove brecce mohlo tam zustat nejake mnozstvi viru A ja treba jak sem se rizl a protizl si ten polstarek tim plastem mohl bych se nakazit Pripadne zda mezi priznaky patri i bolest hlavy bez teploty nebo zvetsene asi uzliny v podpazi pri hmatu bolestive Jinak cca 2 dny po tom poraneni me bolelo v krku a cca asi po18 dnech se mi zvetsily asi uzliny v pravem podpazi min a v levem vic a kdyz si to macknu je to bolestive Pak sem mel i nazloutlou stolici Take se mi udelali pud hornim rtem v puse afty a cca po 14 dnech zmizeli Je moznost ze sem se mohl nakazit Pripadne pokud bych byl nakazen a je mi 29let je sance se dozit vysokeho veku nebo ne Protoze sem cetl nektere clanky jak lecba nezabira diky rezistenci Muze to byt a psychicky problem z me obavy Dekuji za vasi odpoved na vsechny me otazky prosim o zodpovezeni pripadne na emai

32921
 

Odpověď

Dobrý den,

ptáte se na řadu otázek ohledně možné nákazy některou infekční nemocí. Je pochopitelné, že v podobné situaci při poranění o stříkačku člověk znejistí a přemýšlí, jestli mohlo dojít k nákaze. Hned na začátek musím říct, že šance nákazy způsobem, který popisujete, je opravdu hodně malá. Přenos probíhá opravdu přímo krví.

V této poradně nemáme přímo lékaře, tak Vám na Vaše otázky odpovím pouze obecně a doporučím Vám již přímo kontaktovat osobně lékaře anebo nejprve infolinku přímo pro hepatitidu 800 409 049 nebo pro HIV 800 80 980.

Podle našich informací virus hepatitidy může přežít na vzduchu při pokojové teplotě 16 hodin až 4 dny, virus HIV je ještě náchylnější a přežije jen několik hodin. Konkrétně to pak závisí na dalších podmínkách pro přežití (teplota, vlhkost a podobně).

O příznacích se můžete dočíst více ZDE - hepatitida CZDE - hepatitida BZDE - HIV. Obecně platí, že nemusí být jednoznačné a typické a nemusí se dostavit hned po nákaze. Příznaky, které uvádíte, mohou znamenat klidně nějaké jiné onemocnění či potíže. Nakažení hepatitidou či HIV je možné odhalit pouze u lékaře specialisty. A pokud už k nákaze dojde, obě onemocnění je možné v současné době účinně léčit, hepatitidy se dají i vyléčit. Roli na úspěšnosti léčby hraje celá řada faktorů a je to opět otázka spíše na specialistu u konkrétního pacienta.

Na závěr uvádíte možnost psychického problému kvůli Vašim obavám. Je pravda, že se jedná bezesporu o stresovou situaci, která může ovlivnit psychiku člověka. V takovém případě je fajn mít vše s kým probrat, buď s někým blízkým, s lékařem, kterému důvěřujete anebo s odborníky uvedených poradenských linek.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality