Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Podezření, že bratr užívá drogy, testy

24.2.2016

Dotaz

Dobrý den, mám s přítelem již delší podezření, že jeho bratr fetuje. Zjistili jsme, že tráví noci u kluka, který dříve šňupal. Nejmenovaný bratr užíval i marihuanu, tvrdí, že s užíváním přestal, ale já o tom pochybuji. Nedávno jsme u něj nalezli i velké množství aulinu. Má divné chování, cukavé pohyby. Jeho matka mu dávala test na drogy, ale vše má negativní. Tak se chci zeptat jestli je možné, že mu dala nějaký test, který neprokáže, že užívá kokain. Nebo jestli je možné zabránit tomu, aby byl test negativní. Děkuji za odpověď.

32919
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Tzv. orientační drogové testy mohou být někdy skutečně nepříliš spolehlivé, proto se doporučuje jejich provedení (v případě výrazného podezření na užívání) i vícekrát po sobě anebo podstoupení přesnějšího toxikologického rozboru moči či krve v nejbližším toxikologickém ústavu (víc informací, včetně limitů jejich využívání mezi blízkými a dobách detekce najdete v tomto odkazu). Co se týče zabránění tomu, aby testy byly negativní, jde opět především o to, že orientační drogové testy nemusí být 100 % spolehlivé (jsou zaznamenány případy falešné negativity i pozitivity).

Pokud má Váš přítel (a rodina) nadále obavy, že bratr zneužívá kokain (či jiná stimulancia), tak bych kromě testů jako první krok doporučoval nastudování co možná nejvíce informací o projevech případného užívání a srovnání myšlenek, jak se s ním o tomto tématu vlastně bavit, jak jej v klidu, bez větších emocí otevřít atp. Inspirativní by úvodem mohly být např. TYTO publikace (první dvě) určené pro rodiče a blízké i pro samotného uživatele. Zároveň by mohlo mít smysl navštívení některé z adiktologických ambulancí a probrání celé situace a dalšího možného postupu s odborníky z této oblasti. Je vhodné vzít v úvahu i možnost, že drogový test byl opravdu negativní a že "divné chování" souvisí se zcela jinými problémy, s kterými se bratr aktuálně potýká.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality