Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Nástup na léčbu, nepřijdu o syna a práci?

24.2.2016

Dotaz

Dobrý den,ráda bych nastoupila na léčbu,protože jsem 10 let závislá na pervitinu(nitrožilně,mám závislost i na jehly)do toho sem i alkoholička.V roce 2010-2011 jsem dobrovolně docházela na Antabus.Od roku 2012 jsem zas začala pít,pervitin jsem užívala celou dobu.Jsem rozvedená od roku 2012,mám 14-ti letého syna,ale jinak mám byt,chodím do práce.Ráda bych nastoupila v Praze do Bohnic,ale bojím se že za dobu léčby přijdu o práci,nevím zda zdravotní pojišťovna mi bude hradit nemocenskou(potřebuji platit nájem...)a to nejdůležitější bojím se aby mi úřady nevzaly syna.Na dobu léčby by mohl syn být u mých rodičů.Předem vám děkuji za odpověď.

32918
 

Odpověď

Dobrý den Moniko,

ještě než na Vaše otázky odpovím, ráda bych ocenila Vaše rozhodnutí pro nástup na léčbu. Říkám si, že nemuselo být po takové době úplně jednoduché. Z Vašeho aktivního přístupu, kdy už máte některé praktické záležitosti ošetřené a zjišťujete si další informace, cítím silnou motivaci svou současnou situaci změnit.

Co se týká Vaší práce, pokud nejste ve zkušební době nebo nemáte pracovní poměr na dobu určitou, nemůže Vám být během pracovní neschopnosti tento poměr ukončen. To znamená, že pokud za Vás zaměstnavatel odvádí nemocenské pojištění, měla byste mít po dobu léčby nemocenskou hrazenou. Stejně tak by neměl být problém se synem. Asi bude potřeba s úřady řešit, kdo za něj bude po dobu Vaší léčby odpovídat. Úředníci se však vždy snaží hledat řešení nejdříve v rámci rodiny, takže je dobré, že jste domluvená a rodiči. Pro pracovníky daného úřadu je pak důležité, že Vy sama máte snahu řešit svoji závislost odborně.

Kdybyste měla ohledně léčby či postupu při jednání s úředníky ještě nějaké otázky, můžete se obrátit na Centrum komplexní péče o dítě a rodinu (Sananim), které v rámci svých služeb nabízí i sociální a právní poradenství  v oblasti sociálně-právní ochrany dětí, nebo na Centrum pro rodinu (Drop In). Pokud by se zaměstnavatelem či úředníky nastal přece jen nějaký problém, je možné se poradit přímo s právníky z právní poradny A.N.O., která poskytuje bezplatné právní poradenství v souvislosti s drogovou problematikou.

Mnoho sil a úspěšnou léčbu přeje poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality