Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kouření pervitinu, menstruační cyklus

29.2.2016

Dotaz

Dobry den Chtela bych se zeptat: zacla jsem zkouset drogy od roku 2013 a pred rokem a pul jsem brala 7 mesicu v kuse a na pul roku prestala a zase jsem zacala brat. Beru ted 9 mesicu z toho 7 mesicu uzivam pervitin kazdy den velke mnozstvi. Ale uz ho nesnupu jako drive. Tech 7 mesicu ho jen kourim. Chci se zeptat jaky to ma dopad na muj menstruacni cyklus, jake je riziko ze bych nemusela mit jednou deti a jak moc to ublizuje memu telu ? Kdyz to kourim? Dekuji za odpoved.

32908
 

Odpověď

Dobrý den,

pervitin skutečně může ovlivnit menstruační cyklus ženy, jednak sám o sobě a jednak také protože je jeho užívání často spojeno se ztrátou tělesné hmotnosti, nedostatkem a nepravidelností spánku a také špatnou stravou. Narušení menstruačního cyklu tedy hrozí, ale těžko říct, zda a v jaké míře k tomu může dojít právě u Vás. Každý člověk je jinak citlivý a záleží na mnoha faktorech včetně zdravotního stavu či životosprávy a podobně. Samozřejmě platí, čím větší množství a čím déle člověk užívá, tím rizikovější to pro organismus je. Konkrétně kouření pervitinu znamená menší riziko pouze pro nosní sliznici, ovšem účinky a možné potíže jsou ale srovnatelné se šňupáním, navíc přibývají rizika pro dýchací cesty, plíce a podobně. Jak moc pervitin ubližuje Vašemu tělu se můžete dočíst třeba ZDE v odstavci rizika užívání.

Co můžete preventivně udělat, tak být v pravidelném kontaktu s gynekologem a případné změny menstruačního cyklu nebo jiné gynekologické potíže s ním probírat. Pokud by k tomu došlo, je na místě zvážit vysazení pervitinu a řídit se dalším doporučením lékaře.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality