Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Maminka užívající Hypnogen

7.3.2016

Dotaz

DOBRY DEN,MAM MAMINKU-65LET-ZAVISLOU UZ 30 LET NA HYPNOGENU.V SOUCASNE DOBE BERE 2 KAZDY VECER,NEJPRVE PO 8 VECER 1,PAK NA HODINKU USNE,VZBUDI SE,VEZME DALSI...POTOM SE ZACNE CHOVAT JAKO UPLNE OPILY CLOVEK,RANO SI NIC NEPAMATUJE.ZTRACI ZAJEM O RODINU,VNUCKY,HROZNE SE MENI POVAHOVE I TELESNE.ZAVISLOST SI NEPRIPOUSTI,DETI SE BOJI...MUZEME POMOCI I PRES JEJI NECHUT PRIZNAT SI PROBLEM?CHCEME MAMINKU ZPATKY!DEKUJI

32893
 

Odpověď

Dobrý den, Michaelo,

z Vašeho dotazu vnímám velké obavy, které máte o maminku, protože je zřejmě závislá na Hypnogenu. Jeho užívání jí negativně ovlivňuje psychicky i fyzicky. Ráda bych Vás ocenila za snahu vyhledat pro svou maminku pomoc. Je vidět, že Vám na ní záleží.

V naší poradně se zaměřujeme především na nelegální drogy a navíc nemáme v týmu lékaře, proto Vám mohu napsat jen obecné informace. Nadměrná medikace u starších lidí a seniorů je poměrně častý problém. Fakt, že se jedná o léky na předpis, situaci mnohdy spíše komplikuje.

Píšete, že maminka si po užití Hypnogenu nic nepamatuje a zatím si nepřipouští závislost a ptáte se, zda jí můžete pomoci i přes její nechuť přiznat si problém. V podobných situacích to opravdu bývá tak, že si závislý člověk musí problém připustit a následně se rozhodnout pro změnu. V tom často hraje velkou roli zájem a podpora rodiny. Proto bych Vás ráda podpořila ve snaze mamince pomoci. Přemýšlím, jestli ve Vašem okolí není někdo, komu byste se mohla s tímto problémem svěřit. Například někdo, komu věří i Vaše maminka.

Nevím, jak moc důvěřujete lékaři, který mamince předepisuje Hypnogen, teoreticky by se vše dalo probrat s ním, případně zeptat se na názor jiného lékaře.

Ještě Vás musím upozornit na rizika při případném vysazení Hypnogenu. Vzhledem k dlouhodobému užívání by mohlo být náhlé vysazení pro Vaši maminku ohrožující. Vysazování Hypnogenu by mělo být pozvolné a mělo by probíhat pod lékařským dohledem.

Pro další informace se také můžete zkusit obrátit na tuto lékařskou poradnu.

Přejeme Vám hodně sil.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality