Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze a flashbacky

10.3.2016

Dotaz

Dobry den, zacnu od zacatku. V prosinci jsem si na party dala extazi. Dva dny po poziti bylo vsechno ok jako vzdy. Ale po vikendu se mi udelalo hrozne. Bylo mi na omdleni a tak.. byla jsem u praktickeho lekare, ten pochopil, ze je to od nervu a predepsal mi prasky na uklidneni. Zakze bylo vse zase ok. Po novem roce jsem sla k psychologovi, protoze jsem mela strach, ze kamkoliv pujdu tak mi bude spatne ( budu mit flashback). Pak bylo vse zase asi dva mesice ok. A pak to prislo zase flashbacky. Uz me to vazne unavuje a uz jsem nevela co mam delat, tak jsem sla s psychiatrovi, ktery mi predepsal antipsychotika. Jen bych se chtela zeptat jestli me to jeste nekdy prejde? Je to pro me vazne unavujici a nemuzu normalne fungovat. Nemuzu jit do prace, protoze kdyz tam prijdu tak na me prijde flashback. Prasky od psichiatra beru teprve druhym dnem, takze vim, ze jeste nemohoi pusobit. Ja chci jen vedet jestli budu mit zase nekdy normalno zivot jako predtim. Resp. jestli mi ty prasky zaberou. Diky

32886
 

Odpověď

Dobrý den, Anett,

děkujeme za důvěru, se kterou jste se obrátila na naši poradnu. Je vidět, že svou současnou situaci řešíte a hledáte další informace. S užíváním extáze se bohužel pojí také negativní příznaky (a některé souvisí i s příměsemi, které mohou tablety obsahovat). Někdy také může užití extáze spustit psychické potíže nejrůznějšího druhu.

Ať už Vaše současné stavy souvisí ještě s flashbacky po užití extáze anebo už se jedná o jiné psychické potíže, ráda bych napsala, že věřím, že z podobné situace dá dostat. Včasné zachycení psychických obtíží většinou silně zvyšuje šanci, že se vše vrátí do normálu. V naší poradně však nepracují lékaři, tak Vám nemůžu dát jednoznačnou odpověď na to, zda Vám antipsychotika zaberou podle Vašich představ. Obecně platí, že cesta k zotavení se z duševního onemocnění či úzkostí bývá možná.

Užívání léků (farmakoterapie) je zpočátku určitě důležité, ale samo o sobě časem nemusí stačit a někdy může naopak návratu do normálního života bránit. Možnou doplňující variantou by proto byla individuální psychoterapie nebo konzultace s psychologem, kde byste mohla svoje zkušenosti a obavy, které máte, probrat v bezpečném prostředí. Kontakty můžete najít tady.

Píšete o strachu z flashbacků a o tom, jak Vás to unavuje. Ráda bych Vás podpořila v tom, abyste na to nebyla sama a mohla si o všem, co se Vám děje, promluvit. Podpořit Vás může i někdo z Vašeho okolí. Pokud byste chtěla svoje pocity probrat s někým anonymně, můžete zavolat na některou z linek důvěry (např. na Linku bezpečí: 116 111 nebo Modrou linku: +420 549 241 010 a +420 608 902 410).

Hodně sil přeje poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality