Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, nežádoucí účinky...

12.3.2016

Dotaz

Dobrý den, Pervitin užívám 5 měsíců. Před rokem jsem ještě žádnou tvrdou drogu neměl. Spousty let jsem kouříval po malých množstvích marihuanu, která roste na polích tzv. venek. Tato zkušenost mě pomohla chápat víc mou přecitlivělost a vědomě(taky nevědomě) čerpat z ní to dobré. Mám na mysli to, že když odchází požitek z marihuany, přichází taky určitá podrážděnost, která mě svým způsobem obohatila o poznání. Chápal jsem víc, včem spočívá moje přecitlivělost. Jsem tedy od přírody velmi citlivý- zvuky, hodně světlo, skrz to, nemám žádnou psychickou poruchu. Schizofrenií nedovedu říct že bych měl z hlediska neurozy -skrz to, mám v sobě další osobnost- o tom nepochybuji, ale není s tím spojeno vytváření si psychotických bludů či paranoia. Strach nezažívám z lidí - vzniká převážně sám ve mě. Ta druhá osobnost mě dokáže předat hrozné strachy když "špatně spolupracuje". Největší strach jsem zažil mírně opitý, když mi bylo 16, prudce jsem otevřel dveře, rozvítilo se ze tmy automaticky světlo a vyskytl se před velkým zrcadlem. Vyskočil jsem ohromným strachem, měl jsem snad setinu vteřiny pocit, že je tu předemnou někdo, kdo vypadá zrovna uplně jako já. Vytvořila se mi posléze na hlavě skvrna, kde mi začali růst vlasy uplně bílé, zbavené pigmentu. Nevím do jaké míry je tato souvislost pravdivá.Nicméně v létě jsem zažil spousty špatných událostí jdoucích za sebou a vyustěním toho bylo shánění si pervitinu. Hledal jsem něco, co mi dodá neskutečnou energií a pocit zvýšeného ega (pocit z předešlého jednorázového pokusu užívání drogy), abych se z toho probral a začal něco dělat. Začátky byly euforické. Chci podotknout že mám neskutečný respekt z té substance, nikdy jsem si nedával moc -mě stačilo ze začátku tak málo, něco jako 0,01g takže jsem mohl si dát z celého G tak 100 krát.Vždycky na 8 hodin jsem byl plný energie a cítil ji i druhý den. Koupil jsem si celkem 3 krát od té doby.. Je to ve velmi čisté podobě- jsou to větší krystaly přímo od člověka, který to vyrábí. Ale je fakt, že jsem si to doted dávál skoro každý den, vždycky jsem si našel důvod. Ze začátku mi vůbec nedělalo problém usnout a taky během toho jíst. Chci se přiblížit k otázkám. Je to 5 den, kdy nemůžu usnout, pořád to v sobě cítím. Dal jsem si 2X během 12 hodin- ted už je to o něco víc v dávkování ale pořád, myslím, rozumě-celkem cca 0,05g. Větší množství mě neláká, když vím, co to semnou dělá, nevím v čem by ten stav byl lepší. Je možný že je to důsledkem těch všech měsíců? Hlava je pořád zaplá a ne a ne usnout. Dále se chci zeptat, nenašel jsem na netu o tom žádné info, ale zajímá mě, jak je možné, že to poškozuje zuby, když to prochází nosní přepážkou. Cítím občas zuby hned po uživání. Děkuji předem za odpověd

32885
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za oslovení naší poradny. Před odpovědí na Vaše otázky dovolte, abych si nejprve trochu shrnul základní informace z Vašeho mailu. Popisujete začátek a průběh vztahu k pervitinu (a marihuaně) v souvislosti s několika důvody, které Vás vedly k užívání této látky (krizové léto, potřeba energie, sebevědomí atd.). Po cca pěti měsíčním a častém užívání pervitinu (s nenápadným zvyšováním dávek) stále více pociťujete některé zdravotní problémy (hlava je stále zaplá; problémy se spánkem; potíže s chrupem) a rozumně zvažujete, jestli by vše již "nemohlo být důsledkem těch všech měsíců". Ptáte se na náš názor a na některé oblasti možného negativního vlivu pervitinu.

Co se týče vlivu pervitinu na zuby. Před delší dobou jsme v našich aktualitách zveřejňovali absolventskou práci na toto téma. ZDE (str. 17 - 19) můžete najít několik možných příčin a také základní údaje o tomto poměrně častém vedlejším účinku pravidelnější konzumace pervitinu.

Mám-li se nějak vyjádřit k několikadennímu nevyspání, tak bych jej s vysokou pravděpodobností propojil s konzumací pervitinu. Častokrát platí přímá úměra - čím déle a často se pervitin užívá, tím horší mohou být potíže i v této oblasti. V takových případech navíc existuje mnohem vyšší pravděpodobnost, že dojde k různým psychickým problémům či výkyvům (např. psychózám atd.) - obzvláště popisujete-li se jako člověk, který je od přírody citlivý.

Na závěr bych Vám chtěl napsat, že přese všechno vnímám jako fajn to, že jste se rozhodl získávat informace z více zdrojů a napsal k nám do poradny. Takovýto směr chce odvahu a rád bych Vás podpořil, abyste v něm do budoucna zkusil pokračovat a to nejlépe v dialogu s někým, kdo nebere a ke komu máte důvěru. Pokud byste měl zájem potkat se s některým z našich kolegů osobně, můžeme Vám zaslat kontakt.

Hodně štěstí přeje poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality