Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítel dcery bere pervitin

12.3.2016

Dotaz

Dceřin přítel už 10 let užívá pervitin. Nikdy jsme si toho nevšimli,pracuje,nemá žádné zdravotní problémy, Není nespolehlivý.Pervitin užívá spíše nárazově,přibližně jednou za měsíc. Má dost náročnou stresující profesi a tvrdí,že mu to pomáhá. Občas se ale stane,že mu druhý den není dobře. Přál by si už založit rodinu,ale dcera má obavy,aby se jeho braní drogy nezhoršilo a také aby to nemělo vliv na dítě.Manžel si myslí,že když je to 10 let na zhruba stejné úrovni,tak už se to nezhorší a že závislý není. Já si myslím,že pokud se bez toho neobejde tak závislý je.Jak to vidíte vy?

32881
 

Odpověď

Dobrý den,

diagnostikovat závislost na dálku prostřednictvím zprostředkovaných informací moc nejde. I kdybychom vycházeli z toho, že přítel dcery Vám poskytnul úplné a  pravdivé informace, tak bych si ho takto na dálku netroufl označit za závislého.

Za závislého se běžně označuje člověk splňující tato kritéria. Podle Vašeho popisu situace to tak nevypadá.

Pokud bychom se měli pohybovat v diagnostických škatulkách, tak bych spíše použil rizikový uživatel. Pokud někdo deset let vesměs pravidelně užívá nějakou látku, tak je u něj riziko, že v případě určitých životních okolností dojde k rozvoji závislosti vyšší než u ostatních. Toto se týká i jiných drog včetně alkoholu a jeho víkendového pití.

To, že mu druhý den nebývá dobře, je vcelku normální. Po užití pervitinu mají druhý den uživatelé tzv. dojezd, ten by šel přirovnat ke kocovině po alkoholu.

Pokud byste Vy nebo dcera nabyla dojmu, že se jeho užívání zhoršuje, zkuste dceřina přítele podpořit, aby navštívil některé z našich zařízení. V případě zájmu nebo potřeby je můžete navštívit i Vy. Poradenství blízkým uživatelů drog je dnes běžnou nabídkou většiny center. Kontakty Vám na požádání můžeme zaslat.

S přáním mnoha sil poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality