Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze a motáky

16.3.2016

Dotaz

Dobrý den, delší dobu jsem užíval extázi a jsem si téměř jistý, že jakési zvláštní motáky, které se mi začnou dít, zpravidla 2 dny po poslední tabletce, jsou kvůli tomu. Víte, proč se to děje? Chci tento problém vyřešit a nemám problém i přestat, ale už jsem to zkusil a po pár dnech se to jen stupňovalo. Jakobych měl trochu problém s rovnováhou, takový chvilkový nával z ničeho nic. Když se dívám před sebe, nahoru a dolů, tak problém není, ale jakmile se podívám periferně do strany, tak se mi to hned zase stane. Dokážete mi, prosím, poradit? Děkuji

32871
 

Odpověď

Dobrý den Romane,

vysledoval jste, že nepříjemné stavy, které se Vám dějí, téměř jistě souvisí s užíváním extáze. Těžko přes internet posoudit něčí zdravotní stav a příčiny podobných potíží, navíc zde nejsme přímo lékaři, ale spojitost s extází mi také přijde jako velmi pravděpodobná.

Extáze působí na celý organismus a na řadu běžných funkcí. Akutně při užití ovlivňuje například oběhovou soustavu (srdce, krevní tlak a podobně), což klidně může rozhodit fungování i na nějakou dobu po užití. Zároveň extáze působí na chemickou rovnováhu v mozku a její úplné navrácení do normálních hladin může klidně trvat i několik týdnů. Proto pokud už člověk chce užívat extázi přes všechna tato rizika, doporučuje se odstup mezi užitím minimálně 1 měsíc. Jestli jste tedy užíval pravidelně, je pravděpodobné, že tělo bude potřebovat ještě nějakou dobu na regeneraci. Přesto bych Vás chtěla podpořit v tom, abyste vydržel a další extázi nějakou dobu neužíval, jinak podobné potíže nejspíš nezmizí.

Pokud se ovšem v době, kdy Vám přijde tato odpověď, budou ty stavy ještě nadále stupňovat, ať už s extází nebo i bez extáze, je na místě vyhledat lékaře a probrat vše s ním.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality