Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kokain, léky a psychiatrická pomoc

19.4.2016

Dotaz

kokain a antidepresiva antipsychotika a benzodiazepiny léčím se pro deprese s hraniční poruchou osobnosti minulý rok jsem brala vždy o víkendu kokain následně zneužívání velkých dávek všech léků abych zmírnila deprese po dojezdu a velký třes končetin po podání pervitinu omylem jsem jej povazovala za kokain stejně tak u mnau mnau jsem skončila v bezvědomí. kokain jsem přestala brát v prosinci 2016 poté léky brané dle předpisu v malých dávkách začali účinkovat kokain asi 1g jsem po 3 měsících zkusila znovu žádná euforie a léky opět neučinkují beru do toho adipex retard a tenuate nyní mi stimulanty vyvolávají úzkost, agresivitu a panické ataky též jsem užívala před cvicením stimulanty s obsahem efedrinu je možné že pouhý gram opět narušil stabilizovaný stav a začínám nanovo a užití kokainu už vždy vyvolá jen záchvaty další a už jej nemohu brát léčím se 15 let zneužívám lexaurin, rivotril nebot jsem sama bez rodiny a přítele a můj život nemá smysl nyní anemie takže poslední co mě drželo od drog byl sport a ten také nemohu prosím o radu má lékařka psychiatrička o kokainu neví pouze o utoku paniky po efedrinu který léta beru jako spalovač tuku před cvičením nyní prostě vše účinkuje opačně a bojím se sama sebe a co provedu přesto je mi lípchut na kokain a jeho předešle stavy euforie mě lákají ovšem skončit v léčebně nechci umřít naraz mi nevadí nemam důvod žít

32859
 

Odpověď

Dobrý den, Evo,

děkujeme za důvěru, se kterou jste se obrátila na naši poradnu. Chtěla bych ocenit, že se snažíte nebrat kokain a hledáte pro sebe další informace.

Užívání takového množství léků považuji za značně rizikové a zátěžové pro Váš organismus i psychický stav. Je dobře, že spolupracujete s psychiatričkou a snažíte se svou situaci řešit. Píšete, že jste jí ještě neřekla o tom, že užíváte kokain. Přemýšlím, čím to je. Zda je to tím, že k ní necítíte důvěru, abyste jí mohla svěřit Vaše zkušenosti s braním drog. Pokud ano, bylo by dobré přestoupit k jiné psychiatričce či psychiatrovi. Sama jste uvedla, že pozorujete, že Vám drogy rozhodí stabilizovaný stav. Proto je důležité, aby o tom psychiatrička věděla a mohla Vám tak nastavovat medikaci na míru. Chápu, že braní drog je často považováno za tabu. Nicméně kvalitní psychiatrička by k tématu drog měla přistupovat profesionálně.

Píšete o tom, že Vás doposud od drog držel sport, který nyní už nemůžete kvůli anemii. Přemýšlím, jestli by šel sport nahradit něčím jiným, co by Vás bavilo (nějakou jinou aktivitou, tvorbou, kulturou, výlety, cokoli). Další možností by bylo například začít spolupracovat s Fokusem Praha, kde se věnují lidem se zkušeností s duševní nemocí a podporují jejich osobní realizaci. Pokud tuto neziskovou organizaci ještě neznáte, kontakty naleznete tady. Lidem v podobné situaci také často pomáhá svou situaci sdílet s někým, kdo si prošel podobnou situací - bral drogy, měl deprese, zažil ataky či úzkostné stavy, apod. - tzv. Peer pracovníkem. I to Vám mohou ve Fokusu zprostředkovat. Další možností by bylo obrátit se na terapeutické centrum Modré dveře, které v této oblasti také působí. Kontakt zde.

Píšete o hodně těžkých tématech, z čehož nejsilnější jsou věty o smrti a chuti do života na konci dotazu. To takto na dálku se nejde do hloubky věnovat všem tématům, proto bych Vás ráda vyzvala, ať na to nejste sama a vyhledáte si pro sebe podporu. Bylo by proto dobré abyste pro sebe získala  profesionální pomoc, ať už ve Fokusu, v Modrých dveřích nebo například v podobě terapie. Psychiatři totiž často nemají tolik času, kolik by bylo potřeba, aby člověk stihl probrat všechno, co chce.

Pokud byste se ocitla v krizi nebo si potřebovala promluvit, můžete také anonymně zavolat na Modrou linku důvěry (tel: 608 902 410) nebo na non-stop Pražskou linku důvěry (tel: 222 580 697).

Hodně štestí a sil přeje tým poradny Extc

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality