Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, potíže se spánkem...

22.4.2016

Dotaz

Dobrý den, mám přítele přes dva roky. Je o dost starší, než já a je stálým konzumentem marihuany. Což mi nevadí - já sama si ji ráda dopřeji. Jde mi o to, že přítel dává přednost jointům a já vaporizaci. Bydlíme spolu dva roky a konzumace marihuany je naším denním chlebem. Ale zpět k dotazu. Někdy, když si večer nezavaporizuji, tak nemůžu vůbec usnout a když už se podaří, často se budím a to i několikrát za noc. Zajímá mě, co dělat, aby se mi dobře spalo, když si marihuanu nezakouřím. Jestli to je jen o psychice nebo to může být způsobeno i něčím jiným? Vím, že existujou čaje na spaní a uklidnění - meduňka atd. Ale zajímá mě, jestli je ještě jiná cesta? Neměla bych omezit marihuanu? Jsem v nějáké psychické závislosti? Děkuji za zodpovězení dotazu a přeji Vám v poradně hezký den! :-)

32853
 

Odpověď

Dobrý den Kájo,

děkujeme za dotazy. Píšete o Vaší pravidelné konzumaci marihuany a potížích se spánkem, které přichází ve chvíli, kdy si před spaním "nezavaporizujete". Ráda byste věděla, co dělat, abyste mohla dobře spát, i když si nezakouříte a zdali vše nemůže být projevem závislosti. Zajímá Vás, jestli není na čase marihuanu omezit.

Z toho, jak celou situaci popisujete, bych již o zmíněných projevech jako o možné závislosti uvažoval. Konkrétně by mohlo jít o charakteristický abstinenční příznak vyskytující se v případě chronického užívání při náhlém vysazení (někdy také s výkyvy nálad, zvýšenou nervozitou, podrážděností atd.). Pokud budete chtít, tak můžete další informace, které Vás zajímají načerpat v knize: Marihuana, adiktologické kompendium anebo na TOMTO odkazu, kde je její stručný výtah.

V případě, kdy začínáte pozorovat obdobné potíže, obvykle bývá na čase pokusit se marihuanu radikálněji omezit či se na delší dobu vyvarovat jejím účinkům a pozorovat, jaký vliv vše na Vás (a Váš spánek) bude mít. Dá se ovšem očekávat, že se problémy se spánkem při snahách o vysazení mohou nějakou dobu stupňovat (v řádech dnů či týdnů) a že bývá důležité se na ně případně připravit. Jiná cesta mě bohužel takto na dálku přes internet nenapadá. Pokud by se potíže se spánkem i po delší době výrazněji nezlepšovaly, tak by se vyplatilo vše řešit přímo s praktickým lékařem (a následně např. spánkovou laboratoří), který by vše mohl posoudit komplexněji a doporučit další postup.

Na závěr si říkám, jak by se do případné změny v užívání marihuany mohlo promítnout to, že jste si s přítelem delší dobu zvykli pravidelněji hulit a jestli je šance, abyste měla při takovém rozhodnutí i jeho podporu.

Ať již se rozhodnete postupovat jakkoliv, tak Vám budeme držet palce.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality