Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Heroin, partnerský vztah, možnosti léčby

22.4.2016

Dotaz

Dobry den,mel bych dotaz ohledne odvykani z heroinu. Je mi 34 let a heroin jsem zacal brat pred rokem,po nekolika letech abstinence. Pred tim jsem uzival vselijake drogy dohromady,hulenim,slehanim no proste jak se dalo i s alkoholem.Lsd,extaze,pervitin,thc,heroin,braun atd. S pervitinem jsem mel zkusenost uzv 14 letech potom alkohol a do svych 25-26 let jsem jel tenhle koktejl a koncil jsem na jehle s heroinem a sem tam pervitin. Z toho vseho jsem se dostal sam bez pomoci odborniku. Bral jsem tedy od 14-27 let.potom jsem konzumoval az do 33 let alkohol prevazne pivo a to kazdy den min 8-10 piv v zaveru nebyl problem i 27ks 0.3 11° piva,ale mohl jsem normalne chodit dk prace a udelal jsem si i v 32 letech ridicak na auto a mel jsem uz skoro vsechny resty z let predeslych v poradku( jako pokuty,pujcky atd)Po tom v 33 letech jsem znova zkusil heroin a to z hecu kamarada,ktery bral taky a byl cisty,ze to zkusime naposled a konec. Jenom zezadny konec nenastal a ja z huleni prez plech jsem zkoncil na buchne a sleham si uz min pul roku a hlavne kvuli partnerce,ktera uziva 10 let heroin abychom meli dostatrose pro oba,kdyz hulenimtoho zpotrebujem tolik. Ona do te doby kourila heroin taky,nez jsem prisel s napadem si slehat. Ona pred tim bral heroin i slehanim,ale po zdravotnich problemech (abces)zacala kourit. Snazila se prestat a lecit se,alevzdy bez uspechu a po mesici to vzdala,jelikoz ji vzdy nekdo k tomu svedl. Potrebuji znat vas nazor ohledne me osoby a ji? Mame se moc radi a ja uz bych davno prestal sam,ale nechci ji v tom nechat jelikoz ji miluji a ona me. Rika,ze ji z drog dostane jen velka laska,to je jeji motivace. Dokonces uz i ptihlasilana detox akorat to vzdala a nenastoupila,ted ma novy termin.rika,ze pry u more ji to pujde taky prat se z abstaky a krizi,pry uz to takhle 2 krat dala,ale potom ji zase svedl partner se kterym byla zpatky k uzivani. Vim,ze se rika,ze 2 partneri co uzivaji a chteji se lecit a pak byt spolu,nemaji sanci abstinovat jelikoz i po uspesne lecbe se budou navzajem zpoustet. Chci se dale zeptat jestli je moznost,kdyz chteji oba se dostat z zavislosti jestli je nejaka sance ikdyby spolu po lecbe odjeli uplne jinam napr.Kanada jestli je sance na uspech? Dale jestli je moznost abstinovat nekde jinde nez v nemocnicich apodobnych zarizeni? A co byste poradily dal co se mnou a moji situaci? A hlavne situace s partnersjym zivotem,jelikoz se chceme i vzit a zalozit rodinu a oba vime,ze ten druhy je tim koho jsme hledali,jelikoz se vubec nehadame,jen kvuli heraku a zapadame jeden do druheho atd. Dekuji za radu s pozdravem Jiri

32849
 

Odpověď

Dobrý den Jiří,

díky za oslovení naší poradny. Dovolte, abych si Váš dotaz nejprve trochu shrnul. Popisujete významnou část Vašeho životního příběhu, který byl propojený s heroinem a užíváním různých psychoaktivních látek. Po jejich opuštění jste pravidelněji konzumoval alkohol a i přes každodenní pití pracoval a úspěšně zvládal splatit resty z předešlého období. Před rokem jste se po delší době dostal k experimentu s heroinem, z kterého se rozvinulo intenzivní braní jehlou. Zmiňujete možné důvody, které Vás teď u heroinu pevně drží, ruku v ruce s touhou přestat. Chtěl byste znát náš názor na Vaši současnou situaci; na situaci partnerky; na šance "jak z toho ven", když se ze závislosti chtějí dostat partneři, kteří oba berou a na možnosti abstinovat mimo nemocniční zařízení.

Pokládáte skvělé otázky, které mohou být ale složité na zodpovězení pouze prostřednictvím internetové poradny. Některé (např. "potřebuji znát Váš názor ohledně mě a její osoby") by stálo za to prozkoumat v rámci přímé spolupráce s profesionálem, ať už v rámci partnerské či individuální terapie nebo poradenství. Zde Vám můžu poskytnout alespoň zpětnou vazbu pomocí myšlenek a pocitů, které jsem se snažil zachytit při opakovaném čtení Vašeho mailu. Snad Vám to celé bude dávat smysl.

Dostanu-li se přímo k pro mne nejsilnějšímu tématu, asi nejvíc na mne působí několik Vašich dilemat "šlehám si už půl roku kvůli partnerce" vs. "nemůžu v tom partnerku nechat samotnou" vs. "máme se moc rádi, hádáme se jen kvůli heroinu" vs. "sám bych to už dávno zvládnul". Mám představu, že fungovat v takovém rozporu může stát hodně sil a energie. Zároveň si říkám, že by v takové chvíli mohlo stát za úvahu, abyste na rozebírání těchto témat dál a ještě intenzivněji pracoval.

Co se týče možností, jak z toho ven, když užívají oba partneři. Potvrzuji Vaše slova o tom, "co se říká". Podle mých dlouhodobých zkušeností a zkušeností napříč adiktologickou péčí (individuální terapie i ústavní léčba) se na takovýto vztah pohlíží jako na rizikový z pohledu šancí vyléčit se ze závislosti. Je to dáno mnoha okolnostmi. Partneři si například mohou mnohem snadněji vzájemně spouštět chutě na drogu; mohou mít své společné uživatelské rituály, jejichž síla může být enormní; častěji bývá v určitém období jeden z páru motivovanější o něco více než ten druhý; i tzv. spouštěče braní jsou ve vztahu, kde dva berou, zastoupeny ve zdvojené intenzitě; když se partneři konečně společně a pevně rozhodnou, že přestanou brát, tak může přijít fáze, jak a jestli se o drogách vlastně bavit, jak a jestli společně hovořit o chutích na drogu atd. Jinými slovy, k řešení toho někdy ve dvou bývá najednou tolik, že jakákoliv snaha o léčbu může opakovaně selhávat, což může být ve finále demotivující pro obě strany. To samozřejmě neznamená, že se to nemůže podařit.

Ohledně variant léčby mimo standardní léčebná zařízení a přestěhování se do jiného prostředí. Šance je podle mého názoru vždy. Znám případy, kdy změna místa opravdu pomohla a nastartovala dlouhodobý proces bez problémového užívání. Na druhou stranu se s jakoukoliv radikálnější změnou většinou pojí i množství diskomfortu a stresu, především v začátcích přestěhování. Proto bývají i vyšší rizika, že by se dotyčný mohl vrátit k látce anebo ji zaměnit za jinou (častokrát za alkohol), která jej např. něčím uklidňuje, uvolňuje atd. Opět tedy nemám nějakou jednoznačnou odpověď.

Na úplný závěr bych Vám chtěl popřát hodně sil k přemýšlení, jakým směrem se v životě vlastně vydat a ještě jednou bych zmínil, abyste tak úplně nezavrhoval možnosti "mainstreamové" nabídky léčby. Ta zahrnuje např. anonymní a bezplatné ambulantní docházení k psychologovi/terapeutovi (ať již v rámci individuální či partnerské terapie nebo obojího), s nímž se dá nezávazně probrat množství témat a podle toho se třeba nadále rozhodnout. V Praze je nabídka adiktologických ambulantních center velmi široká.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality