Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Zástava srdce, možný vliv drog

25.4.2016

Dotaz

Dobry den, nevím jak začít... Ja osobně jsem drogy nikdy v životě neužila a ani s tim nehodlám začínat, ale jsem zoufalá a hledám odpovědi a nevím, kam jinam se obrátit. Nedávno mi zemřel bratr bylo mu pouhých 23 let, nikdo nam nedal odpověď proč?! Pouze nam řekli, ze umřel na zástavu srdce s otokem plic. Věděli jsme že kouří marihuanu. Bratr byl vždycky pracovitý a spolehlivý, měl skvělou práci, nenarodil, kazdy den jsme spolu byli v kontaktu a nikdy jsem si na nem niceho podivneho nevsimla. nikoho nás ani nenapadlo, že užívá i jiné drogy, ale pátráním jsem přišla na to, že vyzkoušel co se dalo a nejen o víkendu, o to vetší to byl šok, jelikož kromě marihuany občasně užíval i crack, hulil ho společně s travou a sem tam i pervitin, speed a extázi. Zajímalo by mě, zda tohle dlouhodobější užívání drog, může vyústit, až k smrti. Nejspíše je to hloupý dotaz, načetla jsem již vše možné o drogách za těch pár týdnů, ale pořád je to mimo moje chápání tak trošku. Předem děkuji za odpověď.

32842
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Vaši důvěru a za oslovení poradny Extc. Na úvod dovolte, abych vyslovil upřímnou soustrast Vám i Vaší rodině. Za mě je zcela pochopitelné, že se v takovéto situaci snažíte hledat odpovědi na něco, čemu nerozumíte a co není možné snadno pochopit.

Pokud se pokusím odpovědět na Váš dotaz, tak Vám mohu napsat, že dlouhodobější užívání drog v úmrtí vyústit může. V úmrtí nicméně může vyústit i krátkodobé či jednorázové užití (či experiment), pokud např. dojde ke konzumaci vysoké dávky (nikoliv u marihuany, ale především u drog s vyšším rizikovým profilem - viz např. pervitin, heroin, benzodiazepiny nebo občasně u tzv. "fake" extází a konec konců i alkoholu), kterou organismus "neustojí". Anebo pokud určité onemocnění (např. srdce či oběhové soustavy) probíhá delší dobu skrytě a organismus pak může zkolabovat pod tlakem užití de facto jakékoliv látky/dávky, ale i činnosti či okolnosti zcela mimo oblast drog, která pro člověka náhle znamená zvýšenou zátěž. Smrt bratra by tedy mohla, ale zároveň nemusela být spojená s užíváním (či experimentováním) psychoaktivních látek.

Chápu, že Vám načítání informací o drogách a snaha vše pochopit pomáhá se s tragickou situací nějak vyrovnat, přesto pokud to bude jen trochu možné, tak zkuste pro sebe do budoucna vyhledat co možná nejvíce podpory zvenčí. Pomoci by mohla např. i tato organizace.

Přejeme Vám hodně sil. Tým poradny EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality