Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Stavy po pervitinu

29.4.2016

Dotaz

Dobrý deň. Asi rok užívam pervitín asi raz za týždeň. Dávam si pozor aby som bol vyspaty, najedeny a nepijem veľa alkoholu. Pervitín mi pomáha pri zvladani návalu práce. Beriem ho zodpovedne a s rešpektom. Pred mesiacom nastal stav ze mi v noci začalo z ničoho nič busit srdce a nasledne na to má celý deň bolelo v oblasti srdca. Vysadil som pervitín alkohol kofeín nikotín a siel ku kardiologovi. Ten mi nenašiel žiadne poškodenie alebo srdecnú chorobu. Tak som si po dvoch týždňoch fukol malú ozaj malú čiarku a o pár sekúnd mi vyskočil tep na 150 a skoro som omdlel. Rozdychal som to a o týždeň na to som si fukol len malú bodku. Opäť ten istý stav. Mdloby pulz 150 a nevoľnosť ťažkosti s dýchaním. Nemôžem si fuknut lebo sa bojím aby som nedostal infarkt, ale srdce mam v poriadku. Netuším čo sa deje. Ten istý materiál som bral pred tým a v poriadku. Ľudia dávajú kilá do nosa a nič im nieje ja ho potrebujem len pri papierovackach a nemôžem. Dáva mi srdce nejaký signál. Necítim závislosť. Ale rád si občas fuknem. Co sa deje? Ďakujem

32830
 

Odpověď

Dobrý den,

popisujete negativní stavy (bušení srdce, bolest u srdce, zvýšený tep, atd.), které Vám opakovaně nastaly i po malých dávkách pervitinu. Ptáte se nás, co se děje.

Takto na dálku, přes internet, si bohužel netroufám odhadovat, čím by problémy mohly být způsobené. V naší poradně navíc nepracuje lékař, který by je mohl odborně posoudit. Píšete, že jste absolvoval vyšetření na kardiologii, kde vše vyšlo v pořádku. Z Vašeho dotazu však není jasné, jestli jste lékaři řekl o tom, že Vaše potíže nastaly po pervitinu. Tuto informaci lékař k posouzení toho, co se s Vámi děje, potřebuje.

Obecně platí, že každé užití pervitinu s sebou nese určitá rizika. Každý člověk je navíc jinak citlivý vůči účinkům jednotlivých psychoaktivních látek a co jeden snese, druhému už může dělat potíže. Z pohledu psychosomatiky by také opravdu mohlo jít o signál Vašeho srdce, v tom smyslu, že Vaše užívání (i přes Vaši snahu) pro tělo bylo již za hranou. I to by tedy mohlo představovat možnou variantu, stejně jako hypotéza, že by takové zdravotní obtíže mohly být spojené s různými příměsemi/zbytky, které v pervitinu byly přítomny.

Ať tak či onak, vzhledem k tomu, že se Vám tyto stavy staly i s odstupem času a po menších dávkách, existuje vyšší riziko, že se to stane znovu. A je samozřejmě otázkou s jakým nebezpečím pro Vaše zdraví.

Pokud byste chtěl ještě další informace takto po internetu, tak se můžete zkusit obrátit na TUTO drogovou poradnu kolegů, ve které je k dispozici lékař.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality