Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana - abstinenční příznaky

1.5.2016

Dotaz

Dobrý den, 10let jsem kouřil a nějaké velké problémy jsem neměl, ale poslední dobou, 5-6 měsíců, jsem dal 6 jointů za odpoledne a o víkendu i 10 za den .Minulí týden, se mi stala věc, která se mnou docela dost zamávala. Dostal jsem docela dost velký nával na omdlení, když jsem to rozdejchal, tak jsem se hrozně pozvracel. Řekl jsem si, že mi to nesedlo, ale od té doby si nemůžu dát jointa aniž bych neměl návaly na omdlení. Řekl jsem si supr tělo si řeklo přestanu, ale teď nastává můj problém a to jsou abstinenční příznaky, zatím abstinuji 3 den. 1.nespavost a 2.neustálá nevolnost a pocit na omdlení. Dá se toto nějak zmírnit nebo si to musím vytrpět a čekat až to odezní. Samozřejmě po zmíněných symptomech nemám na jointa ani chuť.

32822
 

Odpověď

Dobrý den Ondro,

popisujete Vaše zkušenosti s přestáváním s marihuanou, po kterém se Vám projevily abstinenční příznaky (jako je nespavost, nevolnost a pocity na omdlení). Ptáte se, zda lze tyto příznaky zmírnit či nezbývá než čekat, až odezní.

Předně bych ráda zmínila, že rozhodnutí skoncovat s marihuanou (i s jakoukoli jinou drogou) považuji za velký krok. Věřím, že příznaky, které jste popsal, jsou pro Vás nepříjemné a přeji Vám úspěch při jejich překonávání.

Co se týče symptomů, které popisujete, je nejprve třeba říci, že u každého jedince je druh i míra abstinenčních příznaků různá (záleží na psychickém a tělesném stavu, na frekvenci užívání, na imunitě, metabolismu, atd.), někdo je proto téměř nepocítí, jiný si je pořádně odtrpí.  Podle dostupných informací by abstinenční příznaky po vysazení marihuany měly odeznít do týdne, někdy však mohou přetrvávat i měsíc.

Univerzální lék či strategie na zmírnění abstinenčních příznaků asi neexistuje. Obecně by se však pro zmírnění nevolnosti dalo doporučit dodržovat dietnější režim a vyhýbat se těžkým a kořeněným jídlům. Také by mohlo pomoci, povzbudit detoxifikaci organismu a nastartovat tak odbourávání metabolitů THC z těla fyzickou aktivitou, sportem, pitím zeleného čaje či užíváním potravinových doplňků k tomu určených. Fyzická aktivita také následně prospívá psychice.

Více informací a tipů o přestávání s kouřením marihuany si můžete přečíst například zde.

Hodně sil přeje tým poradny EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality